Steenmarters op het dak…

Geldsnor!

Er valt tegenwoordig nauwelijks nog aan te ontkomen: marters. Overal hoor je dat auto’s of woningen beschadigd raken door deze beschermde diersoort.

Eerder waren de auto’s van buren al de klos. Wij zijn de dans altijd ontsprongen. Of dit kwam door onze eigen roofdieren (honden) of het hoge piepgeluid van opladende auto’s of de herrie van kinderen weet ik niet.

Maar sinds enige tijd horen we geluiden onder de dakpannen. Alleen ’s nachts: vogels zijn dan niet actief. Het rommelt, het scheurt, het bonkt. Het springt met 4 poten en is redelijk groot.

Katten hoor je niet en hebben er niets te zoeken. Ratten zijn kleiner, lopen anders en kunnen er niet op komen door de grote overstek. Maar marters…die kunnen klimmen en springen en zijn behendig met een overstek.

Tot zover zijn het hypotheses: zien doen we het niet. Vandaag heb ik de beveiligingscameras anders ingesteld (jep, mijn huis heeft camerabewaking rondom) en hoop ik te kunnen zien wat het is en waar het vandaan komt. De marterborstels zijn besteld, maar hebben 2 weken levertijd…hopen dat het werkt.

Marters hebben wel een voordeel: ze vreten de ratten op. En dat is dan weer prima!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Steenmarters op het dak…”

 1. Werken die borstels echt? Er blijven voldoende gaten over om onder de dakpannen te kruipen.
  In ons oude huis hadden we zo’n hoogfrequente verjager voor in het stopcontact. Die hoor je niet (honden ook niet) maar werkte erg goed tegen muizen.

  1. Dat gaan we meemaken…er zitten al aluminium kammetjes onder de pannen. Maar toch zit er iets. Ons dak is op zich vrij strak gelegd, en het huis is van 1996. Veel ruimtes zijn er niet: wel voor muizen, maar marters hebben toch 4cm nodig, misschien 3. Meer dan een muis of rat in ieder geval.
   Helaas vannacht wel iets gehoord, maar de camera heeft niets gezien.

 2. Het mag dan zo zijn dat marters de ratten op het menu hebben staan, maar de tafelmanieren van de marter zijn verre van verfijnd. De prooi slepen ze vaak mee naar hun nest en het begrip tafel afruimen kennen ze niet. De prooiresten vergaan op den duur weliswaar vanzelf, maar dan hebben ze al een aardig geurtraject achter de rug. En ook urine en ontlasting wordt niet echt weggewerkt, maar mag ook gewoon vergaan op de plek waar het gedeponeerd is. Het Drents kent niet voor niks een gezegde “stinken als een ulk”. Een ulk is een bunzing die nauw verwant is aan de marter. Kortom, onderschat niet de hinder die een marter kan veroorzaken.
  Van horen zeggen heb ik dat marters, uitgesproken nachtdieren, te verjagen zijn met veel lawaai overdag, bijvoorbeeld harde muziek. Ze komen dan niet toe aan hun slaap en gaan ergens anders heen, maar heb toch wel een beetje mijn twijfels daarbij. Een tiental jaren geleden zaten ze in een basisschool in de buurt en schoolklassen zijn nou niet echt de plekken waar je komt om eens lekker uit te rusten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *