Oven of airfryer

Geldsnor!

’s Ochtends staat bij ons altijd de radio aan. Of eigenlijk bijna altijd, en altijd op Q-music. En onlangs was daar in de ochtendshow een interessante kwestie: Tom van de Intercom (als je luistert ken je ‘m, als je niet luistert: dat is de producer van de show) heeft een nieuw huis gekocht met zijn vriendin en een nieuwe keuken. En hij wilde graag een Airfryer. Zijn vriendin wil dit per sé niet: ze hebben tenslotte al een oven.

Dat zette mij aan het denken: waarom zou je een airfryer willen hebben? De argumenten van Tom waren vooral rondom gemak: een airfryer is lekker snel warm. Haar (tegen)argument was dat ze al een oven hebben en dat eventjes wachten niet zo’n probleem is.

Ik verwonderde mij over het argument van de Airfryer. Nu moet je weten dat mijn echtgenote werkt op het gebied van overgewicht, en daar laat ik het verder bij. Maar haar patiënten hebben 1 ding allemaal gemeen: ze hebben een Airfryer. De gedachte is namelijk dat dit gezonder is dan frituren. Los van de vraag of dit zo is of niet (per portie) heeft zo’n ding wel een ander nadeel: de verleiding is véél groter! Vrijwel alles kan er in, en het is zó klaar. Dat geldt ook voor afbakbroodjes, croissantjes, vlees, snacks en friet. Allemaal dingen die een keertje geen kwaad kunnen, maar meerdere keren per week toch wel een serieuze hoeveelheid caloriën toevoegen. Een kaiserbroodje past in een holle kies, maar bevat per broodje net zo veel caloriën als 2 boterhammen…Een croissantje (afbak) het equivalent van bijna 3 boterhammen!

Airfryer of oven

Maar goed, een airfryer of een oven dus. Ik ben geen voorstander van een airfryer vanwege 3 dingen: het gemak (en dus de verleiding) waarmee je iets klaar kunt maken, de geur (het stinkt nog steeds naar airfryer niets anders dan een hete-luchtoven waar op een speciale manier lucht langs de maaltijd geblazen wordt om het eten lekker knapperig te maken. Zo’n ding heeft nog altijd een flink vermogen: ruim 2200W. Het voorverwarmen schijnt 3 minuten te duren.

Dan de nadelen: ze zijn ontzettend duur. Ongeveer 200 EUR voor een XXL (en ik heb een gezin, dus kleiner is nonsens)…Dat is net zo duur als 3x een dubbele frituurpan. Sterker nog: ik kan 140 liter frituurolie gebruiken van het prijsverschil. 23 x de frituurolie verversen dus (er gaat 5 liter in mijn frituurpan), ofwel 233 keer frituren. En daar doe ik dan weer 10 jaar over. En zo lang gaat een aifryer (als ik de recensies en ervaringen van vrienden mag geloven) niet mee.

Een andere beperking is de temperatuur. Omdat een airfryer niet zo warm wordt, heb je nog steeds een oven nodig. Nog even los van de vorm uiteraard, maar wij bakken nogal eens gerechten die met grote hitte gemaakt worden: pizza’s gaan op 250 graden bijvoorbeeld. Een airfryer wordt maar 200C. Daar bij: onze oven heeft een “snelle opwarm” functie, waarmee deze in ongeveer 5 minuten op 250C is. Niet echt een noemenswaardige wachttijd.

Maar een airfryer is gezonder toch?

Maar, als je de verleidingen kunt weerstaan, is een airfryer gezonder toch? Dat valt te bezien. Dit gaat er vanuit dat, omdat er niet gefrituurd wordt, er minder vet in een airfryer-product zit. Overigens zijn deze producten dezelfde als voor de oven, dus hier zijn deze twee alternatieven zeker gelijk.
Maar lieve mensen…Hoe denkt u dat het krokant wordt? Juist! De hete lucht zorgt er voor dat de olie die IN het product zit snel verdampt en naar buiten komt. Dit veroorzaakt de typische frituurlucht, en het korstje.

Een voorbeeld: een kaassoufflé voor de frituurpan bevat 206 kcal en 11.2 gram vet. Van hetzelfde merk (Mora) hebben ze ook airfryer & oven-varianten: 255kcal per stuk en 16.1 gram vet: 44% méér dan de frituurvariant. Dat is een belangrijk verschil.
Nu wordt de ene natuurlijk nog gefrituurd, en de andere niet. Dus bij de frituurpan-variant komt er nog een en ander bij. Nu schijnt het nogal af te hangen van het product en dergelijke hoeveel vet er wordt geabsorbeerd bij het bakken. Ik heb vage bronnen gelezen dat het 8-25% van het productgewicht is: bij friet meer en bij frikandellen minder. Om bij de kaassoufflé te blijven: bij 10% zou het product 77 gram moeten wegen (ik ga het de volgende keer checken). Een gram frituurolie bevat 8,28 kcal. 7kcal is dus 58kcal. De gefrituurde kaassoufflé bevat nu dus 264kcal: 3,5% méér dan de airfryer-variant.

Bij friet is de verhouding anders: het product (airfryer-friet van de AH) bevat 196kcal per 100 gram. De frituurvariant doet 126kcal. Het voedingscentrum gaat uit van 264kcal per ons bereid product (vloeibare olie).

Natuurlijk is dit een groot verschil: bijna 70 kcal per ons. Maar wellicht kun je de mayonaise skippen de volgende keer. Scheelt weer 111kcal.

Conclusie: oven of airfryer

Dat moet je lekker zelf weten, uiteraard. Ik hoef geen extra apparaat wat de verleidingen nog groter maakt om vaker ongezond te eten. Een frituurpan aanslingeren is een bewustere keuze (meer werk) en daardoor zullen wij het minder vaak doen dan iets uit de airfryer pakken. Om broodjes te bakken in het weekend heb ik het niet nodig: de oven is snel genoeg warm. En de oven gaat er zéker niet uit.
Als je af wilt vallen of gezonder wilt eten is het mijns inziens beter om te frituren dan de airfryer te gebruiken, juist omdat de frituurpan meer werk is. In het aantal caloriën maakt het nauwelijks iets uit. Grote kans dat door vaker op en neer te lopen en dingen klaar te zetten, de frituurpan zelfs nog minder caloriën oplevert dan de airfryer. En die paar honderd EUR kun je mooi in je zak houden. Of aflossen op een schuld. Of beleggen.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

19 gedachten over “Oven of airfryer”

  1. Het frikandelletje air-fryen of frituren maakt niet zoveel. Het gaat om de hoeveelheid mayonaise en ketchup die nodig zijn om die frikandel binnen te krijgen. 🙂

    1. Zo heb ik ooit een Franse collega tamelijk geschokt gekregen door hem uit te leggen dat Nederlandse snacks net zoiets zijn als Italiaanse pasta. Bij bepaalde pasta’s horen tenslotte bepaalde sauzen, en zo maakte ik hem wijs dat mosterd uitsluitend voor de kroketten is, curry voor worst, ketchup voor frikandellen en mayo voor friet. En dat als je écht wild wilde doen, dan pak je een gehaktstaaf om alle sauzen mee naar binnen te krijgen.
      Tot op de dag van vandaag weet hij nog niet of ik hem wel of niet in de maling nam…

  2. Je kcal-vergelijking gaat niet helemaal op: tenslotte zit in de ‘airfryer-friet’ de olie al verwerkt, maar moet die er bij de normale friet nog bij. De kcals van je gefrituurde friet zijn dus hoger als je dat ingredient wel meetelt. Ik heb het vergelijk niet gedaan en weet dus niet wat er dan hoger uitkomt, maar *als* je vergelijkt hoort dat er wel bij 🙂

      1. Overkomt mij ook wel eens. Maar ik laat je comment toch staan, voor het geval andere mensen ook niet goed lezen en hetzelfde bericht willen plaatsen :-).

  3. Een paar jaar terug, net nadat ik mijn keuken kocht was ik dom geweest, want de stoomoven was het helemaal. Iedereen een stoomoven. Beter dan de snelkookpan, werkt volgens zelfde principe.
    Ik hoor niets meer over die geweldige stoomovens.

    Een airfryer lijkt mij niks. Ik heb een prima oven.

    1. Een stoomoven is ook een volkomen overbodig product. Doe een laagje water in een pan en je kunt ook stomen. Of in een magnetronschaal.
      Grote nadeel van de frituurpan vind ik het schoonmaken. Onze combi oven duurt wel lang met opwarmen, dan is de airfryer wel winst. Patat eten wij niet vaak, uit de oven vinden wij die niet lekker en uit de airfryer wel. Ook al eens gedaan met zelfgemaakte patat. Het apparaat gebruik ik vaakst voor gevulde paprika’s.

  4. Een air-fryer is inderdaad niets meer of minder dan een mini oven… Daarnaast als die air-fryer producten zijn al in de frituur geweest….. Maar dan in de fabriek. De vraag is dan ook of je jezelf graag wilt foppen of gewoon verantwoord met een frituurpan moet omgaan.
    Wij kiezen voor het laatste en genieten er dan extra van 😉 Geen air-fryer hier in huis en die komt er ook zeker niet.

  5. Grappig. Ik heb de discussie ook gehoord op de radio, met PowerPoint presentatie aan toe. Was trouwens niet Tom maar Joe.

    Zou zelf geen airfryer willen hebben. Duurt veel te lang voor de friet klaar is. In frituurpan duurt dat vier minuten, bij airfryer iets van 20 minuten per keer. Dat kunnen de pubermagen hier in huis niet aan, zo lang wachten….

  6. Oh, wat goed om dit nu eens uitgeschreven te lezen. Dat enorme misverstand dat er geen vet aan te pas zou komen en daar gezond zou zijn. En ik geloof ook direct dat mensen met overgewicht zo’n ding vaker in gebruik hebben. De mensen die ik ken, die er één hebben, die zijn allemaal zwaar. Ze beweren dat ze ‘m hebben voor de snelheid en de broodjes… maar toch hè.
    Als wij patat eten, dan gaat dat de oven in. Duurt helemaal niet lang. En er kan genoeg in voor het gezin. Vaak tegelijk met de ovengroente in het grote apparaat.

    Bedankt voor dit epistel 🙂

  7. Ik ben niet zo goed in frituren, bv patat wordt nooit echt lekker maar in de AF wel.
    en voor een paar snackjes gebruik ik hem ook graag, makkelijker dan de frituurpan pakken, de AF staat op aanrecht.

  8. Zo’n 3 jaar geleden ging de elektrische oven van mijn gasfornuis kapot. Fornuisgedeelte werkt nog prima. Toen leek het er nog op dat iedereen voor 2025 van het gas af zou moeten, en om nu voor maximaal 7 jaar gebruik voor rond de 500 euro een nieuw fornuis met oven aan te schaffen, leek me financieel niet verstandig. Ik leef al sinds 2007 op het sociaal minimum. Dus heb ik een airfryer gevraagd voor mijn verjaardag. Voorheen ging ik eens per maand naar de snackbar aan de overkant voor patat met frikadel speciaal, nu eet ik eens per week een bodempje patat uit de airfryer met verse groente of een salade. De cakes die ik erin kan bakken, zijn 2/5 van een cake uit de grote oven. Bij de airfryer geldt net als bij alle andere potten, pannen en borden: het gaat erom wat je erin of erop doet.

  9. Hier groot fan van de Airfryer. Ik gebruik hem voor frituur, afbak broodjes, cake, quiche en ja ook voor pizza. Ik heb niet de illusie dat het gezonder is maar ik vindt die frituurpan zo stinken en het schoonmaken daarvan een drama. Hij is snel warm maar ik heb dan ook nog een oven van 18 jaar oud. We zijn druk aan het sparen voor een nieuwe keuken. Ik wist niet dat er ovens zijn met een snelle opwarm functie. Die moet er dan zeker komen. Dan is het voordeel van mijn Airfryer ten opzichte van mijn oven weg en zal ik geen Airfryer meer nemen. Scheelt weer een apparaat 🙂

  10. ik heb om precies de reden van het gemak geen airfryer. Ik heb een frituurpan en ja die wordt een aantal keer per jaar gebruikt en als hij net schone olie heeft wat vaker achter elkaar dan de rest van het jaar. en precies omdat ik weet dat ik zo werk, wil ik dus geen airfryer waarbij dat helemaal gedachteloos makkelijk kan.

    in 1 van de reacties ging het ook over de nut of onzin van een stoomoven. daar heb ik er wel eentje van, maar niet voor het stomen van groenten, maar vanwege de rijsfunctie die deze oven heeft. Met de laagtemperatuurverwarming in huis is het voor het rijzen van deeg vaak net niet optimaal. de oven doet dat geweldig. er gaat bijna niets boven eigen gebakken brood, zeker frituurrommel legt het dan af :p.

  11. Heel interessant stuk! Vooral de stelling dat mensen met overgewicht vaker een airfryer hebben vind ik grappig. Als ik zo om me heen kijk lijkt het nog te kloppen ook.

    1. Ik hoor het echt heel vaak, van mijn vrouw dan, dat haar patiënten echt allemaal een airfryer hebben. En allemaal denken dat het gezonder is. En dus los van de vraag óf het gezonder is, is de verleiding véél groter als zo’n ding op het aanrecht staat…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *