Sneeuwbal krijgt massa: WOZ-waarde aangepast

Op 19 mei schreef ik al over het feit dat de lokale overheid akkoord was met een aanpassing van de WOZ-waarde van onze woning. Tsjonge, het had wat voeten in aarde maar…Men had foutief de waarde verlaagd in plaats van verhoogd.

Maar gelukkig had ik vrij snel contact met ze en is er “ambtshalve” een aanpassing gedaan. Het duurde lang voordat de bevestiging kwam, en vorige week belde de ambtenaar in kwestie: “Hallo meneer Geldsnor. Ja, ik heb hier een notitie. Maar we kunnen niet op basis van blablabal”. Antwoord: beste meneer Ambtenaar. Dank u. Maar we hebben elkaar 3 weken geleden gesproken en gemaild. U heeft reeds bevestigd dat het wel kon. Lang verhaal: hij had zich vergist maar de waarde is aangepast.

Op 28 juni kregen we een schrijven dat dit allemaal verwerkt was. Helaas is dit nog altijd niet aangepast in het WOZ-waardeloket. Maar: ik heb een brief gestuurd naar de bank. Afdeling hypotheken. Lang geleden dat dit nodig was, maar met een kopie van de beschikking er bij is het reeds aangepast. Al op 29 juni!

Dit viel me op doordat ik een nieuwe aflossing deed op de hypotheek: de maandlasten zijn inmiddels al 69 EUR per maand lager dan bij het afsluiten van de hypotheek minder dan 2 jaar geleden. En met deze aflossing werd het nieuwe maandbedrag ook vermeld: ongeveer 15 EUR per maand lager (voor dit hypotheekdeel) vanaf 1 augustus. Met het andere hypotheekdeel er bij moet het ongeveer 30 EUR per maand zijn. Een brief verwacht ik eerdaags in de bus waar alles in is gespecificeerd. Maar voor nu lijkt het er op dat de totale hypotheeklasten bijna 100 EUR per maand lager zijn dan toen wij de hypotheek afsloten. Dit betekent dat zonder extra aflossingen onze hypotheek reeds 2,5 jaar eerder is afgelost dan de oorspronkelijke looptijd.

Uiteraard hopen we in de toekomst de nodige extra aflossingen te doen (als mijn eigen bedrijf loopt en inkomsten genereerd). Maar toch is het al een prettig idee dat onze vaste lasten met 100 EUR per maand zijn teruggebracht, grotendeels door simpele telefoontjes die niets gekost hebben.

2 gedachten over “Sneeuwbal krijgt massa: WOZ-waarde aangepast

  1. Hallo, mooi dat de hypotheek omlaag gaat. Dat scheelt toch weer geld. Wat betekend de hoger WOZ waarde voor je gemeentelijke belastingen, ik neem aan dat je meer moet betalen?

    • Staat uitgebreid beschreven in de post Is mijn WOZ-verhoging écht zo slim?. Ja, je gaat iets meer gemeentelijk belastingen betalen. En iets meer eigen-woning forfait. Maar die waarden gaan over het hele bedrag. Een verhoging van de waarde van het huis met 50.000 EUR levert daarmee maar nauwelijks extra kosten op. De verlaging van de hypotheekrente gaat echter over het héle bedrag. En dat levert dus tientallen euro’s per maand op.

Reacties zijn gesloten.