Taboedoorbrekend: sterilisatie ofwel “de knip”

Geldsnor!

Dit onderwerp is er eentje die ik niet vaak tegenkom. En zeker niet op blogs zoals de mijne. Maar daarom misschien wel des te belangrijker: anticonceptie en de mogelijkheden daartoe.
Wij beschouwen Familie Geldsnor als compleet. Geldsnor, Lieftallige Echtgenote, Zoon, Oudste Dochter en Jongste Dochter vormen een gelukkig gezin van 5 personen. We zijn allemaal kerngezond; geen allergiën anders dan hooikoorts. Allemaal nog nooit een bot gebroken, geen aangeboren condities die ons verhinderen om wat dan ook te doen.

En we (Lieftallig Echtgenote en ik) hebben een zeer sterke overtuiging dat het hiermee klaar is. Niet alleen uit praktische overwegingen: tenslotte passen 4 kinderen niet meer in een normale auto en komen we slaapkamers tekort als ze allemaal een eigen kamer zouden moeten hebben.

Maar vooral qua gevoel: het is vol. We willen voor geen goud opnieuw beginnen aan de luiers, aan de “fases” en het “zullen wel tandjes zijn”. Genoeg is genoeg.

En eerlijk gezegd is het best spannend om daar over te schrijven!

Het is een onderwerp wat je niet vaak tegenkomt, zoals ik al zei. En wellicht wil je het helemaal niet lezen; even goede vrienden. En ondanks dat vrijwel niemand weet wie ik ben, is het toch een soort van intiem.
Het gaat immers over ons seksleven. Nouja, niet zozeer daar over op zich (al kan ik boeken vol schrijven ;-)), maar vooral over het voorkomen van zwangerschap.

De methodes zullen bekend zijn bij de volwassen lezers: algemene onthouding, specifieke onthouding, condooms, pil, spiraaltjes en sterilisatie.
Algemene en specifieke onthouding zien we niet zitten. Dat lijkt me denk ik heel gezond:-).
Condooms vinden we te duur: condooms kosten toch al snel 35ct per stuk. Toch een paar tientjes per jaar (haha, dat mocht je wíllen vriend).
De pil en het spiraaltje hebben andere nadelen: hormonen. Vrouwlief heeft van beiden best wel veel last gehad. De laatste is nu in gebruik, maar daar wil ze vanaf.
En dan blijven er niet veel opties over. Sterilisatie. Van mij, of van haar.

Daarmee zit je op het punt: waarom zou zij alles aan haar lief moeten ondergaan? Waarom zou anticonceptie een vrouwelijke verantwoordelijkheid zijn?
Ik ben dus aan de beurt. En eerlijk gezegd zie ik daar tegenop als een huis. Waarom? Dat is niet moeilijk uit te leggen. In mijn puberteit heb ik meerdere malen een bijbalontsteking gehad, waar zelfs operaties op gevolgd zijn. Dat vond ik niet tof.

De eerste keer was op een avond. Mijn ouders waren niet thuis. Het deed vreselijke pijn. Ik heb snel mijn ouders gebeld, en ben direct in een warm bad gaan zitten. Toen kón dat nog, want er was geen energiecrisis. Het ging over, en een bezoek aan de huisarts deed dan ook weinig wonderen.

De tweede keer was toen ik in militaire dienst zat. Bijzonder genant; ik zat bij een eenheid-met-specifieke-baret-kleur, en dus vol “stoere mannen”. God, wat werden zij klein en beteuterd toen ze mij over de grond zagen kronkelen. Nog steeds erg blij met hun reactie overigens. Ik werd al snel door mijn buddy en een ander B-lid naar de arts gebracht, op een een door hen geïmproviseerde brancard. De arts had snel door dat het géén oefening was, want het leek wel een skippybal. Enfin; de arts was wel een vrouw en ik was 18 :-). Ze was nog bloedmooi ook! Verdere details laat ik achterwege.

De laatste keer was enkele maanden later, en heeft geleid tot een spoedoperatie. Eerst hadden we de verkeerde ingang van het ziekenhuis, en moesten we naar de volgende deur. Ik heb met moeite die deur gehaald, onderwijl een spoor van spuug achterlatend van de ene deur tot de andere deur. Daar ben ik buiten westen geraakt (door de pijn), en werd ik enkele uren later wakker. Het was “met een touwtje vastgezet”, zodat de zaadbal niet langer om de zaadleider kon draaien.

Maar nu is het punt dat deze operatie het wel moeilijker maakt om de sterilisatie uit te voeren. Vermannen en doorbijten dus maar even. En navragen of het onder algehele narcose zou kunnen. Anyway: het gaat meer dan 400 EUR kosten en nog enkele maanden duren voordat ik terecht kan.
Voor 400 EUR kan ik overigens zo lang condooms kopen tot ver na de overgang van mijn vrouw. Dus daar hoef je het niet voor te doen. Om er toch maar een financiële twist aan te geven…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

12 gedachten over “Taboedoorbrekend: sterilisatie ofwel “de knip””

 1. Ik ken meerdere mensen om mij heen die over hun “knipbeurt” hebben verteld, dus ik heb niet het beeld dat het taboe is. Misschien nog een kleine tip: aangezien jullie gezond zijn hebben jullie wellicht maximaal eigen risico op zorgverzekering. Wellicht verstandig om dat een jaartje omlaag te gooien (hetgeen meteen laat zien hoe belachelijk ons zorgsysteem is)

   1. Ik wil je er even op wijzen dat een bijbalontsteking iets helemaal anders is dan een gedraaide teelbal. Dat laatste vraagt een snellere oplossing en doet ook een pak meer pijn (als je de bijbalontsteking niet laat aanslepen).

   2. Chapeau dat jij je laat knippen, en als je liever volledige narcose wil, gewoon doen.
    Onze zoon heeft ook een aantal keren “harde ballen” gehad en als dat weer gebeurt gaan ze de boel ook vastnieten. Verschrikkelijke pijnen. Zijn kameraden hebben zich suf gegoogeld en naar verluidt allemaal thuis ook even gevoeld of de spulletjes in orde waren.
    De financiële draai: deze ingreep kost minder dan het grootbrengen van een kind.

 2. Mijn man is 44 jaar geleden, een half jaar na de geboorte van onze jongste, gesteriliseerd.
  In die tijd moest je eerst een gesprek met je huisarts aangaan om te laten zien dat je het vrijwillig deed en met alles rekening hield (wat als een van je kinderen overlijdt; wat als jullie gaan scheiden en je 2E vrouw wil wel kinderen)
  Na 2 weken werd hij gesteriliseerd, ingreep van niks (zijn woorden, niet de mijne) en nooit spijt van gehad.

  1. Hier moet ik ook eerst naar de huisarts. Om vervolgens na 2 minuten buiten te zijn. Een volstrekt zinloos bezoek in mijn geval, maar ik kan me voorstellen dat er situaties zijn waarin het anders is.
   Stel dat ik kinderloos was en 22, bijvoorbeeld.

   Wachttijden zijn momenteel een kleine 2-3 maanden!

 3. Ik heb lang gedacht dat ik er na 3 nog wel 1 of meer bij wilde hebben. Door een auto-ongeluk kwam daar niks meer van. Toen ik tegen de 40 liep vond ik het moment ook voorbij. Ik heb me toen zelf laten steriliseren. Ook voor een vrouw is het een fluitje van een cent. Ik heb geen pijn gehad en stond een uur na de ingreep naast mijn bed om me aan te kleden. Ik was na een halve dag weer thuis. Voor mij voelde het heel erg als “Baas in eigen buik”. Met een aanvullende verzekering wordt het gewoon vergoed. Misschien toch iets, gezien jouw ervaringen, om wel in overweging te nemen.

 4. Fijn dat je het gewoon bespreekt op je blog. Het IS toch ook een normaal onderwerp? En het is best eng, net als elke andere operatie, maar ook omdat het de edele delen betreft maakt het eng.
  Komt wel goed. Maar dat weet je pas achteraf. Tot dan, sterkte met de stress.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *