Terugverdientijd van een regenton (je verdient het nooit terug)

Geldsnor!

Zaterdag heb ik lekker een dagje bouwmarkt gedaan. De Gamma, want daar had ik 10 jaar geleden wat stopcontacten gekocht en die heb ik meegenomen uit het vorige huis. Die waren namelijk voorzien van randaarde, wat het huis daar defacto niet had (op sommige plekken) en die heb ik dus uitgewisseld. Je wilt niet beticht worden van een geborgen gebrek na een dodelijk ongeval met een aardlek.

Evengoed: ik had ze over, en had nog wat extra onderdelen nodig voor de zolderverbouwing. Die is nu goed onderweg, de aannemer is klaar. En nu is het dus aan mij om de rest af te maken. We hebben besloten om de zolder af te timmeren met underlayment. Lekker industriële look.

Maar daar gaat deze post niet over, dus daar kom ik nog op terug. Met eindelijk wat regen in de verwachting hebben we (ik en de biologische besluitvormingsmodule aka. Lieftallige Echtgenote) besloten om een regenton te plaatsen. Goed voor de moestuin, beter voor de riolering en minder water nodig (want de moestuin krijgt wél water). De kosten:
1. Regenton: 67,95 EUR (Gamma, 227L),
2. Vulautomaat 12,95 EUR
Samen: 79,90 EUR. Da’s best een bak geld. En dus kon ik me niet geheel weerhouden om voor de mensheid en mezelf een rekensommetje los te laten: hoe snel verdien je een regenton terug?

Hoe snel verdien je een regenton terug?

In feite is de rekensom natuurlijk knap eenvoudig. Een kuub water kost “all-in” 1,14 EUR. Voor 79,90 EUR kun je dus 70.087 liter leidingwater kopen.
De regenton heeft een capaciteit van 227 liter. Dat is 309x de regenton volledig vol en leeg laten lopen. Echter: de regenton gaat nooit volledig leeg en nooit volledig vol: 10cm boven de bodem zit het kraantje, en ook 10cm onder de rand zit de overloop. Dit betekent dat er 45,4 liter onbenut volume is. Dit is een benadering, en ik ga uit van een nuttig volume van 181,6 liter.

386x vol & leeg dus. Nu zijn er een aantal dingen typisch aan een regenton: op het moment dat deze net helemaal vol is, heb je geen water nodig uit de regenton. En als de regenton leeg is, dan zal dat zijn omdat het al lange tijd droog is.

Om de regenton te vullen met de genoemde 181,6 liter water heb je een flinke hoeveelheid regen nodig. Ons dak (althans, het deel wat hier zijn hemelwater op afvoert) is ongeveer 16m2 groot (horizontaal gemeten). Er moet dus 12mm neerslag per m2 (=12 liter) vallen om de regenton vol te krijgen. Dit betekent het volgende, er van uitgaande dat we van april tot september de volledige capaciteit benutten:
April: 41 liter * 16m2= 656
Mei: 56*16m2=896
Juni: 45 *16m2= 720
Juli: 75*16=1200
Augustus: 73*16=1168
September: 59*16=944

Ik laat verdamping (op het dak) en wat er achterblijft in de dakgoot even buiten beschouwing. Evenals stortregens waarbij de regenton overstroomt… Per jaar vangen wij in onze regio dus ~5600 liter water op.

70.087/5600= 12,5 jaar. Dat is de terugverdientijd. Er vanuit gaande dat ik normaliter 70 kuub per jaar op de moestuin zou sproeien. Dat stukje is 16m2 groot, wat betekent dat ik feitelijk dat stuk grond dubbel zo nat maak als wat het “klimatologisch” is. Ik weet nog niet of dit reëel is.

Conclusie: je doet het dus niet per se voor de kosten!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

13 gedachten over “Terugverdientijd van een regenton (je verdient het nooit terug)”

 1. Ligt er aan waar je woont, mijn gemeente geeft 25 euro korting, ongeacht welke regenton je koopt. Ik kocht een regenton van 100 liter bij de Karwei, in de aanbieding voor 27,95. Ik betaalde dus maar 2,95 voor de regenton.
  Misschien een idee om even na te kijken of jouw gemeente ook subsidie geeft?

  1. Onze gemeente geeft wel subsidie, maar pas als het af te koppelen dakvlak groter is dan 45m2. Nu is het dak van onze woning (horizontaal gemeten) weliswaar een meter of 80, maar ik zou slechts 1 helft afkoppelen. De andere helft ligt de oprit aan vast. Ook is afkoppelen geen sinecure, in die zin dat het 6 pijpen betreft.
   En tevens weet ik dat de gemeente het niet zo breed heeft. Dus ik laat ze de subsidie maar in de zak houden en betaal het zelf.

 2. Regentonnen aanleggen doe je inderdaad niet voor de kostenbesparing.
  Wij hebben nog hogere investeringskosten voor de regentonnen, want twee regentonnen lopen over in een hydroblob en geven daar vandaan weer water af aan de bodem. In ons postzegelachtertuintje zou het een heel gedoe worden om het water via wadi af te laten voeren. In de voortuin overweeg ik dat nog wel want liggen de goten gunstiger daarvoor. Geld is tijd is een inspiratie hiervoor!
  Een derde regenton is in ieder geval redelijk kostenneutraal, want van mijn moeder geerfd.
  Al met al hebben we bij afwisselend zon en regen voldoende water voor bloembakken, ramen lappen, auto wassen en stoep schrobben. En onze katten drinken ook bij voorkeur regenwater.
  Als het regent denk ik niet “jekkes” maar “ha, de tonnen lopen weer vol”.

  1. Wij nemen er ook nog zeker 1 extra voor de voortuin. Geld-is-tijd heeft ook een prachtige wadi gemaakt. Hydroblobs hebben we niet nodig, het loopt hier zo de bodem in. We wonen een stuk boven zeeniveau en er valt hier op jaarbasis zo’n 30% minder neerslag dan in de natste gebieden van het land.

 3. water is in Nederland inderdaad belachelijk goedkoop (gebottel water is pakweg 1000x zo duur). Door water een stuk duurder te maken zou je mensen kunnen stimuleren om zuiniger met water om te gaan zonder dat water meteen een luxeproduct wordt

  1. Ja, het is pervers…Waar ze in andere landen om iedere druppel vechten. Ook in mijn regio overigens, al is het dan minder letterlijk. We hebben hier vaker droogte dan overschot. Zelfs vandaag is de wadi niet overstroomt!

 4. Je bespaart inderdaad niet of nauwelijks met een regenton! Mijn ervaring met een vrij grote tuin en een niet al te grote regenton( 114 liter): in droge tijden is de regenton heel snel leeg en in natte tijden is hij supersnel vol en loopt de rest van het water in het riool.

  1. Zoals Aaf ook aangeeft is een regenton in de meeste gevallen veel te klein om de droge periode op te vangen en red je er net 4-5 gieters mee waarna je alsnog overstapt op kraanwater. En persoonlijk vind ik dat dan niet verantwoord om een regenton te nemen gezien het letterlijk een druppel op de gloeiende plaat is.

   Ik heb wel eens gekeken voor zakken in de kruipruimte waar je een veelvoud aan liters in kwijt kan en je wel een droge periode mee kan overbruggen. Maar de kosten die daaraan ten grondslag liggen zijn zo hoog dat het idee vrij snel in de prullenbak beland.
   Het principe erachter staat me echter wel aan, maar doordat inderdaad drinkwater zo goedkoop is in Nederland denk je er niet eens over na bij het besproeien van de tuin dat een hoop landen en mensen in dat land je zullen aanstaren van verbijstering dat je het water gebruikt om je tuin water te geven.

   Helaas ben ik niet idealistisch genoeg om toch het plan voor zakken door te zetten. Maar goed wellicht in de toekomst dat dit alsnog een must gaat worden.

   1. Hangt er vanaf wat je wilt overbruggen, en hoeveel water je wilt geven / moet geven. Met 227 liter, of 180 liter bruikbaar, kan ik de moestuin aardig van water voorzien. De rest van de tuin krijgt geen water.
    Moest ik gaan voor regenwater opvang voor het doorspoelen van toiletten en dergelijke, dan is het een heel ander verhaal. Dat is misschien wel 30 liter per dag, of 10.000 liter per jaar. Dat begint al een heel eind een uitdaging te worden.

   2. Het geringe aantal gieters verbaast me! Maar wij hebben grotere tonnen. We gieten ook niet dagelijks (behalve bloembakken) en als de tonnen leeg zijn, halen we met een emmer met touw water uit de nabijgelegen vaart. Veel mense pompen vanwege hun gazon maar dat is een gebed zonder einde.
    Wanneer het na een lange droge periode heftig zal gaan regenen, sproei ik de borders ook goed nat (met slootwater uit gieter). Ik denk dan dat het water beter opgenomen wordt dan wanneer het in alle hevigheid op de uitgedroogde aarde stort. Het zou zo maar volstrekte onzin kunnen zijn trouwens en ik weet ook niet meer waar ik het vandaan heb gehaald.

   3. Het klopt. Dichtgeslagen bodem absorbeert erg slecht. Door het open te houden zakt regen er beter in. Hier komen bijna 40 gieters water uit een volle regenton. Dat is best aardig. Maar goed, we hebben ook een vrij ruime tuin (600m2).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *