Project voor het najaar: de tuin

Geldsnor!

Augustus 2019 hebben wij de sleutel gekregen van ons huidige huis, een vrijstaande woning van midden jaren ’90. We hebben vrijwel alles aangepakt:
1. Houten vloer (die heel slecht gelegd was, kieren van >1cm) eruit en vervangen door een stenen vloer & vloerverwarming
2. Vloeren boven vervangen (hout er uit, laminaat er in. Wederom gevalletje “kwaliteit was beperkt”.
3. Alle plafonds boven er uit (schrootjes!) en gipsplaten aangebracht en gestucadoord
4. Zonnepanelen geïnstalleerd
5. Lader voor auto’s geïnstalleerd & nieuwe meterkast geplaatst. Tevens alle andere elektra vervangen, groepen uitgebreid, etc.
6. Badkamer vervangen, en uitgebreid: we hebben nu een riant bad, inloopdouche, vloerverwarming, dubbele wasbak en 10m2 ruimte.
7. Airco aangelegd, boven & beneden.
7. Grote boom gekapt ivm. gevaar voor fundering (en funest voor de opbrengst van de panelen)
8. Grasveld opgeknapt, trampoline ingegraven, borders gemaakt en dode buxus er uit.

Dit betekende dat we een aantal weken in de garage moesten wonen, maar het was zomer en dus goed te doen. Na de “grote verbouwing” hebben we nog wel wat pech gehad met een lekkage (die niet gelokaliseerd kon worden, maar ergens tussen de CV-ketel en de badkamer zit).
Ook die is verholpen (dwz, een by-pass gemaakt).

Ik heb vrij veel zelf gedaan (ik ben best handig), een aantal dingen uitbesteed. Tegelen & stucadoren kan ik niet zelf, een meterkast plaatsen mag ik niet zelf. Afgelopen maart ben ik begonnen met een project die mijn schoonvader “De Schaapskooi” is gaan noemen: een tuinhuis van 7.5x4m, aan 1 kant open. De wanden zijn gemaakt van hout wat vroeger de vloer beneden was, het dakbeschot (zadeldak) is gemaakt van de vloerplanken boven. Daarbovenop liggen dakpannen. Dit tuinhuisje is voorzien van elektra (niet van verwarming), maar heeft ook heel wat geld gekost. De balken, dakgoten en dakpannen zijn namelijk allemaal nieuw, evenals alle ijzerwaren. In totaal zit er voor ongeveer 4500 EUR materiaal in.

Maar: het resultaat mag er wezen, al zeg ik het zelf:

Dit project is nu afgesloten en we gaan door naar het volgende project. Stilzitten is geen optie, een beetje “Badassity” is noodzakelijk! Nu komt het project “voortuin” in zicht. Een omvangrijk project, want het is een omvangrijke tuin:
1. Heg er uit & andere heg verplaatsen.
2. Verbreden oprit: onze oprit is weliswaar 18 meter lang, maar net niet breed genoeg voor 2 auto’s. Dit betekent altijd rekening houden met wie er het eerst weg moet.
3. Aanleggen “wadi”: de schaapskooi en de zuidzijde van het huis wateren af in de tuin, en dat gaan we met hoogteverschilletjes mooi maken. Dit is aan de zijkant van het huis.
4. Planten van bomen & struiken: de voortuin is 17×6 meter, een mooie oppervlakte voor bloeiende planten, boompjes en al het andere waar de vogeltjes en insecten blij van worden.

Dit laatste punt is voor mij het belangrijkst. Ik werk veel vanuit huis (dankzij Covid, maar dit zal permanent zijn) en ik heb gemerkt hoe ongelooflijk vrolijk ik word van alle beestjes die ik zie vliegen en kruipen. Wat ook scheelt is dat ik een hekel heb aan grasmaaien (achter hebben we een maairobot). En ten slotte vind ik het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid: niet alleen voor de insecten en vogels, maar ook voor egeltjes, CO2-opslag en het beperken van lichtinval in mijn huis in de zomer. We leven in het Warme ZuidOosten van het land, en alles wat de airco niet hoeft te koelen is meegenomen!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *