Pensioen: hoeveel beheerskosten betaal ik eigenlijk?

Geldsnor!

Geïnspireerd door een blogpost van Geldnerd over zijn pensioen bij het ABP, ben ik nog eens nader gedoken in de kosten van mijn eigen pensioen. Ik heb gelukkig geen ABP-pensioen of een andere kostentrekker met enorme premie. Mijn pensioen is een beschikbare premie-regeling, waar ik maandelijks in bijdraag. Mijn bijdrage is bescheiden: 2% van de pensioengrondslag. Het overige wordt betaald door mijn werkgever.

Er worden kosten gemaakt in een pensioenfonds: administratieve uitvoeringskosten, beheerkosten en lopende kosten. De administratieve uitvoeringskosten (106,28 EUR per jaar) wordt door de werkgever betaald.

Beheerkosten: 0.25%

De beheerkosten van mijn pensioen zijn 0.25% van de waarde van de beleggingseenheden. Dit fluctueert dus per maand en wordt direct in rekening gebracht in iedere maand.

Lopende kosten: variabel

Een groter probleem heb ik met de lopende kosten. Dit zijn “management fee, service fee, accountancykosten en juridische kosten”. Deze worden verwerkt in de koers. En dat maakt het wat minder transparent en onvoorspelbaar. Het maakt ook een probleem inzichtelijk: theoretisch is de loonsverhoging van de fondsmanager dus volledig betaald door mij en de overigen in de fondsen. De pensioenverzekeraar heeft hier dus géén nadeel van, en wij geen keuze. Hetzelfde geldt voor juridische kosten: een fout van de (al dan niet te dure) manager kan leiden tot juridische kosten, die worden afgewenteld op de klanten die geen keuze hebben.

En soortgelijk voor de accountancykosten. Waarom zijn dit soort dingen een probleem? Het leidt er mogelijk toe dat er géén prikkel is om de kosten laag te houden. Een fixed-fee zou in ieder geval zorgen dat overige kosten beperkt moeten blijven: er is een incentive omdat het direct de winst van de verzekeraar beïnvloedt. Nu is dat niet het geval.

Dan hebben we nog transactiekosten. Er zijn geen aankoop- of verkoopkosten, maar wel een inkoopkosten en afgiftekosten. Ook deze worden verwerkt in de koers van het fonds.

Het Fonds (of eigenlijk de fondsen)

Feitelijk heb ik meerdere pensioenovereenkomsten die ondergebracht zijn bij dezelfde pensioenverzekeraar. Zelfs ook nog een paar ouderwetse “gegarandeerde” pensioenen (uitvoeringsovereenkomsten met vast bedrag). Deze laat ik buiten beschouwing.

Mijn beschikbare premie-pensioen is opgebouwd in 2 fondsen: “NN Index Mix Fund – I” (ISIN NL0013089022) met lopende kosten van 0.15% (Keurig!) en “NN Mix Fonds Offensief – U” (ISIN NL0009676865) met een fee van 0.26%.

In zijn totaliteit betaal ik dus ~0,5% aan fees voor mijn pensioenen. Dat vind ik, gezien de transparantie die ik krijg, heel aardig meevallen. Het is in ieder geval lager dan ik dacht.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *