Prinsjesdag: Roderick Zevenvinker wordt weer overgeslagen

Geldsnor!

Verkiezingen en Prinsjesdag. Vlak na elkaar… het is weer smullen met diepgaand geneuzel in Den Haag. De tijd van het jaar dat het platteland er toe doet en dat er volop gesproken wordt over Jan Modaal.

Jan Modaal, die er x procent op vooruit of achteruit gaat in theoretische rekensommen. Alsof er geen sprake is van oplopende salarissen bijvoorbeeld. Sowieso is de kans dat Jan Modaal volgend jaar een ander leven leidt aanwezig. Een scheiding zit in een klein hoekje.

Gezin Geldsnor komt nooit voor in koopkrachtplaatjes. 3 kinderen, koophuis en grofweg 5x Modaal betekent dat wij een niet interessante groep zijn voor politici.

Wij hebben dan ook weinig te klagen zegt men. Vooral bij mensen voor wie nivelleren een feestje is. Wij vallen in de categorie Roderick Zevenvinker. Overal buiten. En dat is prima.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

13 gedachten over “Prinsjesdag: Roderick Zevenvinker wordt weer overgeslagen”

 1. Er wordt voor de 5 x modaalverdiener goed gezorgd door de politici. Maar daar hebben ze het niet zoveel over.

  In de koopkrachtberekenaar van het Nibud kun je je situatie waarschijnlijk wel ongeveer vinden: https://www.nibud.nl/tools/koopkrachtberekenaar/

  Wij, met vier keer modaal maar gelukkig zonder kinderen, krijgen er volgens het Nibud per maand 200 euro aan koopkracht bij. Is dat nodig? Neuh. Zeg ik er nee tegen? Neuh.

  1. Die calculator klopt helaas voor geen meter. Of er is echt iets mis: als je invult dat je een inkomen hebt van 90 en 50k en 3 kinderen hebt, dan zou je flink kindgebonden budget krijgen…

  2. Interessante berekening. Als ik als echtpaar met éénverdiener 80k selecteer, gaat mijn netto inkomen er volgens het Nibud met €279 op vooruit. Gebaseerd op een loonontwikkeling van 5,2%. Deze loonontwikkeling is uiteraard bruto. Dat betekend dus €4160 bruto op jaarbasis aan verhoging. Dit bedrag gaat netto uiteraard standaard door de helft, omdat ik in de hoogste belastingschijf zit. Dat is dus €2080 netto erbij, per maand dus €173 euro. Lijkt mij zeker niet verkeerd.

   Nu geeft het Nibud zelf al aan dat de maandlasten ongeveer €172 stijgen. Mijn koopkracht verandering is dus niet €107 zoals het Nibud aangeeft maar €1. En die 5,2% over 2024 neem ik ook met een flinke emmer zout. In 2023 zijn veel salarissen al rond de 10% gestegen, of er in 2024 nog uitgegaan kan worden van 5,2% zet ik serieus mijn vraagtekens bij.

   1. Ik weet niet of je het zo makkelijk kunt stellen. Immers, allerlei andere factoren wijzigen ook. Andere toeslagen, kortingen etc.
    Maar goed: ik heb genoeg “ranting” gedaan op de volstrekte onkunde van het Nibud 🙂

 2. Wou de beschouwingen en dergelijke bekijken en bijna het eerste beeld dat ik zie is Rutte met zijn onafscheidelijke mobieltje en dan ben ik er wel weer klaar mee. Vooral nadat ik ergens ook weer zijn uitspraak las dat we in een gaaf land wonen. Zal best voor veel mensen gelden, maar helaas zie ik in mijn omgeving te veel mensen voor wie dat totaal niet geldt. Zelf heb ik een minder dan modaal inkomen en dankzij mijn consuminder levensstijl ik me daarvan redden, maar dan moet er niets fout gaan, want dan ben ik de klos.

 3. Dankzij verkiezingstijd ging de accijns minder omhoog. Ik was geschokt door de opmerking van Paternotte, over de winst voor de staat van 16 miljard euro jaarlijks, door de invoering van de pensioenwet. Hoe dat kan is een grote vraag. Hoop dat het uitgezocht wordt. Verplicht verzekerd bij een pensioenfonds en dan viert de staat feest van het verplicht ingelegd geld.

  1. Zoals je zegt, dat geklets van de afgelopen dagen heeft weinig te maken met prinsjesdag, maar met de komende verkiezingen. Mooie theoretische rekenmodelletjes, even de begroting aanpassen met vele miljarden en straks in januari blijkt er weinig van over te blijven. Zo, sceptische mode weer uit 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *