Passieve besparing: vakanties

Geldsnor!

Ik schreef eerder al over onze vakantieplannen. En inmiddels krijgen ze meer vorm. Zoals de vaste lezers weten hebben we vorig jaar een caravan gekocht, maar ben ik ook voor mezelf begonnen. Of weer niet. Dat is allemaal een beetje lastig. Zo heb ik 3 alternatieven achter de hand qua andere banen – maar begin ik het liefst nog steeds voor mezelf. Dat laatste verdient een aparte blogpost en kun je deze week nog verwachten.

Maar de vakanties. We hadden er oorspronkelijk 5 ingepland. 4x weg met de auto & caravan, één keer met fietsvakantie.
Het eerste puntje zou zijn met Pasen. Wellicht gaan we met Pasen nog weg, maar wellicht ook niet. Dat zal echt afhangen van het weer. In ieder geval zal de caravan vanaf eind maart of begin april uit de stalling zijn.

Het tweede plukje vakantie had ik ingeschat om uit te voeren met de meivakantie. Ongeveer 2000 kilometer, waarvan 1500 met caravan. En daarbij ongeveer 15 nachten op een camping. Welnu: we gaan niet. Want heel simpel gezegd ben ik dan nét ergens anders begonnen, of ik werk voor mezelf. Geen uitgebreide meivakantie dus!

Het Hemelvaartweekeinde had ik ingeschat om door te gaan brengen in de Ardennen. We gaan inderdaad weg, samen met mijn schoonfamilie. In plaats van 800 km rijden voor een weekendje worden dit er 110. Waarvan zeker de helft elektrisch. Dat scheelt een slok op een borrel. De camping kost 36 EUR per nacht voor onze caravan en 5 personen. Dat kan goedkoper, maar ook zeker duurder. Het betekent voor ons 108 EUR voor het weekend.

Dit is een passieve bezuiniging: simpelweg door de keuze te maken (die er ook was) om naar de Ardennen te gaan, besparen we 700km autorijden. Gunstig gerekend is dat zeker 150 EUR besparing.

De nieuwe vakantie-berekening

Met het schrappen van de meivakantie en de Ardennen, is er maar liefst 2700km autorijden geschrapt. Zonder het Paasweekend zelfs 3000km.
Ik heb eerder al becijfert dat onze auto ongeveer 9 liter benzine lust per 100km met de caravan er achter. Nu zijn niet alle kilometers met caravan, maar een kleine 280 liter brandstof hebben we toch wel uitgespaard. Tegen de huidige kosten betekent dit bijna 600 EUR.

Overigens gaan we wel lánger op zomervakantie, want we hebben maar liefst een maand vrij. Jep, een maand! We gaan dus op ons gemakje, en dan blijven we 2 weken daar en 2 weken elders. Een lekker schema om naar uit te kijken.

De hond nemen we niet mee op vakantie denk ik. Al is een maand thuis laten ook wel weer erg lang. Het pension kostte vroeger 25 EUR per dag. Voor ons weekendje met Hemelvaart gaat hij wel mee, overigens. Tijdens de zomervakantie zou zijn verblijf (32 nachten) een ruime 400 EUR kosten.

In zijn totaliteit moeten we voor 4000 EUR ruimschoots op vakantie kunnen gaan, zowel met Hemelvaart als de maand in de zomer.

Maar we houden wel de mogelijkheid open om iets anders nog te doen: met Pasen, Pinksteren of in de meivakantie.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Passieve besparing: vakanties”

 1. Wij wilden een cruise maken maar gaan niet. Toch een besparing van € 8000,=
  We wilden naar China vliegen voor een georganiseerde tocht door het land maar we gaan niet. Een besparing van € 5600, = p.p.
  Overwinteren in Spanje, kosten appartement en benzine maar we gaan niet. Een besparing van € 3000,=.
  We rekenen onszelf rijk 😂

  1. Touché. In dit geval ging het wel om gebudgetteerde uitgaven. En die budgetten kan ik dus terugschroeven, zodat we meer overhouden dan gepland.
   De ferrari die ik niet gekocht hebt telt niet mee 🙂

 2. Al dat bezuinigde geld nu in de matige markt stoppen en over 2-3 jaar ga je lekker een maand ergens heen en dan zonder die sleurhut waar je nu zo trots op bent. 😀 😀 😀

   1. Nee dank je. Dat is zo ongeveer mijn nachtmerrie. Een caravan is al een concessie. Vakantie is voor mij het liefst hiken met een rugzak, basale tent, matje en slaapzak. Kamperen in het wild. Zo min mogelijk luxe. Maar zeker absoluut geen hotels en appartementen. Dat zijn vrijwel altijd teleurstellingen. Als het badkamertje zie op jouw link schieten de tranen in mijn ogen. Dan liever mijn eigen badkamer :-).
    Maar ieder zijn ding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *