Pizzadeeg zelf maken: lekkerder, gezonder én goedkoper!

Geldsnor!

In Huize Geldsnor houden we nogal van bakken. Lekker eten, gezellig en de geur van een oven die aan staat. Heerlijk! Wij maken ook het pizzadeeg zelf, zeker sinds mijn Lieftallige Echtgenote de pizzabijbel heeft aangeschaft. Het vraagt wat voorbereiding, maar Lieftallige Echtgenote is hier heel snel in geworden. In de winter (en met dit koude @#*#*(@)!-weer) bakken we de pizza’s in de oven, in de zomer op de BBQ met de pizzasteen. Nét iets krokanter en dus lekkerder, maar de barbeque moet wel goed heet zijn. En de steen dik genoeg, zodat deze niet teveel afkoelt als er een pizza op gelegd wordt. Vooral belangrijk als je er meerdere maakt. De zelf gemaakte pizza’s zijn iets kleiner / minder machtig dan de kant & klaar meuk en bezorgtroep, dus wij bakken er voor 4 personen (de baby eet niet mee) met gemak 5.

Ons pizzadeeg is eenvoudig te maken (al kost het dus wat tijd) en verrassend goedkoop: feitelijk gaat er alleen maar bloem in. Dit is W300-bloem en er gaat ook nog een beetje zout (verwaarloosbaar) en olie in (2%, dus op 500 gram is dit ongeveer 10 gram, kosten ongeveer 1,5 cent voor 5 pizza’s).

De totale kosten voor onze pizza:
Pizzabloem: 500 gram, ~1,10 EUR
Bakje champignons: 500 gram, ~1,20 EUR
Tomatensaus: ~ 1 EUR
Paprika: 0,80 EUR
Ui: 0,20 EUR
Zout, olie etc: 0,03 EUR
Gist: 0,06 EUR
Mozzarella: ~2,50 (2 bolletjes)
Salami of ham: ~2 EUR

En uiteraard kun je het een voor het ander inwisselen. Maar 5 pizza’s, ofwel voldoende voor 2 volwassenen, een kleuter en een peuter, kosten op deze manier iets minder dan 9 EUR. Ook moet de oven goed heet zijn en met 5 pizza’s staat deze ook wel een uurtje aan. Er komt dus ongeveer 3kwh * 0,226 EUR = 0,68 EUR bij.

In zijn totaliteit kosten de pizza’s dus, afgebakken en wel, iets meer dan 9,50 EUR.

Vergelijking met afbakpizza’s

Kwalitatief kan een afbakdiepvriespizza niet tippen aan onze eigen pizza’s. De versheid, de krokante bodem, maar ook de grotere voedingswaarde en lagere zoutgehaltes zijn ongenaakbaar. Omdat alles vers is, is er nauwelijks zout nodig. In totaal, inclusief het zout uit het deeg, de salami en mozzarella, zit er minder dan 13 gram zout in het geheel.

Niet slecht, toch?

Wanneer we dit vergelijken met een Pizza Salame van Dr. Oetker, dan komen we op de volgende tabel (screenshot van de AH.nl website):

Een dergelijke pizza weegt echter 320 gram (en zal derhalve ook minder vulling opleveren dan de zelf gemaakte pizza van 470 gram). Per pizza is het geheel dus:
Caloriën: 874 (+33%)
Vet: 44,8 gram (+100%)
Koolhydraten: 83,2 (-7%)
Eiwitten: 32 gram (-13%)
Zout: 4,5 gram (+76%)
Vezels (staan niet vermeld op AH website, maar wel op de doos): 6,1 gram

Deze pizza kost 2,19 EUR (als deze niet in de aanbieding is, 22% duurder dan het eigen baksel). Het mooie aan dit deeg is overigens niet alleen dat deze goedkoper is, of gezonder. Maar ook dat je deze prima vantevoren kunt maken en kunt invriezen. Wel op tijd ontdooien natuurlijk.

Fijne 2e Pinksterdag!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Pizzadeeg zelf maken: lekkerder, gezonder én goedkoper!”

 1. Hi Geldsnor, leuk artikel weer. Ik ben op zoek naar een goede pizza steen voor in de oven, die schijnen er ook te zijn. De reviews zijn wisselend. Kun jij er een aanbevelen? En is dat dan dezelfde als voor de BBQ?

  Bij de amerikaanse Frugal Girl (Kristen) kun je ook tips vinden om zelfgebakken pizza onweerstaanbaar lekker te maken. En Jamie Oliver raadde aan, niet te veel topping op de pizza te doen omdat het dan zompig zou worden. Annemieke van Mijmeringen heeft zo aar eigen recept voor de bodem.
  Zo lees en leer ik hier en daar wat.

  Ik vind mijn eigen pizza’s lekkerder dan kant en klaar, maar de bodem blijft lastig. Ik zou het mooi vinden als ik de pizza van de pizzeria kon benaderen, zonder daar een duur groen tuin ei voor aan te schaffen, die (eerlijk is eerlijk) al jaren op de verlanglijst staat. Maar nog niet is aangeschaft uit vrees dat het valt in de categorie “bezit van de zaak was het eind van vermaak”.

  Fijne Pinkstermaandag!

  1. Dank je. Een green egg is volledig overbodig, niet duurzaam en veel te duur. Op iedere BBQ met temperatuurmeter kun je hetzelfde resultaat bereiken. Het voordeel van een groen ei is de grote massa waardoor deze weinig afkoelt. En daar komt ook het antwoord voor de oven pizzasteen vandaan: je kunt bij een lokale steenboer een stuk steen kopen, onbehandeld, 2 of 3 cm dik. Minimaal een uur laten opwarmen in de oven op 250c of meer. Door de dikte koelt de steen weinig af als je de pizza er op legt een kun je er meerdere achter elkaar bakken.

  2. Je kunt ook in plaats van een steen in de oven een speciale metalen pizzabakplaat gebruiken met gaatjes erin, zodat de bodem altijd goed wordt!

 2. Hoi Snor,
  Bijna was ik uit gezondheidsoverwegingen in de verleiding om zelf pizza’s te gaan maken (afbak ligt in de vriezer voor noodgevallen). Maar volgens mij heb je een rekenfoutje gemaakt bij de voedingswaarde per 100 gram van je eigen pizza’s en scheelt dat een factor 100 🙂 Leuk stukje verder hoor, ik geniet dagelijks van je blogs (net zo hapklaar als mijn pizza’s ;-P
  Anna H.

 3. Wij maken ze ook al heel wat jaren zelf. Eerst ook met pizzasteen in de oven maar nadat die gebroken is gebruiken we nu een bakplaat op de kop. (Op de kop zodat je niet het randje hebt.) Groot voordeel is dat deze véél sneller opwarmt, ook na het bakken van een pizza. Wij bakken er 7 en met de steen in de oven moesten we tussen door altijd een keer lang pauzeren.
  Op de bakplaat gebakken doen ze niks onder voor de steen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *