Oliebollen en vuurwerk

Geldsnor!

Het is weer de tijd van het jaar voor oliebollen en vuurwerk. Dol ben ik daarop: vooral op oliebollen. Die bak ik zelf, in de dubbele frituurpan. De kosten? Een fractie van de kosten bij de bakker…

1.79 voor een zak beslag waar water bij moet. En ik reken 2.50 eur voor de olie en het elektriciteitsdeel. Daarvoor heb ik ongeveer 50 oliebollen. Oké, en rozijnen. Vooruit. Zeg 10 cent per oliebol. Tegen een euro bij de bakker (of meer?).

Aan vuurwerk geef ik geen geld meer uit. Duur en milieuvervuiling. Maar ik hou er wel van, het hoort er bij. Vroeger gaf ik tot wel 1000 (duizend) euro uit aan vuurwerk. En nu al 15 jaar 0 euro. Gelukkig hebben een achterburen die taak op zich genomen. Al wekenlang wordt hun zoon regelmatig door de politie thuisgebracht en zijn de HALT begeleiders kind aan huis.

Enfin: ik heb er zin in. Nu eerst de trap afmaken!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Oliebollen en vuurwerk”

 1. Ik ging langs onze oliebollenkraam in de wijk. €1,50 per oliebol en €3,00 voor een appelbeignet. Ook wij bakken zelf (voor het eerst dit jaar).

  Olie is wel duurder hoor, de goedkoopste frituurolie zit op €2,60 de liter, €2,90 de liter voor zonnebloem. 3 liter nodig voor de frituurpan.

  Wij eten waarschijnlijk maar 20 oliebollen, dus kom je uit op ~€0,50 de oliebol. Ik doe het meer uit principe tegen die prijzen.

  1. Oei, 1000 euro aan vuurwerk. Reken dat maar door naar nu.. zou je al zeker 1250 kwijt zijn ivm 15 jaar geleden.

   Ik vind siervuurwerk erg mooi, maar heb er gelukkig nog nooit een cent voor hoeven uitgeven. Met uitzondering van de schade die anderen mij berokkend hebben met hun vuurwerk.. kan niet wachten op dat algehele verbod op consumentenvuurwerk. Laat het maat over aan de professionals.

   Fijne jaarwisseling alvast, Snor! Moge er veel te bloggen zijn in 2023!

 2. Ik koop om de 2 jaar 2 nieuwe flessen olie. Koop ze eind eind december en dan kan het net 2 jaarwisselingen mee, zonder ranzig te worden. Na het bakken zeef ik de olie nauwkeurig en in de loop van het jaar gebruik ik een klein beetje voor pannenkoeken bakken. Ik heb nu ongeveer 1,7 liter staan van vorig jaar december en na het bakken morgen, zeef ik het opnieuw en wordt er later in het jaar de oude vuren schutting mee in de olie gezet.
  Ik gebruik een vrij smalle diepe pan, want ze moeten wel kunnen duikelen. Bij een brede pan moet ik dan meer olie kopen. Nu kunnen er maar 3 of 4 tegelijk gebakken worden en duurt het dus wat langer. Nou ja ik vind het heel leuk om te doen.
  Goede jaarwisselling

 3. Ik heb nog nooit zelf oliebollen gebakken en ben het ook niet van plan.
  Mijn vader bakte, tot een jaar voor zijn dood, altijd de mooiste en lekkerste oliebollen en daar aten wij ook van.
  De laatste 20 jaar kopen we de oliebollen, gebakken en bezorgd door het plaatselijke mannenkoor. Bijna net zo lekker als de oliebollen van mijn vader en ze zijn nooit erg duur.
  Ik wens je een gezellige jaarwisseling toe!
  p.s. Ik heb twee,keer in mijn leven €25 aan vuurwerk uitgegeven: logeetjes wilden het graag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *