Pfoeh… wat een klus, het berekenen van inkomsten uit overig werk…

Geldsnor!

Tsjonge jongejonge! Het zit er op! De moeilijkste berekening van het jaar. En helemáál vertrouwen doe ik het ook niet. Ondanks een rotsvast vertrouwen in eigen kunde.
Maar het was een uitdaging. Wat was precies de uitdaging? Welnu: ik heb dit jaar 2 werkgevers gehad. Ik ben namelijk in mei gestopt bij mijn vorige werkgever en ben voor mezelf begonnen. Een deel van mijn inkomsten komt uit consultancy, een ander deel uit het ontwikkelen en beheren van een app en ook de inkomsten van dit blog geef ik keurig op.
Maar ik ben ook in juni tijdelijk begonnen voor een andere werkgever. Maar een beperkte tijd, maar het kwam wel even goed uit.

Maar de inkomsten bij deze werkgever lagen aanzienlijk lager. Voor mij was het een stukje “tijdvulling” en een mooie opbouw naar meer inkomsten uit ander werk. Bijgevolg is de ingehouden inkomstenbelasting en arbeidskorting en dergelijk allemaal anders dan bij mijn andere werkgever.

En daar komen de inkomsten uit consultancy en dergelijke bij! In totaal heb ik aan inkomsten uit “arbeid” een kleine 50.000 EUR verdiend. De inkomsten uit consultancy waren een kleine 30.000 EUR. Door allerlei aftrekposten (zoals de opstartkosten van de app, met name het programmeren) zit ik echter maar op een winst van een kleine 9600 EUR.

Echter: ik heb braaf vrijwel al het geld wat ik verdiend heb opzij gezet. Winst is immers iets anders dan cashflow! Ik had echter een enorme reservering voor de inkomstenbelasting. Zuiver gebaseerd op het wegschrijven van alles wat ik niet nodig had. De reservering was ruim 15.000 EUR. Met wat rekenwerk (veel dus), heb ik echter bepaald dat ik “maar” 4711 EUR belasting hoef te betalen. De reservering voor de inkomstenbelasting valt dus grotendeels weg en komt ten gunste aan mijn Eigen Vermogen (dwz., die van het bedrijf).

Dan blijven er nog 2 grote reserveringen over: die voor de app-bouwer en die voor de BTW (die uiteraard al klaar staat voor de aangifte). Van beiden weet ik immers wat het gaat kosten. En ik zou de eerste ondernemer niet zijn die geld voor zijn crediteuren “per ongeluk” uitgeeft! De kunst is dus dit gereserveerd te laten staan op je balans als verplichting. Het is niet jouw geld!

Op dit moment staat er op de bedrijfsrekening voldoende geld om 5 maanden helemaal niets te doen. Maar dat gaan we natuurlijk niet doen!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Pfoeh… wat een klus, het berekenen van inkomsten uit overig werk…”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *