Te laat om Bitcoin te kopen? Dat zei je vorig jaar ook!

Geldsnor!

Ik ben een vaste luisteraar van Q-Music. En daar hoor ik dus regelmatig reclames. Zo ook een vrouwenstem, die roept “te laat om Bitcoin te kopen? Dat zei je vorig jaar ook!”. Een bar slechte reclame: ik kan me namelijk niet eens herinneren voor welk bedrijf het is…Ik meen Litebit ofzoiets?

Anyway: ik vind het hilarisch. Een jaar geleden stond de koers van Bitcoin op 45.564 EUR. Momenteel iets onder de 38.000 EUR. Maw: het koerst bijna 20% lager. Een beetje handelaar zal nu zeggen dat dít het moment is om in te stappen, immers het kan alleen maar omhoog.

Leuke feitjes, zoals dat het een zero-sum game is, gaan hier niet eens op. Het is een zero-sum game, of zelfs iets minder: er komen (al is het marginaal) steeds meer Bitcoins in omloop. En jouw koerswinst is het koersverlies van een ander. Het produceert niets, en je kunt het niet eten.

De enige die verdient aan Bitcoins (of énige andere coin) zijn A. de “miners” (wat dankzij de hoge energieprijzen een stuk minder lucratief is) en B. de handelsplatformen.

De handelsplatformen…

De kosten zijn doorgaans nogal obscuur. Totaal onnavolgbaar en niet transparant. Dat is natuurlijk ook in hun belang. In een niet-gereguleerde markt (zoals crypto’s) hou je het liefst alles zo ontransparant als mogelijk. Transparantie is niet in jouw belang. Dus waarom zou je het zijn?

Hier een stuk van “Bijlage 1” van LiteBit, het “kostenoverzicht”:

De prijs die u betaalt of ontvangt voor het aan- of verkopen van cryptocurrency (een “Transactie“) wordt bepaald door:

  1. de marktkoers op het handelsplatform van LiteBit, verhoogd met
  2. een spread of toeslag (een “Spread“), die wordt berekend op het moment dat wij u een prijs opgeven (de “Opgegeven spread“), samen met
  3. een commissie in de vorm van een vast bedrag of een percentage van de transactie, afhankelijk van de door u aangekochte hoeveelheid.

Bovenstaande geeft exact helemaal 0(!!!) informatie over de werkelijke kosten. Het is “een vast bedrag” óf “een percentage”. Maar nergens wát nu de kosten zijn. Het is alsof je naar de supermarkt gaat en vraagt wat iets kost. “Ja meneer, dat pak Spaghetti kost een vast bedrag. Of een percentage van uw totale winkelmandje”.

Daar word je niet bepaald wijzer van. De anderen doen het niet veel beter. Zo heeft “Bitvavo” een kostenpercentage wat op zich transparant is. Maar ook nog eens “opnamekosten”, die per coin anders zijn én uitgedrukt in de bewuste coin. Op zich transparant. Maar voor verbetering vatbaar. Zo zijn de opnamekosten voor Bitcoin 0.00002BTC. Tegen een koers van 40.000 is dat 0,8 EUR. Als je 100 EUR aan bitcoins verkoopt heb je het dus al over 0,8%. Da’s meer dan de meeste ETF’s (die ook nog dividend uitkeren en géén zero-sum game zijn).

Nouja, goed, waar gaat dit heen? De koers van Bitcoin ligt momenteel 20% onder de koers van een jaar geleden. Daar zou ik als handelaar niet mee adverteren. Tenzij ik een paar procent van iedere transactie binnenhark. Dan is het best een idee…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Te laat om Bitcoin te kopen? Dat zei je vorig jaar ook!”

  1. Ik zou kaar luisteren naar beleggingsadvies Putin. Geen financiële waarden, maar land, metalen en nog zo wat.
    Als de mensen gaan roepen dat hij BTC moet kopen, dan weet je dat zij de koers omhoog willen hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *