Ik ben een nogal ongeduldig mens. En dat is nogal een understatement. We hadden in januari diverse moestuinzaadjes gekocht en deze in potjes gedaan midden-februari. Ze zijn erg goed aangeslagen en het groeide als een gek.
Na een poosje dacht ik dan ook al: hup, de tuin in. Ik heb de moestuin “plantrijp” gemaakt, want het was een stukje grond achter de garage waar al 25 jaar van alles neergepleurd was. Dat heeft voordelen: de grond was rijk voorzien van allerlei organische meststoffen en de worm-dichtheid enorm. Het was dus niet meer dan wat paadjes leggen en de wortelonkruiden verwijderen (de wortelstokken van brandnetels met name). Enerzijds jammer: de brandnetel is een fantastische waardplant voor heel veel vlinders. Maar niet erg praktisch, in de moestuin.
Enfin, ik heb een stukje grond rijp gemaakt voor de moestuin. 16m2 ongeveer, ingeklemd tussen onze garage en de garage van de achterburen, met aan de noordkant nog een muur. Een zeer beschut en warm plekje. De lichtste nachtvorsten zouden hier niet tot vorst leiden.
Helaas was het in de nacht van woensdag naar donderdag iets meer dan een lichte nachtvorst: aan de grond heeft het bijna 6 graden gevroren buiten het dorp. Bij ons in de tuin was het (op neushoogte) +0.2C, aan de grond denk ik -3. Resultaat: einde sperzieboontjes. Ook de spitskool, bloemkool en prei hebben het moeilijk. Die kunnen op zich tegen vorst, maar wellicht nog niet als hele kleine plantjes.
Gelukkig heb ik de tomaten & paprika’s nog binnen gehouden (en hebben we nog veel meer zaadjes van de rest).
Ach, balen.
Brandnetel laat ik in een hoekje altijd wel staan, om brandnetelgier mee te maken, of soep.
15M2! Sperzieboontjes, die je vaak moet sproeien, aandacht geven. Ik heb nagedacht over jouw ‘moestuin’…. :-))
Ik bedacht een drie jarige wisselteelt, zonder moeilijkheden. Wisselteelt is belangrijk voor de grond,
Aardappelen. Gewoon aardappelen. Daar heb je geen omkijken naar. 15m2 aardappelen. Je kunt ze nog plaatsen. Wat levert het je op? Geen water geven, tenzij het meer dan een maand droog is. Ik wet je grondsoort niet. Hangt af van de locatie. Natelt: knoflook. In oktober de grond in, en haal het in juli er uit. Een paar stuks hè. Heb je ook geen moeite mee.
Een professsionele tuinder strooit kali. Om grotere aardappelen en knofloken te krijgen. Maar als er nooit iets gegroeid heeft, is dat geen probleem.
Jaar 2. Uien. Mag je water geven, dat bespoedigt de groei. Maar noodzakelijk is het niet. Plant witte pootuien. Rode pootuien kun je poten vanaf mei. Die kunnen niet tegen de kou
Jaar 3 kolen bijvoorbeeld,
Maar tuinbonen heb je ook geen omkijken naar. Niet zaaien, maar leggen in februari of maart vijf centimeter onder de grond . Afstanden 50 cm tussen de rijen en 15 cm tussen de planten.
Hierna opnieuw deze wisselteelt. Wisselteelt is belangrijk. Ook in een 15m2 stukje.
Bemest met compost van jouw gemaaide gras, of andere ongekookte groenten. Dan heb je koude compost en dat duurt acht tot 9 maanden. Wil je het sneller, brandnetels, schapen, paarden, of koeien bemesting er door. Voldoende vochtig en keren, keren.
Bonen mogen pas na ijsheiligen. Dit jaar is het koud, eind mei is handig. Met deze drie soorten eet je lekker. Geen tijdverspilling. Klaar.
Dank je. De moestuin is vooral om de kinderen echt te leren waar eten vandaan komt. We hebben elders in de tuin nog fruitbomen en de courgette gaat in de voortuin. Daar staan ook de bessenstruiken. De kruiden die her en der groeien reken ik niet tot moestuin.
Ik ga je tips onthouden, ze zijn opgeslagen!
Ik schreef een blog over simpel tuinieren. Een driejaarsteelt. Vanaovond