Schermtijd

Geldsnor!

Geldsnor vind van zichzelf dat hij te vaak op zijn telefoon zit. En teveel in de derde persoon over zichzelf schrijft. Maar dat terzijde.
Regelmatig probeer ik er iets aan te doen. Een goede tip is het ding gewoon wegleggen. Gedachteloos gaat er vrij veel tijd verloren aan het scrollen op een telefoon. Zo zonde van alles om me heen! Echter, vanochtend luisterde ik naar de radio; die staat altijd aan in de keuken.

Mijn favoriete ochtendshow op Q-Music stond aan, zoals dus altijd. Rond kwart voor acht hebben zij altijd een item met 3 stellingen die met ja of nee beantwoord moeten worden (en waar de antwoorden wel op worden toegelicht) was de stelling: schermtijd checken. De aanwezigen in de studio (Annemarie, Mattie, Tom en Joe) deden dit niet, maar gingen het ter plekke even doen.
Tsjonge! Wát een tijden komen daar uit! Ik weet het niet meer precies, maar 2 van de 4 kwamen boven de 6 uur(!) per dag uit! De anderen hadden ook al uren waarvan ik dacht: wow! (ik meen rond de 4 uur).

Geldsnor houdt dit wel redelijk bij en heeft zelfs een “widget” op het bureaublad staan die weergeeft hoe veel tijd ik het scherm aan heb gehad. Gemiddeld scoor ik net iets onder de 2 uur per dag. En dat vind ik dus al tamelijk bizar veel. Maar het valt in vergelijking met anderen nogal mee; zeker als je bedenkt dat ik een deel van die tijd spendeer aan het beantwoorden of goedkeuren van reacties op dit blog.

Apps heb ik verder niet: geen Facebook, Instagram, Tiktok, Snapchat of zoiets. Wel Whatsapp en LinkedIn. En daar houdt het wel mee op. Mijn meest gebruikte “app” is dan ook “Chrome”.

Waarom probeer ik het te beperken? Omdat ik me irriteer erger aan anderen die de hele dag op hun telefoon zitten. Ben je ergens aan het wachten: staat de Mobiele Zombie Brigade (MZB) om je heen. Sta je op een schoolplein? De MZB-moeders zijn er ook! Zit je op de bank, dan zit Lieftallige Echtgenote, ook wel liefkozend “Appeltje” genoemd, op de bank te scrollen. Ik vind het vreselijk. Vreselijk zonde en een gebrek aan contact soms.
Maar ook als voorbeeld aan de kinderen. Wij hebben een vrij rigoureus media-beleid. Onze kinderen hebben geen idee hoe onze telefoon werkt. Daar mogen ze niet aankomen. Ze kunnen ook niet zelf de tablet bedienen, simpelweg omdat ze de code niet krijgen. En TV kijken? 2x per week. En dan houdt het op. Verder ga je maar gewoon (buiten) spelen. Daar zijn soms echt wel uitzonderingen op, maar over het algemeen proberen we het zoveel als mogelijk te beperken, zonder ze al te wereldvreemd te maken. Want digitale troep heeft helaas toch een rol in de maatschappij en ergens moeten ze weten hoe het werkt.

Maar ik sta er soms van te kijken hoe gemakkelijk ouders hun telefoon aan hun kinderen geven. Terwijl het toch echt dure apparaten zijn. Die van ons vallen in de categorie sub-300 EUR, maar ik heb ergens ook wel eens een peuter van een jaar of 2 een gloednieuwe iPhone door een restaurant zien gooien. Da’s een apparaat van dik 1000 EUR. Hoezó geef je iets wat zó duur is aan een kind? Vraag ze dan meteen om briefjes van 50 te versnipperen!

En uiteraard worden we steeds iets losser. De blootstelling aan TV, tablets en telefoons is voor onze jongste vanzelfsprekender dan voor de oudste. Dat hou je niet helemaal tegen, en dat hoeft ook niet.
Maar toch sta ik te kijken van de enorme tijd die mensen weten te spenderen aan hun telefoon. Ik bedoel: hoe krijg je het voor elkaar om pak ‘m beet 8 uur te werken, en bijvoorbeeld 6,5 uur aan je telefoon te spenderen? Dan heb je nog 9,5 uur over voor de rest: eten, koken, douchen, slapen etc.

Hoe ga jij hier mee om?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

11 gedachten over “Schermtijd”

 1. Onze kids (3 en 5) hebben allebei een instap iPad. Wij zitten in het appeltjes systeem en dan zijn de parental controls fijn. Wel allebei in een dikke kinderhoes, en ze zijn er sowieso voorzichtig mee (zo niet: geen iPad voor een week).

  Wij hanteren ook het schermtijd principe, dit zodat ze straks op school dit ook moeten leren beheersen. Nu is het een half uurtje ‘s middags en tijdens het eten koken. Ook fijn voor papa en mama 😉

  Maar straks op school hebben ze dan bijvoorbeeld 3 of 4 uur schermtijd, maar moeten ze die tijd ook gebruiken voor hun huiswerk. Natuurlijk begeleiden we ze hierbij, maar ik denk dat het aanleren van focus en tijdsindeling een erg waardevolle skill is.

  En natuurlijk mogen ze op een ziek-dag of een verloren regenachtige zaterdag best wel eens langer op televisie of tablet.

 2. Geldnerd schrijft ook regelmatig in de derde persoon over zichzelf. Hij heeft daar wel eens opmerkingen over gekregen in de comments, maar die heeft hij naast zich neergelegd. Volgens Geldnerd is het namelijk wel functioneel om in de derde persoon over zichzelf te schrijven, het helpt om van een afstandje naar zijn handelen te kijken.

  Geldnerd zit gemiddeld 1 uur 45 minuten per dag op zijn telefoon, overigens.

  1. Sinds kort houd ik het bij en het viel mij mee. Rond 2 uur maar dat is inclusief accomodatie voor vakantie zoeken (laatste weken), blogs lezen, internet bankieren etc.
   Een jaar of 2 geleden Facebook van mijn telefoon af gegooid en dat maakt een wereld van verschil. Wat een rust gaf dat en ik denk ook dat het uren aan schermtijd scheelt.

 3. Regelmatig teveel uur naar mijn eigen oordeel. Soms lukt het beter om dat in te perken dan anders. Daaronder schaar ik vooral het nodeloos scrollen. Niet nutteloos is o.a. muziek luisteren, luisterboeken, blogs lezen :), agendabeheer, boodschappen bestellen.

  Mijn dochter van 15 heeft een eigen fruittelefoon, waarop uiteraard de nodige uren gemaakt worden in communicatie met gelijkgestemden, lees: andere pubers.
  Mijn zoon van 4 gebruikt een iPad om filmpjes op te kijken. Deze zit in een beschermhoes en mag hij niet ongevraagd pakken. Ik doe niet aan schermtijd en hij heeft ook niet de leeftijd om zonder supervisie buiten te spelen. Als ‘ie moe is, vind ik het geen probleem om op die manier tot rust te komen.
  Gelukkig speelt hij vooral veel met z’n speelgoedauto’s, hij is erg fantasierijk.

  Wat ik wel belangrijk vind, is dat kinderen handig worden met computers en devices. Het is gewoon van deze tijd en ze zullen er straks ook veel mee moeten doen. Dus gebruikshandigheid en (met een jaar of 10) een typcursus, heeft de oudste zeker geholpen.

 4. Ik houd het niet bij, maar weet dat het niet veel is. Ik gebruik de telefoon om op de sportschool, trappend of stevig lopend, een serie te kijken. Ik gebruik What’s App alleen voor hoognodige dingen – zit bij geen enkele What’s app groep – en heb wat apps die ik dagelijks gebruik. Verder vind ik op mijn telefoon ‘zitten’ niet zo spannend, ik lees liever een boek.

 5. Ik heb bij Qmusic ook de escaperoom gevolgd en deels ook gekeken. toen viel het mij op dat ze tussen het muziek draaien door ook veel op hun telefoon zitten en dan ook als onderdeel van hun werk met bv de instagram app. dus ik gok dat het niet 8 + 6,5 is.
  Zelf zit ik ook te veel op het scherm, maar dat komt ook wel omdat ik mijn telefoon ook gebruik als e-reader.

 6. Ik vind mijn 1 uur tot 1,5 uur per dag al veel. Appen met kind, familie of vrienden heeft de telefoon vervangen, daar zit best wat tijd in. Drie blogs volgen, een beetje eordfeud, af en toe wat opzoeken op internet of marktplaats. Minder haal ik niet zo goed dus….
  Mijn telefoon laat iedere maandag zien hoeveel tijd ik de vorige week hem gebruikt heb
  Groet, G

 7. Gister vertelde de app mij dat ik de week ervoor gemiddeld 3 uur en 46 minuten op de telefoon doorbracht. Dat vind ik gigaveel en wil ook eigenlijk niet. Gelukkig stond erbij dat het 89% meer was dan de week ervoor. Als ik er goed op let lukt 1 tot 2 uur per dag, als ik er niet op let loopt het meteen schrikbarend op. Whatsapp was een grote tijdrover en de geldsnor kreeg een kwartiertje, zeggen de statistieken. Nou ja, het is je gegund, haha

 8. Spreadsheet FTW is al lange tijd geleden gestopt met social media platforms. Hij ontwijkt ook stelselmatig app-groepen en onzinnig specifieke apps. In deze categorie zitten apps van school, kinderopvang en alle andere apps met een communicatiemogelijk in de app. Ik heb een telefoonnummer en een mailadres. Genoeg om mij te bereiken. Dit levert wel eens discussie op. Spreadsheets FTW is echter onvermurwbaar.

  Helaas is het nog niet voldoende om onder de 2 uur schermtijd per dag te komen. Meest gebruikte apps: de browser en marktplaats. Voor de doe-het-zelver op zoek naar value-for money is die laatste onvervangbaar. Zo ga ik straks een koffie-apparaat ‘restaureren’.

  Met het refereren aan de eigen persoon in de derde persoon, heeft Spreadsheets FTW geen probleem. Overigens wel met ‘zich irriteren’. Irriteren is vooralsnog geen wederkerend werkwoord. Mensen die de hele dag op hun telefoon zitten irriteren jou, of je ergert je er aan. Echter niet een combinatie van beide. Spreadsheets FTW begrijpt echter ook dat hij hier anderen mee irriteert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *