Sneeuwbal krijgt massa: WOZ-waarde aangepast

Geldsnor!

Op 19 mei schreef ik al over het feit dat de lokale overheid akkoord was met een aanpassing van de WOZ-waarde van onze woning. Tsjonge, het had wat voeten in aarde maar…Men had foutief de waarde verlaagd in plaats van verhoogd.

Maar gelukkig had ik vrij snel contact met ze en is er “ambtshalve” een aanpassing gedaan. Het duurde lang voordat de bevestiging kwam, en vorige week belde de ambtenaar in kwestie: “Hallo meneer Geldsnor. Ja, ik heb hier een notitie. Maar we kunnen niet op basis van blablabal”. Antwoord: beste meneer Ambtenaar. Dank u. Maar we hebben elkaar 3 weken geleden gesproken en gemaild. U heeft reeds bevestigd dat het wel kon. Lang verhaal: hij had zich vergist maar de waarde is aangepast.

Op 28 juni kregen we een schrijven dat dit allemaal verwerkt was. Helaas is dit nog altijd niet aangepast in het WOZ-waardeloket. Maar: ik heb een brief gestuurd naar de bank. Afdeling hypotheken. Lang geleden dat dit nodig was, maar met een kopie van de beschikking er bij is het reeds aangepast. Al op 29 juni!

Dit viel me op doordat ik een nieuwe aflossing deed op de hypotheek: de maandlasten zijn inmiddels al 69 EUR per maand lager dan bij het afsluiten van de hypotheek minder dan 2 jaar geleden. En met deze aflossing werd het nieuwe maandbedrag ook vermeld: ongeveer 15 EUR per maand lager (voor dit hypotheekdeel) vanaf 1 augustus. Met het andere hypotheekdeel er bij moet het ongeveer 30 EUR per maand zijn. Een brief verwacht ik eerdaags in de bus waar alles in is gespecificeerd. Maar voor nu lijkt het er op dat de totale hypotheeklasten bijna 100 EUR per maand lager zijn dan toen wij de hypotheek afsloten. Dit betekent dat zonder extra aflossingen onze hypotheek reeds 2,5 jaar eerder is afgelost dan de oorspronkelijke looptijd.

Uiteraard hopen we in de toekomst de nodige extra aflossingen te doen (als mijn eigen bedrijf loopt en inkomsten genereerd). Maar toch is het al een prettig idee dat onze vaste lasten met 100 EUR per maand zijn teruggebracht, grotendeels door simpele telefoontjes die niets gekost hebben.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Sneeuwbal krijgt massa: WOZ-waarde aangepast”

  1. Hallo, mooi dat de hypotheek omlaag gaat. Dat scheelt toch weer geld. Wat betekend de hoger WOZ waarde voor je gemeentelijke belastingen, ik neem aan dat je meer moet betalen?

    1. Staat uitgebreid beschreven in de post Is mijn WOZ-verhoging écht zo slim?. Ja, je gaat iets meer gemeentelijk belastingen betalen. En iets meer eigen-woning forfait. Maar die waarden gaan over het hele bedrag. Een verhoging van de waarde van het huis met 50.000 EUR levert daarmee maar nauwelijks extra kosten op. De verlaging van de hypotheekrente gaat echter over het héle bedrag. En dat levert dus tientallen euro’s per maand op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *