Oorlog

Geldsnor!

Het is begonnen, mocht het je ontgaan zijn: de oorlog die er aan zat te komen. Rusland is Oekraïne binnengevallen, met steun van Belarus.

Er is geen reden voor oorlog. Er is wel altijd een excuus. De Russische bevolking is jarenlang gehersenspoeld in het denken over de rest van de wereld. De vijand, eigen superioriteit, nationalistisch denken.
Voor iedereen die zich daar niets bij voor kan stellen: kijk eens naar de bestorming van het Capitol iets meer dan een jaar geleden, of de aanhang van bepaalde politieke partijen. Iedereen die zich afsluit voor andere geluiden en “kritisch denker” wordt, radicaliseert. De meest kritische denkers, denken zelden kritisch. Zetten zich slechts af tegen de gevestigde orde en zien in alles hun bevestiging.

In Rusland is dit niet anders. Behalve dat het hier veel verder gaat. Alle media is staatsmedia. Er is geen kritisch geluid, alleen maar ja-en-amen. Alle tegenstanders worden geruimd – en na 20 jaar dezelfde man aan de macht blijven er sowieso niet veel over. Alle machtige mannen (het zijn bijna altijd mannen – de enige machtige vrouwen in het verleden zijn Thatcher en Merkel geweest!) doen hetzelfde. Dat is de natuur en je ziet hetzelfde terug in het bedrijfsleven. Doorgaans betekent een nieuwe CEO ook een geheel nieuwe entourage van gelijkgestemden.

Maar nu is het dus oorlog. Een verrekte moderne oorlog die, strategisch gezien, zeer kundig uitgevoerd is. Gelijktijdige aanvallen, die eerst de luchtafweer en vliegvelden te pakken neemt, een cyberaanval op de infrastructuur en enkele bombardementen die mislukken (“maar echt niet voor burgers bedoeld zijn”) om de bevolking angst aan te jagen.

Het is niet gek dat Rusland hier dermate “goed” in is. Ze hebben veel oefening gehad. De Krim, Georgië, een aantal andere deelstaatjes en natuurlijk vooral Syrië. Daar hebben ze op grote schaal kunnen oefenen met hun bondgenoten.

Want “wij” kunnen wel zeggen dat Rusland alleen staat. Maar dat staan ze niet. Ze hebben wel degelijk bondgenoten. Iran, Syrië, Libië, alle zuidelijke satellietstaten. En niet onbelangrijk: China heeft niets veroordeelt.

Enfin, maak ik me zorgen? Ja en nee. Ik acht de kans aanwezig dat dit weer overwaait. Maar ik acht de kans ook vrij groot dat dit niet overwaait. Want als Putin niet gestopt wordt, zal hij zich gesterkt voelen. Als hij wel gestopt wordt, dan vereist het nogal veel vereende krachten. In de tussentijd zul je ook zien dat Iran grotere vrijheden neemt richting hun vijanden (ik noem een Saudi-Arabië en VS). En wie weet wat China met Taiwan doet?

Kan ik er iets aan doen? Niet echt. Ik kan niet minder gas verbruiken (nauwelijks, althans), en zeker niet minder brandstof voor de auto (0=nul). Afwachten…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Oorlog”

    1. Idem, én het menselijk leed én de vernietiging van al die “welvaart”/infrastructuur/ oorlogstuig. Al dat geld had veel betere doelen gehad (armoedebestrijding, leefbare wereld,…). Deze keer komt het toch dichterbij met mogelijke bevoorradingsproblemen. Ik snap zoiets niet, zo een kleine planeet en elkaar vernietigen/het leven zuur maken. Ik las net “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman, mooi boek maar er is nog werk aan de winkel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *