Sterrenlamp

Geldsnor!

Vorig jaar is mijn zoon op zolder gaan slapen. En ik heb toen een plan opgevat: ik zou een lamp voor hem gaan maken.
Het oorspronkelijke plan was een wereldkaart. Deze kaart zou gemaakt worden in een houten plaat van 195cm lang en 60cm breed. Het zou er een beetje uitzien zoals onderstaand:

Uiteraard met iets minder details: uit een plaat MDF heb ik de continenten gezaagd. Die zou ik iets “verhoogd” aanbrengen op de plaat. Achter de contintenten boor ik gaten uit, en daar komen lampjes achter. Op de 2 uiteinden komen ordinaire spotjes, uiteraard LED.

Allemaal leuk en aardig. Maar ik heb een stukje “Sales” toegepast: ik heb gepraat met “de Klant”. Voice of the Customer, een leuke phrase voor een potje Bullshit-Bingo.
In ieder geval: het antwoord was wat onverwachts. En ook weer niet. “Maar papa, er hangt hier al een wereldkaart. En daar staat een wereldbol. Ik hoef toch niet nóg een wereldkaart?”

Fair point! Ik heb het plan dan ook iets gewijzigd.

De plaat heb ik zwart geschilderd. En gaten uitgeboord, in de vorm van zijn sterrenbeeld. Ik hecht daar geen enkele astrologische waarde aan, maar ik ben wel dol op de sterrenhemel. Ik kon iets willekeurigs maken, of iets specifieks. En dan is een verhaal van de Griekse Mythologie natuurlijk interessant.

Vooral de mythologie van de schorpioen, die door de god Gaia naar de aarde is gestuurd om Orion te vernietigen, toen hij dreigde alle dieren op aarde te doden. In de tijd van omgekeerde vlaggen vond ik dit een mooi verhaal.

Ik moest nog wel een aanpassing doen: ik heb de Schorpioen iets meer moeten “neerleggen” om deze in dezelfde vorm te krijgen. En ik heb zwarte inbouwspots moeten kopen. Een chroomkleurig randje op zo’n zwarte plaat ziet er natuurlijk niet uit.

Het is nog een paar dagen werk: de verf moet uitharden, de lampen moeten er nog in en ik moet de elektra aan de achterkant nog in orde maken met een dubbele schakelaar. En dan nog ophangen: de lamp is tenslotte bijna 2m lang en 60cm breed en moet tegen het plafond geschroefd worden. Dat kan ik helaas niet alleen!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Sterrenlamp”

  1. Haha, zo herkenbaar! Ik heb 10 jaar terug een enorm schip gebouwd voor in de tuin. 6 jaar later heb ik het gesloopt en van de masten een schommel gemaakt. Deze schommel wordt veel meer gebruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *