Strategisch stemmen of niet?

Geldsnor!

In Huize Geldsnor wordt volop gezweefd. Waar ga ik op stemmen? Waar heeft mijn stem de meeste invloed? Ik weet wat ik belangrijk vind: klimaat, transitie naar een groene economie, en een betere bescherming van zwakkeren in de samenleving. Rechtse partijen vallen af hierdoor. Zij hebben geen antwoord op de vragen voor mijn kinderen. Geen oplossing voor naderende crises.

Ik ben tegen kernenergie, en tegen de huidige inzet van zonnepanelen op landbouwgrond, evenals de huidige inzet van biomassa.

Corona speelt voor mij geen rol: dit is geen probleem voor de toekomst maar voor nu, actueel. Geen probleem voor 2023 en 2024, hoop ik.

Een aantal mogelijkheden op mijn flank leidt zeker tot oppositie: GroenLinks en Partij voor de Dieren. Die gaan niet meeregeren, geen match met de VVD. Gaat hun rol in de oppositie een kanteling teweegbrengen?

Of ga ik naar D66 of PvdA? D66 zal waarschijnlijk meeregeren. Gezien mijn overeenkomsten met D66 zou dit best een prima keuze zijn. Ik ben geen fan van Sigrid Kaag noch van referenda. PvdA maakt ook kans om mee te regeren. Lastig. Ik ben erg nog niet uit…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Strategisch stemmen of niet?”

 1. Heel veel invloed heeft mijn stem hoogstwaarschijnlijk niet, maar ik weet wel dat partijprogramma’s geen goede leidraad zijn voor waar een partij voor staat. In die programma’s staan altijd mooie beloftes en standpunten want je wil natuurlijk de stemmer de indruk geven dat jouw partij alle problemen even op gaat lossen en staat voor waar jij in gelooft of voor vecht. Ik kijk naar wat partijen bereikt hebben en of ze compromissen gesloten hebben uit eigen belang of uit belang van de mensen die op hen gestemd hebben. Hebben zij eerdere beloftes waargemaakt of er in ieder geval voor geknokt om ze te bereiken?
  Alleen al als ik zie hoeveel geld sommige partijen uitgeven om maar in de spotlight te staan is voor mij al een reden om daar niet op te stemmen. Hoe harder men schreeuwt ik ben de beste , hoe meer ik denk oh ja en wat heb ik daarvan terug gezien? Als ik zie dat die Mevr.de Haan roept dat er strenger gestraft moet worden bij misdaden tegen ouderen of een partij die zegt op te komen voor de belangen van dieren dan ben ik ook weg , net als dat ik niet stem op rechtse partijen, of partijen die op basis van hun religie andere geloven uit willen sluiten. Ik wil stemmen op een partij die niet kijkt naar bepaalde bevolkingsgroepen, maar opkomt voor het algemeen belang. Er blijft dan niet veel over, maar ik ga wel stemmen, op wie ? Dat is hier niet van belang, maar stemmen moeten we , hoe , wat of op wie dan ook.

 2. Voor mij zit jij er flink naast met de opmerking dat ‘Corona’ voor jou geen rol speelt. Verdiep je eens in hoe jouw voorkeurspartijen meestemmen met het beperking van jouw grondrechten en het kapotmaken van bepaalde sectoren in de economie. Kijk eens naar het buitensporige politiegeweld van zondag in Den Haag. Bedenk de gevolgen op termijn door de opgelopen staatschuld. Als de staatschuld oploopt en flink wat ondernemers failliet gaan of minstens inkrimpen en daarmee de werkloosheid en dus de uitgaven aan uitkeringen oplopen, blijft er minder geld over voor minder dringende plannen.

  Daarnaast is ‘klimaat’ voor veel bedrijven inmiddels een gunstige businesscase geworden. Als jij als bedrijf geld kunt besparen door bijvoorbeeld minder energie te verbruiken, ben je een dief van je eigen portomonnee als je dat niet doet. Dat deel van de energietransitie dat door ons als burgers betaald moet worden (bijv. van het gas af) wordt moeilijker te betalen als de bovengenoemde effecten groter zijn.

  Volgens mij gaat jouw blog over financiële zaken en zijn jouw voorkeurspartijen vooral de partijen die het gemunt hebben op de slimme vermogensgroei waar jij mee bezig bent.

  Ik vraag mij af wat jouw definitie van ‘zwakkeren in de samenleving’ is. Er zijn in mijn ogen veel ‘zwakkeren’ die juist door jouw voorkeurspartijen worden buitengesloten omdat zij te ‘wit’ en te ‘mannelijk’ zijn. Een D66 en GroenLinks zijn wat mij betreft de emancipatie verre voorbij. Daarmee creëren zij onvrede bij een grote groep Nederlanders, die dan gaan stemmen op een partij die nog wel aan hun denkt. Een PVV komt trouwens ook op voor zwakkeren in de samenleving, alleen maken zij geen punt van klimaat. Echter in coalitieland Nederland zullen zij moeilijk dwars gaan liggen wanneer voorstellen voor klimaatverbetering binnen Nederland worden gedaan zonder dat zij extra druk leggen op (kleinere) ondernemers.

  Ik bespeur ook een zeker fatalisme t.o.v. de VVD. Het is nog geen uitgemaakte zaak dat de VVD de grootste wordt. En als VVD beperkt de grootste wordt, kunnen andere partijen weigeren om met de VVD te gaan regeren, of in een bepaalde combinatie mee te regeren.

  Ik zou, gezien het onderwerp van deze blog, echt eens kijken naar wat jouw knuffelpartijen van plan zijn met het geld dat jij zo goed bij elkaar aan het sparen bent. Dan word je misschien minder vrolijk.

  1. Ik heb weinig aan een samenleving die letterlijk onder water staat. Met geld of niet. GroenLinks valt af om meerdere redenen, namelijk een bepaald persoon op de kandidatenlijst en hun geloof in waterstof waanzin. Verder kijk ik naar toekomstige generaties en kijk ik verder dan de crisis aankomende maanden. Vandaar dat het corona beleid voor mij geen verkiezingsissue is. Dat neemt niet weg dat ik er een forse mening over heb.

   Volgens mij komen PVV, fvd en VVD niet bepaald op voor lagere inkomens is kansarmen. Los van afkomst, een paspoort bepaald niet wat ik van iemand vind, evengoed de huidskleur niet. Maar de rol van onze overheid in de toeslagen affaire is natuurlijk vreselijk. Voor hetzelfde geld ben ik volgende keer het haasje.

   Men mag gerust mijn vermogen belasten op rendement. Ik heb liever weinig lasten op inkomen. Maar je kunt niet alles hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *