Top 2000

Geldsnor!

Het is weer zo ver: het stemmen voor de Top2000 op Radio 2. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik zelden naar Radio 2 luister. Maar dit jaar heb ik toch besloten om te gaan stemmen. Gewoon, omdat het kan. En omdat ik dit jaar nog meer dan anders behoefte heb aan gezelligheid en tradities. Ik mis de oude, ongedwongen wereld met eenvoudige problematiek en oplossingen.

Enfin, mijn lijstje:
1. Guns N’ Roses – Sweet Child O’mine
Dit is mijn absolute favoriet. Het beste nummer ooit gemaakt. Ik luister dit nummer minimaal 1x per dag. Soms 10x. Mijn dochtertje heeft hier zelfs een truitje van.
2. Guns N’Roses – November Rain
Need I say more? Dit is toch prachtig?
3. Guns N’Roses – Don’t Cry
Ik ben een groot fan van Guns N’Roses, dat heb je vast wel door ;-).
4. Metallica – One
Het begin, met de drums. De rustige melancholieke klanken, de opbouw. De boodschap. Kippenvel.
5. Metallica – Enter Sandman
Vroeger kreeg ik eens een stapel cd’s van een vriend van mijn vader. Op één van deze CD’s stond dit nummer (en de overige Metallica nummers). Specifiek dit nummer heeft mij de puberteit door geholpen. Mijn puberteit was niet leuk, met veel ruzie in huis dankzij mijn zussen die ik bijgevolg daarna nauwelijks nog gezien heb. Dit nummer stond vaak op repeat als ik ging en werd ik dus ook wel eens wakker mee de volgende ochtend.
6. Metallica – Nothing Else Matters
De doorbraak bij het grote publiek voor Metallica, een gedurfde keuze destijds. Eén van de mooiste stukken muziek ooit gemaakt.
7. Alanis Morissette – You Oughta Know
Toen ik een jaartje of 14 was ging ik op een jeugdkamp. Zo’n kamp met kakken in een kuil, grote kampvuren, enorme pannen met aangebrande macaroni. Mijn eerste echte verliefdheid ontstond hier, met een meisje dat 25km verderop woonde. We hebben enkele maanden verkering gehad, waarna ze de relatie beëindigde. Ze had me verteld wat haar vader met haar deed, en dat kon ze niet verkroppen. Ze heeft niet alleen onze relatie beëindigd, maar ook pogingen haar leven te eindigen. Dit nummer roert me tot tranen, zelfs nu ik dit type ruim 20 jaar later. Het was de soundtrack van het kamp, regelmatig getokkeld op een gitaar met tientallen pubers die het meezongen bij het kampvuur.
8. Alanis Morissette – Thank U
Eén van de liedjes dat we vaak draaiden tijdens onze kortdurende ontmoetingen.
9. No Doubt – Don’t Speak
Ik weet niet precies wat mijn herinneringen hier aan zijn – het was een liedje wat vaak op “The Box” kwam, waar Gwen Stefani een grote indruk op mij maakte.
10. Stef Bos – Papa
Met het ouder worden en het zelf krijgen van kinderen heeft dit liedje best wel een lading voor mij. Ik denk voor veel vaders.
11. Maan – Ze Huilt Maar Ze Lacht
Eén van de mooiste liedjes van de moderne tijd. Over de facades die men voor zichzelf ophoudt uit angst voor de reactie van anderen. Doet me denken aan mijn puberteit, waarin ik zoveel mogelijk mijn best deed om mijn school te verklooien en “erbij te horen”.
12. Red Hot Chili Peppers – Californication
De laatste vakantie met mijn ouders en broer (mijn zussen gingen al niet meer mee) mochten we om beurten kiezen welke muziek we luisterden. Mijn broer koos vaak dit liedje en de volgende van de lijst. We zijn volledig uit elkaar gegroeid en ik heb hem de laatste 20 jaar misschien 10x gezien. En zelfs dat was ruim voldoende.
13. Red Hot Chili Peppers – Under The Bridge
Zie bovenstaande
14. Nirvana – Lithium
Veel beter dan Smells Like Teen Spirit. Als kind wat opgroeide in de jaren 90 is dit natuurlijk onderdeel van de schoolfeestjes.
15. Pearl Jam – Alive
De tante van mijn vrouw is enkele jaren geleden overleden. Dit was één van de nummers op haar uitvaart. Een indrukwekkende. Niet alleen overleed zij in haar midden-40-er jaren aan kanker. Ze liet ook een zoon achter, die reeds zijn vader verloren was. Het was een beladen tijd.
16. Racoon – Liverpool Rain
De soundtrack van mijn moderne leven, samen met de volgende 2 nummers:
17. Chef’Special – In Your Arms
Dit luisterden we veel tijdens de zwangerschap van mijn zoon. We hadden een gedeelde Spotify-lijst, waar onder andere dit nummer op stond.
18. Adele – Someone Like You
Stond op dezelfde Spotify-lijst. Eén van de weinige liedjes van Adele die me bijblijft. De rest is allemaal een beetje hetzelfde.
19. Korn – Freak On A Leash
Jeugdkamp op de middelbare school! Gáán!!!
20. Skunk Anansie – Hedonism
I hope you’re feeling happy now. I see you feel no pain at all
21. Otis Redding – Sittin’On the Dock of the Bay
Kun je een beter gevoel voorstellen dan zitten aan de rand van de baai, met niets te doen?
22. Coldplay – Fix You
Groot fan van Coldplay in die tijd. Daarna werd het mij te disco-ig. Maar Fix You is prachtig en voert me terug naar het concert van Coldplay op het Malieveld, waar dit de uitgeleide was. En evengoed geeft het herinneringen aan Pinkpop.
23. Coldplay – Yellow
Lange tijd mijn lievelingsliedje. Gespeeld op de bruiloft.
24. Massive Attack – Teardrop
Melancholie.
25. Fugees – Killing me Softly
Gek genoeg had ik destijds een rothekel aan dit nummer, en al die meisjes die hier wild op gingen. Later ben ik het enorm gaan waarderen.
26. Eminem – Lose Yourself
What if you had just one shot, one opportunity. Would you grab it, or let it go?
Altijd al een groot bewonderaar geweest van Eminem. Er zijn wat minder serieuze liedjes, maar deze (en de volgende) zijn briljante stukjes werk. Nu ik er aan denk: ik ben Mockingbird vergeten!
27. Eminem & Dido – Stan
Iedereen die dit nummer kent, kent de conclusie. Pijnlijk, hard, emotioneel. Ontzettend knap stukje muziek.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Top 2000”

 1. OK, dit is gewoon eng. Mijn jeugd samengevat in een paar nummers. Dank! Ik ga nu Lithium luisteren.

  Ik vul nog even aan, niet persé in de volgorde maar wel allemaal geweldig:

  K’s Choice – Dad (Al is dit nummer wel omhoog geschoten sinds ik papa ben.)

  K’s Choice – Believe

  K’s Choice – o, deze lijst wordt eindeloos doe gewoon maar de complete albums Paradise in Me en Cocoon Crash

  Coldplay – The Scientist (Questions of science, science and progress)

  The Offspring – The kids aren’t allright

  Manic Street Preachers – Motorcycle Emptiness

  Manic Street Preachers – My Little Empire

  Racoon – De held en de lul (feitelijk nog maar net uit, maar echt geweldig. Hele album trouwens. Dikke tip!)

  Harrie Jekkers – Papa

  Bosse – Frankfort Oder (omdat ik nu eenmaal liever met chips, bockworst en schnaps in een tuinhuis zit dan met wodka en bokking tussen reddingsbanden)

  Jason Mraz – Life is Wonderful (it takes no time to fall in love, but it takes you years to know what love is. Mijn vrouw is sinds mijn 17e de beste!)

  Keane – Bedshaped

  Keane – Sovereign Light Café

  Sting – Shape of my Hear (The sacred geometry of chance, The hidden law of a probable outcome, The numbers lead a dance)

  Disturbed – The sound of silence (omdat het eigenlijk nooit voorkomt dat de cover beter is dan het origineel)

  Stef Bos – Sterren tellen (is eigenlijk van Diggy Dex, maar zonder straattaal-S luistert het lekkerder)

  AC/DC – Thunderstruck

  Daft Punk – Giorgio (vreemde eend in dit lijstje, maar muzikaal een meesterwerk!)

  en nu ontbreekt Queen nog….

  Na jouw nummer 7 kan onderstaande eigenlijk niet meer op de lijst… Mijn maag draaide om.

  Alanis Morissete – Hands Clean

  Beth Heart – Leave the light on (wel een live album pakken)

  1. K’s Choice was destijds haar lievelingsband. Ik kan er niet naar luisteren zonder héél hard mijn best te doen mijn tranen in te houden.
   Vrijwel alle andere nummers hadden ook op mijn lijstje kunnen staan 😉

 2. Oef wat een zware herinneringen(sterkte)…en tegelijkertijd denk ik, wat fijn dat er muziek is om die moeilijke perioden mee door te komen.
  Ik heb geen kant en klaar lijstje om te delen, maar ik stemde op GoldenEarring/Kooymans, Jan Rot en Henny Vrienten…ik heb wat met onze Nederlandse artiesten…en deze drie zijn ziek, de Earring gestopt om die reden, Jan Rot is bezig met zijn laatste voorstellingen en Henny Vrienten heeft ook alles afgezegd. De rest van mijn stemlijstje zijn liedjes die ik mooi vind.

 3. Ik koos voorgaande jaren vaak voor een thema, bv Nederlands, vrouwen, jeugdsentiment, zonnig of sad ….
  Dit jaar had ik er helemaal geen zin in. Wel deed ik mee met de klassieke top 400 en de klassieke filmmuziek top zoveel, op radio 4. Zal de leeftijd zijn.
  ps Mooiste filmmuziek, vind ik, komt uit Platoon, Adagio for Strings, maar dat moet je wel aankunnen. (te vinden op youtube)

 4. Wow, zeer herkenbare lijst! Hoe muziek toch emotioneel geladen kan zijn, blijft ongelofelijk. En zeker rond de pubertijd blijft veel muziek hangen. We moeten wel ongeveer dezelfde leeftijd zijn😀. In m’n pubertijd meer richting punk gegaan dan Metal, maar kon het wel smaken… en later elektronische muziek. Maar die klassiekers blijven echt hangen. Thx voor de post, tijd om deze klassiekers terug eens op te zetten!

 5. Hahaha, je bent duidelijk van een andere generatie. Er staan liedjes op jouw lijstje waar ik geen bal aan vind. Ik ben een kind van de jaren 70 en 80. Eminem, Alanis Morrissette, No doubt en Coldplay zijn zo niet mijn ding.
  Maar Guns ‘n Roses, the Fugees en ACDC kan ik zeer zeker waarderen. Van Pearl Jam zou ik eerder Jeremy kiezen. Nummer 20. een geweldig nummer!!!! Daarnaast kies ik voor Queen met Seaside Rendez-vous, Dragon Attack enz. Bohemian Rhapsody is natuurlijk een geweldig nummer, maar ze hebben zo veel meer goede nummers die lang niet zo bekend zijn. En laten we de grote namen als Eric Clapton, Tina Turner en Joe Cocker niet vergeten.
  Maar ook diverse hedendaagse artiesten zoals Christina Aguilera, Robbie Williams en Adele kan ik wel waarderen. Die zijn en blijven goed.

 6. he, das mijn tijd. Dit waren net de cd’s (top 15, minus stef bos, best okee hoor maar niet voor mijn top 30) die ik vroeger grijs draaide. De ‘oude queen zoals you take my breath away en vele anderen van hen maar Weezer, Rage against the machine etc mogen er ook nog bij
  Mooi man.

 7. Mooie lijst Geldsnor, mooi dat je bij ieder nummer een verhaal hebt.
  Een dag zonder muziek is een dag niet geleefd. Daarom heerlijk die top 2000, alleen is de magie er helaas wat vanaf de laatste jaren, omdat alles al vooraf bekend wordt gemaakt.
  Zelf ben ik vooral liefhebber van U2 en Queen, maar ook Metallica en meer de jaren 80 rock.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *