Een intrigerende kop voor een persoon als ik. De millennial. Schijnbaar hoor ik daar bij: het is de generatie geboren tussen 1980 en 2000. En daarbij wordt, zoals vaker als het gaat over generaties, alles over 1 kam geschoren: “ze” zijn lui, sparen te weinig, geven te veel uit, lenen teveel, leven boven hun stand en werken vaak in de horeca.
Volgens mij bestaat deze generatie niet. En ongetwijfeld geldt dat ook voor andere generatie-stereotypen. Maar, hoe iemand is opgegroeid die geboren is in 1980 is wezenlijk anders dan wanneer je geboren bent in 2000. Zelf ben ik geboren in het midden van de jaren ’80. Internet was iets wat pas echt mainstream werd toen ik in de puberteit kwam. Da’s dus eind jaren ’90. Uiteraard is de belevingswereld rondom internet etc. heel anders wanneer je geboren bent in 2000.
Ik liep vroeger krantenwijken in de ochtend, met enorm zware tassen vanwege de loodzware Volkskrant op zaterdag. Als je in het jaar 1999 geboren bent, was je pas in 2014 oud genoeg voor een krantenwijk: en die bestaan nauwelijks nog.
Vliegen was in de jaren ’90 duur en voor de elite. Ryanair en consorten ontstonden in het midden van de jaren 80 maar werden pas “disruptive” in de vroege zero’s.
Werk & wonen
Als je de generatie neemt van het jaar 1980 tot 1999, dan heb je het over een groep met énorme diversiteit. Hierin zit namelijk het gros van de studenten, maar ook al behoorlijk veel managers, wetenschappers etc. Het verschil is dus: geen (of nauwelijks) inkomen en een huurkamer, of in een aantal gevallen inkomens ruim boven de 100.000 EUR, 3 kinderen en een lease-auto. Logischerwijs zit er een enorm verschil in spaargelden, vermogens en hoe men woont. “Mijn” deel van de generatie, die begonnen is met “echt” werken rond het jaar 2005 heeft al 15 jaar de gelegenheid gehad om te sparen en zelfs kunnen profiteren van hypotheekrente-aftrek tegen 52%. Dat gaat de huidige generatie studenten nooit meer lukken.
Daarbovenop heeft het begin van de generatie (tot pak ‘m beet geboortes tot 1995/6) geen last gehad van een “gewijzigd leenstelsel voor studeren”. Helaas is dit wel een fenomeen wat als oorzaak voor deze “arme” generatie genoemd wordt door nu.nl. Uiteraard kán dit geen oorzaak zijn van een armere generatie, want er is quasi nog geen enkele student op de markt die is afgestudeerd volgens het nieuwe leenstelsel.
Waarom heeft deze generatie dan wel veel schulden?
Ten eerste denk ik dat het heel veel scheelt welk deel van de generatie je het vraagt. Geboren voor 1990, of na 1990 (om maar een arbitraire grens te stellen). Van de oudere helft van deze generatie zullen er niet veel meer werken in de horeca of onder flexcontracten: tenzij ze daar zelf voor gekozen hebben. En deze categorie mensen heeft het in iedere generatie moeilijk. Ook als ze 50 of 60 zijn.
Maar daarbij denk ik dat veel mensen in onze generatie getroffen zijn door zeer dure woningen (het schijnt dat een gemiddeld huis 358.000 EUR kost, en dan krijg je een postzegel als tuin met wat mazzel), en ook door dure hobby’s (Netflix, spotify, Prime, Disney+, nieuwe iPhones). In mijn tijd was er überhaupt geen mogelijkheid tot het kopen van een telefoon van 1200 EUR, of het aangaan van dure abonnementen.
Tel daarbij op de mogelijkheid (en dus doe je het) om makkelijk op vakantie te gaan en sowieso heel eenvoudig geld uit kunt geven (of zelfs je hele inboedel kunt leasen) en je snapt dat er weinig geld overblijft.
Ben ik als beginnend Mustachian dan zo’n uitzondering?