Onthulling: wat ga ik stemmen?

Geldsnor!

De Geldsnor is er uit. Na lang wikken en wegen, het naast elkaar leggen van de plannen van de lokale politieke partijen en de lokale afdelingen van de landelijke partijen.

Ik heb naar van alles gekeken. Scholen, zwembaden, duurzaamheid, verkeersinrichting en andere lokale problematiek. Heel bewust heb ik niet gekeken naar wat de partijen landelijk doen. Dat heeft geen invloed op mijn gemeente en dus niet op mijn keuze.

En ik heb een conclusie getrokken. Alle partijen in mijn gemeente willen hetzelfde. Er is geen enkele relevant verschil te vinden in de lokale politiek.

De conclusie is dus simpel: ik ga niet stemmen dit keer. Er valt niets te kiezen, dus een keuze is er niet te maken.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Onthulling: wat ga ik stemmen?”

 1. Heb je ook gekeken naar wat de verschillende partijen in de afgelopen jaren hebben bereikt, gestimuleerd of juist in de soep hebben laten lopen? Successen uit het verleden, geven geen garanties voor de toekomst, maar het geeft misschien wel een idee welke partij een daadwerkelijke positieve invloed zou kunnen hebben op zaken die in de komende jaren gaan spelen.
  En mocht een partij in de afgelopen periode er de kantjes afgelopen hebben, wil je die dan terug in de gemeenteraad? Dus dan misschien een andere partij je stem geven.

  In de afgelopen jaren ben ik me er meer bewust van geworden, hoe waardevol het is dat we kunnen stemmen. Ook al is de invloed van mijn ene stem zeer beperkt, toch telt elke stem. En wij kunnen in alle vrijheid kiezen, inclusief de keuze om niet te gaan stemmen.

 2. Ik ben het met Janny eens. Juist de gemeentelijke politiek heeft veel invloed op jouw leefomgeving. Lees ook dit stukje van Sheila Sitalsing in de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/ga-stemmen-en-als-het-niet-te-veel-moeite-is-probeer-de-racisten-en-fascisten-te-vermijden~b0efc323/
  Bottomline: Tot en met woensdag kunnen we stemmen op zo’n fantastisch gemeenteraadslid. Doe het. U moet vooral zelf weten op wie, maar als het enigszins mogelijk is en niet te veel moeite is: probeer de racisten, fascisten en Poetin-bewonderaars te vermijden. Daar komt alleen maar ellende van.

  1. Die is alleen voor abonees, helaas. Ik ben zeker voor de democratie. Maar alle partijen hebben hier identiek hetzelfde programma, en er net zo’n grote zooi van gemaakt de afgelopen jaren (al valt dat hier enorm mee, moet ik eerlijk toegeven).
   De rascisten, fascisten en Poeting-fanboys doen hier niet mee. Onze gemeente heeft 5 partijen en is te klein voor de radicaal-rechtsen (PVV, FVD, JA21).

   1. Dat laatste geldt hier ook. Maar als ik kijk naar de programma’s van de andere partijen zitten er toch dingen bij waar ik faliekant tegen ben. Zoals het plaatsen van zonneweides op de plek van zeer goede landbouwgrond. Zeker als nog lang niet alle mogelijke daken voorzien zijn van zonnepanelen. Natuurlijk vind ik dat je op monumentale panden zoals een middeleeuwse kerk geen zonnepanelen legt. Maar er zijn nog zoveel boerenschuren, woonhuizen, kantoorpanden en opslagplaatsen waarop nog niets ligt. En daar kan ik dus wel degelijk mijn stem in laten horen.

   2. Ah, het befaamde “eerst” op de daken. Daar heeft Wattisduurzaam een mooi stukje over geschreven.
    Hier liggen vrijwel alle boerenschuren al vol, dus dat heeft voor mij geen zin.
    Maar letterlijk ieder partijprogramma is hier identiek…Er is dus echt geen keuze.

 3. Al die mooie beloftes van de standaard partijen ,helaas is het meestal een zaak van veel beloven, maar komt er in de praktijk maar weinig van terecht. Ik ga wel stemmen , maar dan blanco dit keer omdat geen van de partijen in mijn gemeente wat mij betreft recht hebben op mijn stem. Maar niet stemmen is wat mij betreft nooit een optie en wil met mijn blanco stem wel een signaal afgeven.

 4. Voor mij was de keuze deze keer eenvoudig. Uitgangspunt is dat de gemeente bij ons nauwelijks geld heeft om zijn kont te krabben. Alle partijen met grote ambities vallen meteen af, want daarvan weet ik al dat zij hun beloftes in nog geen 20 jaar gaan waarmaken.
  Sommige partijen zijn heel vaag, zoals meer veiligheid, meer sociale omgang met elkaar, minder belastingen en meer lege opmerkingen.
  Er bleef voor mij maar één partij over die realistisch was, grappig genoeg is dat een bekende landelijke partij waar ik nog nooit in mijn leven op heb gestemd.

 5. Herkenbaar, dit speelde in mijn gemeente ook. Desalniettemin toch gestemd, deels om principiële redenen, maar ook omdat er 1 partij was die wel wat tegenstemmen kon gebruiken…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *