Pech overkomt je, geluk is een verdienste

Geldsnor!

Gisteravond keek ik even naar Mindfuck. Ik ben een groot bewonderaar van Victor Mids, ook al snap ik vaak geen barst van hoe hij het doet …

Hij liet dit keer een spel spelen, met fundamenteel oneerlijke spelregels. Het doel was te laten zien dat bevoorrechte mensen niet meer compassie toonden en hun succes toeschreven aan de keuzes die ze maakten tijdens het spel (Monopoly). Niet aan de spelregels en oneerlijke uitgangspositie! Men werd agressiever, assertiever en bot.

Een opvallende conclusie, hoewel ik deze uit het bedrijfsleven ruim herken: pech overkomt je, maar geluk is het gevolg van je eigen kunnen.

Dat is zo jammer! Geluk overkomt je evengoed, maar maskeert wellicht zwaktes en dus verbetermomenten. Pech is vaak geen pech, maar een gevolg van slechte voorbereiding. Dit soort pech afschuiven op de wereld om je heen betekent het niet nemen van verantwoordelijkheid en het ontnemen van wederom mogelijkheden tot verbetering.

Het beschermen van de downside is belangrijker dan het optimaliseren van een potentiële upside. Zorg dus dat je niet in het ravijn valt (en dat is dus ook precies het probleem met gokken en speculeren).

Soms heb je pech: een kapotte auto. Maar als dit komt door slecht onderhoud, dan ben je zelf schuldig. Een lekkend dak, is het gevolg van iets plotselings, of slecht onderhoud. Een onplezierige vakantie omdat je de taal niet spreekt is geen pech, maar jouw gebrek aan verantwoordelijkheid om de taal te leren – of een poging te wagen.

Evengoed is het winnen van een loterij, of geboren worden in een rijk gezin, of in sommige landen überhaupt als blank kind, geen blijk van competentie. Dat is geluk. Daar kun jij niets aan doen. Geluk maakt je geen beter mens, en pech maakt je geen slechter mens. Alleen jouw keuzes wat je er mee doet, kleurt je als mens.

Fijne zondag!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Pech overkomt je, geluk is een verdienste”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *