Spaarpercentage 2020 – volgens de Uitklokken-methode

Geldsnor!

Blogger Uitklokken heeft een mooie manier van presenteren van zijn spaarpercentage. En speciaal voor deze gelegenheid, ga ik het op dezelfde manier presenteren.

SoortInkomsten netto
Salaris (gezamenlijk)€ 86.247,34
Jaarlijkse teruggave belastingdienst + kinderopvangtoeslag & kinderbijslag€ 12.982,00
Totaal€ 99.229,34
Geconverteerde PBW (Snor alleen)€ 6.660
Totaal inclusief PBW€105.889,34

Sommige beleggingen doen wij niet, althans, heb ik niet gecategoriseerd. De beleggingen van de kinderen vallen bijvoorbeeld in deze categorie. Alle beleggingen van de kinderen zijn overigens wel “groen”. Die van ons niet per se. Maar met 1 elektrische auto, 1 plug-in hybride (allebei lease, de 1 zakelijk, de ander privé) en 32 zonnepanelen heb ik in 2019 al een aardige bijdrage geleverd.

SoortNettoSparenSparen zonder PBW
Premie hypotheek (annuitair)€ 5.179,704,89%5,22%
Extra inleg hypotheek€ 2.836,002,68%2,86%
Spaarrekeningen€ 16.794,0015,86%16,92%
Gewoon beleggen€ 4.268,004,03%4,3%
Geconverteerde PBW€ 6.660,006,29% 
Totaal 33,75%29,3%
Gecorrigeerde tabel met dank aan Geld-is-Tijd in de comments 🙂

Ik hoop dat ik alle formules correct heb. Het inkomen is ons gezamenlijke netto-inkomen. Voor de pensioenbijdrage heb ik alleen mijn pensioenbijdrage genomen. Ik heb namelijk een persoonlijke pensioenpot, mijn Lieftallige Echtgenote niet. Zij heeft een collectief pensioen en het is dus niet “haar” geld. De bijdrage is relatief ten opzichte van mijn inkomen bescheiden, maar dat komt ook door mijn relatief lage leeftijd. Ik ben pas 35 en daarmee is de staffel vrij laag. De pensioenkosten (en dus bijdrage van de werkgever) wordt steeds hoger naarmate je ouder wordt (in blokken van 5 jaar).

Bovenstaande situatie geldt voor een gezin met 2 jonge kinderen en de derde onderweg. Afgelopen jaar hebben we ook ruim 8000 EUR uitgegeven aan ons huis, en een dure vakantie met de camper gehad. Al met al ben ik zeker niet ontevreden met gemiddeld ~30% per maand.

In 2021 zal het uitkomen op ongeveer 0%: we hebben verbouwingsplannen (dakkapel van 9 meter, een nieuwe keuken en een warmtepomp + zonneboiler). Dat is bij elkaar ongeveer net zo duur als wat we jaarlijks overhouden. Maar gelukkig hebben we het wel gespaard en hoeven we dus niet te lenen. Het is overigens goed mogelijk dat we de dakkapel niet mogen plaatsen. In dat geval besparen we een kleine 10.000 EUR en is het spaarpercentage dus ongeveer 10%.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “Spaarpercentage 2020 – volgens de Uitklokken-methode”

 1. Als je € 5.179,70 spaart in de vorm van hypotheekpremie, gedeeld door €105.889,34 = 4.9%? De totale saving rate lijkt wel weer te kloppen.
  Als ik het goed begrijp zijn jouw subpercentages ten opzichte van 100% dat je spaart. Uitklokken doet het dus anders 😉

  Persoonlijk zie ik geen meerwaarde om dit zo uit te splitsen. Als er jaren komen waarin ik geld opneem, of aandelen verkoop om het huis af te lossen, dan staat dit vol met negatieve cijfers. Ik maak deze opsplitsing liever bij het verloop van het eigen vermogen.

  1. Shit, toch een foutje dus. Te snel gedaan. Ik heb inderdaad het berekend tov. het totale spaardeel. Hmmz. Jammer dan. Normaliter splits ik dit ook niet zo uit, alleen het totaal bereken ik.
   Als ik iets aflos in de hypotheek of iets anders, dan is dit alleen verschuiving van het ene potje naar het andere potje, maar geen verandering in savings rate.
   Verder hou ik in het eigen vermogen bij of iets liquide of niet liquide is en of het in mijn safety bucket zit of in de growth bucket. Maar daar volgt nog wel een post over.

 2. Mooi overzicht, Geldsnor! Leuk dat je ook een dergelijke berekening hebt gemaakt 🙂
  Dat zijn ook erg mooie cijfers. Het lijkt me interessant om te zien wat het rendement is van de warmtepomp + zonneboiler als je dit in euro’s zou uitrekenen… Is het ook een soort van investering, toch?

  1. Ga ik uitrekenen, komt er aan! Is wel een interessante benadering, om de “cashflow” van de besparing van de warmtepomp & zonneboiler mee te nemen als “investering” en dus op te nemen in mijn beleggingsportfolio. Zou ik ook moeten doen eigenlijk bij mijn zonnepanelen. Interessant!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *