Optimaliseren van het dynamisch energiecontract: automatisch afschakelen

Geldsnor!

Geldsnor heeft een dynamisch energiecontract. Naar grote tevredenheid, moet ik toegeven. Dankzij ons (enorme) elektriciteitsverbruik en de grote mogelijkheden tot spreiding van het verbruik, valt de energierekening op jaarbasis nogal mee: dit jaar eindigen we op 480 EUR. Voor deze 480 EUR heb ik ruim 11.000kwh elektriciteit opgenomen van het net en 6800 kwh teruggeleverd. Een kleine 3000kwh heb ik direct verbruikt, zonder dat deze het net op is gekomen dus. Dat maakt een energieverbruik van 14.000kwh.

Daar bovenop komt nog wat gas: ongeveer 250m3. In zijn totaliteit slechts 480 EUR betaald te hebben (inclusief energiebelasting en alle overige kosten) maakt het een zeer geslaagd experiment wat we zeker doorzetten.

Maar: het komt ook steeds vaker voor dat stroomprijzen negatief zijn. Dat betekent met een dynamisch contract dat ik betaal om te leveren op het moment dat dit het geval is. Letterlijk en figuurlijk is de elektriciteit op die momenten waardeloos.

Afschakelen van de omvormer

In principe wil je met een dynamisch contract niet terugleveren op het moment dat de stroomprijs negatief is. Sterker nog: je wil dan niets produceren, maar alle stroom van het net trekken om er van te profiteren.

Daar zijn mogelijkheden voor: je kunt een omvormer simpelweg “AC-zijdig” afschakelen. De omvormer uitzetten met de werkschakelaar bijvoorbeeld, of in de meterkast. Helaas blijft er dan aan de DC-zijde (de panelen zelf) nog wel activiteit en met name voor je optimizers of trackers is dit slecht.

Een betere optie is dit DC-zijdig af te schakelen. Er zit op alle omvormers een vrij eenvoudig knopje (die je wel moet zoeken) om deze uit te schakelen. Top geregeld: de omvormer gaat uit. Maar: het is nog altijd een handmatig proces.

Sinds enige tijd is hier een automatische optie voor, in ieder geval in de SolarEdge-omvormers. Een beetje stiekem geïntroduceerd en er is nauwelijks over gecommuniceerd. Maar de optie is er (alleen in de app, niet in de web-versie).

En deze optie is fantastisch, al heb ik het nog niet “real-life” kunnen proberen.
Dit heeft vooral te maken met het feit dat de elektriciteitsprijs alleen negatief is in deze tijd van het jaar door een overschot aan windenergie, en niet zozeer door zonne-energie. Sterker nog: deze decembermaand wordt waarschijnlijk mijn slechtste qua opbrengst, van alle maanden die ik hier woon. De 200kwh ga ik niet halen.

Maar goed: automatisch afschakelen dus. In de app kun je aangeven wat voor soort tariefsplan je hebt. Ik heb daar “dynamisch” ingevuld. De app haalt de informatie over de geldende elektriciteitsprijzen en schakelt zichzelf automatisch uit voor de periode waarop het tarief onder de grens zit.
Omdat we in Nederland nog mogen salderen, blijft er alleen het tarief over aan energiebelasting (en de btw daarover) als de energieprijs 0 is. Daarom heb ik 0.15 EUR aan aanvullende kosten genomen. Als de energieprijs onder de -0.15 EUR komt, schakelt de omvormer zichzelf dus uit.
Dat is ideaal. In de eerste plaats omdat het een optie is die SolarEdge zelf uitrolt en dus niet ten koste gaat van de garantie. In de tweede plaats omdat het automatisch is: ik hoef er niets voor te doen.

Dat laatste is vooral handig in de zomermaanden en in de lente. De laagste tarieven worden gerealiseerd op zonnige dagen in het voorjaar en zomer, met name op zon- en feestdagen. Typisch dagen waarop ik ook niet thuis ben en het niet handmatig kan doen.

Ordegrootte: de besparing

Laten we vooropstellen dat het nogal een eerste-wereldprobleem is. Maar de energieprijs is dit jaar ongeveer 200 uur onder nul geweest. Dat is slechts 2 procent van het aantal uren, maar op een veelvoud er van is het rond de 0 geweest.
Het aantal uren dat de stroomprijs onder de -0.15 EUR zakte, is ook niet op 2 handen te tellen. Je hebt gewoon 1 voet er bij nodig: 14 uur met als absoluut dieptepunt een prijs van lager dan -0.5 EUR. Het opladen van de auto heeft me die dag een 20 EUR opgeleverd. Niet gek. Als ik die dag stroom had teruggeleverd had me dit 15 EUR gekost. Dat is op onze energierekening al gauw 3%.
Op de overige dagen heb ik de omvormer niet uitgezet, dat heb ik alleen op de bewuste -0.5EUR dag gedaan.

Het gaat dus niet om grote bedragen (voor alsnog), maar het is een fijn idee dat het nu volledig automatisch gaat. Want uiteindelijk weet ik niet welke kant het op gaat in 2024 met het aantal negatieve uren. Enerzijds is er veel meer productie van met name zonne-energie op de piekmomenten. Anderzijds zijn er steeds slimmere oplossingen om die overschotten te voorkomen of op te vangen.
Het feit dat de oplossing er is, voorkomt al een deel van de overschotten – dat maakt het inschatten (op grote schaal) niet per se makkelijker.

Het richtpunt hier is dat we volgend jaar onder de 400 EUR gaan komen. Al staat er 800 in mijn budget 😉

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Optimaliseren van het dynamisch energiecontract: automatisch afschakelen”

  1. Interessante feature, die kende ik nog niet dus ga ik onthouden, maar wij hebben nog enkele maanden een vast tarief. Wanneer je je auto op gaat laden zet je deze functie dan gewoon weer tijdelijk uit in de app?

    1. Nee, want ik heb een dynamisch contract. Het is dus nog altijd goedkoper om vanaf het net te laden zónder mijn eigen zonne-energie dan met. Dit zijn de opportunity costs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *