Rente op studieschuld: Geldsnor wijzigt de plannen

Geldsnor!

Eerder deze week kwam het bericht dat er wederom rente geheven gaat worden op studieleningen. Daar ben ik niet op tegen: lenen kost geld, en zou geld moeten kosten. Een rente hoort daar dus bij. Helaas is er een hele generatie studenten gewend geraakt aan lage of nihil-rentes. En dan gaat het natuurlijk wel pijn doen. Zeker in combinatie met het “nieuwe stelsel”, wat inmiddels het oude stelsel gaat worden: lenen, lenen, lenen.

Er zijn studenten die 4 tot 6 jaar lang maximaal lenen bij het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Dat is 10.000 EUR per jaar, en na 6 jaar dus een kleine 60.000 EUR. Met 0-rente is dat nog steeds 60.000 EUR, wat in 35 jaar afgelost moet worden. 60.000 EUR aflossen in 35 jaar kost 142.85 EUR per maand.

Een aflossingspatroon ziet er dan zó uit, 35 jaar (!) lang. Je bent dus net klaar met afbetalen, als je AOW gerechtigd bent.

Als de rente over de studieschuld 2% bedraagt, over de gehele aflossingsperiode, dan heeft dit nogal een impact. Die velen niet hebben overzien. De aflossing (per jaar) is niet langer 142.85 EUR per maand, maar is opgelopen tot 196.08 EUR per maand ofwel 2353 EUR per jaar: 37% meer dan zónder rente. In totaal betaal je nu 22.355 EUR rente in de 35 jaars periode. Oops!
(getallen bij benadering, geen rente gedurende de periode waarin je geleend hebt)

Studieleningen van Huize Geldsnor

Al eerder heb ik aangegeven mijn eigen studieschulden zo langzaam mogelijk af te lossen; ze kosten immers niets. Daar valt wat voor te zeggen. Het beïnvloedt wel onze cashflow en dus ons vermogen om vermogen op te bouwen. Maar het rentepercentage is 0%. De inflatie vreet dus als het ware de studieschuld weg.
Mijn originele studieschuld is al afbetaald, simpelweg door de tijd. We hebben er geen viering van gemaakt, maar sinds februari dit jaar is deze foetsie. Prachtig!
Lieftallige Echtgenote heeft nog wel een studieschuld, momenteel ongeveer 7500 EUR. Met het huidige aflossingsschema is zij studieschuld vrij in maart 2028: nog 5,5 jaar. Maar ook ik heb nog wel degelijk een studieschuld: een LevenLangLerenkrediet. Om mijn particuliere MSc. opleiding te bekostigen hebben we een deel hiervan gefinancierd met een LLK. In totaal hebben we 10.500 EUR geleend. In mei 2022 hebben we hier voor het eerst op moeten aflossen, en dit loopt tot 2037.

In zijn totaliteit hebben we dus nog voor 18.000 EUR aan studieschulden uitstaan. Het plan was om deze studieleningen zo langzaam mogelijk af te lossen. Er is immers (behalve de cashflow) geen voordeel om ze eerder af te lossen.

Maar nu wordt de situatie anders. Er gaat rente op deze studieleningen komen. Nog niet direct: de rentes zijn altijd vastgezet voor een periode van 5 jaar. De studieschuld voor mijn vrouw is rente-vrij tm december 2025. Het levenlanglerenkrediet nog een jaartje langer.

Op het eind van de rentevrij-periode bedragen de schulden nog respectievelijk 3159 EUR en 7292 EUR. Tot het eind van deze periode betalen we niets extra. Het rendeert beter om af te lossen op de hypotheek dan op een 0%-lening.
We hebben wel afgesproken dat we bij het aflopen van de rentevrije periode direct de leningen aflossen.
Heb jij nog studieleningen?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Rente op studieschuld: Geldsnor wijzigt de plannen”

 1. Niet zo zeer een reactie op jouw tekst, maar wel een onderwerp waar ik me de afgelopen weken groen en geel aan geërgerd heb.

  Wat een geklaag van die (ex-)studenten! En vervolgens wel in Amsterdam wonen, 4 streamingsabonnementen, witte oordopjes van 300eu, lekker stappen, eten bestellen en elk jaar naar een ander continent voor de o-zo-nodige culturele verrijking. (Of nog erger, een bestuursjaar ?)

  Ja, ik generaliseer en overdrijf. Maar ik ben er zeker van dat bij 90% van de klagers het mes lemmetdiep in het budget kan.

  Slappe hap!

  1. Inderdaad een onderwerp waar ik me al lang groen en geel aan erger: studieleningen. Vooral boomers die de huidige generatie voor slappe hap uitmaken. Zelf eeuwig studeren op een beurs. Ben zelf van de generatie net daarna, deels beurs, deels rentedragende lening. Dat was ook nog redelijk luxe – maar wel gecapd op 6 jaar. Mijn dochter is van de meest genaaide generatie: alleen maar lening. En daarom zeer zuinig, anders dan de geestgeneratie net voor mij waarvan ik er velen tussen de 30 en 40 heb zien afstuderen zonder ooit 1 jaar gewerkt te hebben.

   Waarom denk je dat er zo veel studenten thuiswonen? En een bijbaantje hebben?

   Wie is hier de slappe hap? Niet de huidige generatie die studeert.

   1. Misschien niet. Maar feit is dat velen geen kwaad zagen en zien in lenen, en dat maximaal deden. Het was toch renteloos? En het verhaal is wellicht wat gechargeerd, zoals hij zelf al zegt. Maar ik zie er een aardige kern van waarheid in.

   2. Ik denk dat je me fors te oud schat. En over studieschuld en bloeden om heel snel af te betalen mag ik zeer zeker meepraten.

    Daarnaast recent nog een volledige opleiding gedaan en nominaal afgerond in de avonduren naast een demanding fulltime baan en een kleuterende tweeling. Geloof me, dat is echt te doen. Dat gezeur over ‘zo zwaar, ik kan er echt niet naast werken’.

    En alsof thuiswonen zo’n drama is…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *