Prijsverhogingen sigaretten: lager dan huidige inflatie

Geldsnor!

Het is 1 juni als ik dit typ. En vandaag (1 juni dus) is de dag dat aangekondigd wordt dat een pakje sigaretten in 2040 maar liefst 47 EUR moet gaan kosten. Dat lijkt een forse stijging: vandaag de dag kost een pakje sigaretten 8.20 EUR voor een standaardverpakking.

Een en ander heeft natuurlijk het doel om roken te ontmoedigen. Zo simpel werkt het natuurlijk niet: rokers zijn verslaafd en zullen gewoon sigaretten blijven kopen. Wellicht is het wel effectief voor de nieuwe generatie: het voorkomt dat jongeren er geld voor hebben. En tegelijkertijd maakt dit het wellicht tot statussymbool: kijk eens hoe rijk ík ben?! Ik kan roken!

Anyway: de prijsverhoging is helemaal niet zo schokkend. Als je vanaf nu de prijs ieder jaar met 10% verhoogd kom je uit op 45.59 EUR in 2040. Dat is lager dan de huidige inflatie met 10.2%.

In historisch perspectief valt het zeker mee: in 1985 kostte een pakje sigaretten 1.88 EUR (omgerekend uiteraard), in 1995 2.3 EUR. Dat was een gemiddelde stijging van 2 procent per jaar (met enkele jaren geen enkele stijging). Na 1995 bedroeg de prijsstijging gemiddeld 9 procent per jaar. In de jaren na 2000 (toen een pakje 3.21 EUR kostte) was de prijsstijging meer dan 11 procent per jaar.

Tussen 2005 en 2010 was de prijsstijging per jaar “slechts 3.7%”, gevolgd door tien jaar lang Rutte-beleid met slechts 1.8% stijging per jaar…Pas in 2020 is er een inhaalslag gemaakt: de prijs voor sigaretten steeg met 14% tot 8.20 EUR (en is in 2022 gelijk gebleven).

Als we vanaf het jaar 2000 de algemene inflatie hadden toegepast op sigaretten (excel geeft nu een cirkelredenering: sigaretten zijn uiteraard onderdeel van de algemene inflatie, maar kniesoor die daar op let)…Dan had een pakje sigaretten nu reeds 8.67 EUR gekost. Bijna 6% méér dan het huidige prijsniveau.

Als we de prijsstijgingen van het begin van de eeuw hadden genomen (de genoemde ruim 11%), dan had een pakje reeds 29 EUR gekost. Nouja, 28.95 om exact te zijn.

Moraal van het verhaal: een bedrag in de toekomst noemen LIJKT heel spectaculair maar is dat niet per se.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Prijsverhogingen sigaretten: lager dan huidige inflatie”

  1. “Anyway: de prijsverhoging is helemaal niet zo schokkend. Als je vanaf nu de prijs ieder jaar met 10% verhoogd kom je uit op 45.59 EUR in 2040. Dat is lager dan de huidige inflatie met 10.2%.”

    > het lijkt me niet erg realistisch dat de inflatie 10% zal blijven voor de volgende 18 jaar…
    Of dat de lonen 10% zullen stijgen per jaar gedurende 18 jaar.

    1. Klopt. Maar sommige dingen zullen natuurlijk harder stijgen in prijs dan andere, zoals de zorgkosten, voedsel en energie (korte termijn). Een dergelijke stijging laat vooral zien dat de prijsstijgingen van afgelopen jaren nogal meevielen.

    1. Klopt…Maar ken je dat van het excel-sheet wat je sluit zonder het op te slaan ? :-). En ik heb echt geen zin om het weer allemaal op te zoeken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *