Tranen gehuild

Geldsnor!

Het is inmiddels bijna een week geleden. De verkiezingen. Enerzijds hebben anderen er voldoende over geschreven. Anderzijds is er niet genoeg over te schrijven.

Ik heb vorige week woensdag letterlijk zitten huilen op de bank. Met mijn verstand kan ik er niet bij. Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen stemmen op een xenofobe man? Beseft men wat er in het programma staat? Dat verbieden van de Koran en Islam ook automatisch het verbieden van alle religies inhoudt? Nog los van de seculiere staat waar we in leven.

Beseft men wie “de hardwerkende Nederlander” is, het stokpaardje van veel politici? De hardwerkende Nederlander is niet zelden een Pool in een Kia Picanto, onderweg naar een klus. Klussen die de hardwerkende Nederlander verafschuwt.

Beseft men dat Nederland afhankelijk is van zijn buurlanden, of willen we echt terug naar de gulden en grenscontroles van vroeger? Die generatie Z en de millenials zoals ik nooit gekend hebben.

Knettergek. Van alle realiteit ontdaan, maar het zal vast niet lang duren.

Maar laten we ook kijken hoe we hier verzeild zijn geraakt. Crisis na crisis, zonder fatsoenlijk beleid of bestuur. Een liegende premier met teflon schouders. PFAS, stikstof, woningbouw, inflatie, armoede, verslechterde gezondheidszorg tegen hogere kosten en overal personeelstekorten van jewelste. Meer dan 10 jaar VVD brengt je nog dichter bij de afgrond. Schiet mij maar lek.

Ik begrijp het sentiment, maar niet de keuze. Maar goed, het is (nog) een vrij land. Niet als het aan de Blonde Profeet ligt. Maar nog wel…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

13 gedachten over “Tranen gehuild”

 1. Het was zeker niet mijn keus en gelukkig ook niet van de meeste mensen die ik ken , maar kijk er niet van op. Het is wel het directe gevolg van het slechte beleid van met name de VVD zoals jij dat hier beschrijft ,een beleid waarin er niet naar mensen geluisterd werd, waarin marktwerking belangrijker was dan wat dan ook.

 2. Ik ging de volgende dag vol schaamtegevoel naar mijn pedicure die een migratie achtergrond heeft door vreselijke misstanden in haar land;
  Wat blijkt, zij en haar inmiddels volwassen kinderen hebben allemaal PVV gestemd want, en ik quote, “ze vinden dat we veel te veel mensen binnenlaten die uit een land komen waar geen ellende is, en er zijn al geen huizen..”
  Ook vinden zij dat “terwijl zij hard werken en een heleboel belasting betalen, er hier veel te veel mensen zijn, al dan niet met migratie achtergrond die niet werken en zonder schaamte hun hand ophouden” .
  Ik ging heel stil weer weg.. die zag ik niet aankomen.

 3. Nou, ik heb geen tranen gehuild en ik zag de winst van de PVV van mijlenver aankomen. Bij ons in het dorp kan ik ze zo aanwijzen, de boze, teleurgestelde en bittere mensen die populistisch rechts stemmen. De afgelopen regeringen hebben het zó laten liggen allemaal. Ik zou zeggen focus op wonen, zorg (ouderen, jeugd, gehandicapten en GGZ), onderwijs en betaalbare levensbehoeften. Als dat lekker loopt, worden heel veel mensen weer een stukje gelukkiger en minder ontevreden en bang.
  PS. Ik stem zelf zeker niet rechts!

 4. Hallo Geldsnor,
  Laten we ook huilen om al die Nederlanders die zich gewantrouwd en in de steek gelaten voelen door onze overheid.
  Als je zelfredzaam bent en een goed netwerk hebt van familie en vrienden is het misschien lastig te begrijpen. Met (schoon-)ouders die je geld kunnen lenen, is een toeslagaffaire hoogstens heel vervelend (niet naar het buitenland op vakantie); zonder deze steun leidt het tot ontwrichtende situaties, zoals schulden, mentale problemen, gezondheidsproblemen, scheidingen, uithuisplaatsing van je kinderen.
  Het zegt waarschijnlijk ook wel iets dat veel mensen die niet op de PVV hebben gestemd ook geen PVV-stemmers kennen. Iets met leven in je eigen bubbel…?

  Met het huidige beleid maakt het hebben van geld en een goed netwerk veel uit. Hiermee vind je wel die woonruimte voor je kinderen als ze uit huis willen, kom je (via je werkgever) wel vooraan in een wachtrij, kun je wel naar de tandarts, hoef je niet bang te zijn voor extra kosten na je bezoek aan de huisarts, enz. enz.

  Echter, als je hulp nodig hebt, dan is je leven heel anders. Ik vind het dan best begrijpelijk dat je niet meer stemt op de partijen die deel uitmaakten van de regering de afgelopen decennia. Een quote van internet: “De regeringspartijen hebben te weinig aandacht gehad voor de piramide van Maslow.” raakte me. Het is makkelijk praten als je in een warm, droog huis woont en elke avond veilig, met een volle buik en zonder schulden gaat slapen.
  Voedsel is duur (maar wel belast met 9% BTW), energie is duur (belast met 21% BTW), veel huurwoningen zijn nog niet goed geïsoleerd, er is een tekort aan (sociale) woningen (dus moeten mensen duur huren in de vrije sector en vervalt het recht op huurtoeslag), personen met complexe psychische problemen worden niet geholpen (wachtlijsten zijn in sommige gevallen gewoon gesloten, dus je komt niet eens op wachtlijst), daklozen mogen zelfs niet meer op een bankje slapen (de bankjes zijn hiervoor aangepast met een extra armsteun), enzovoort.
  Lees bijvoorbeeld maar eens de berichten van Michelle van Tongerloo (straatarts in Rotterdam) op LinkedIn: mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd.

  Zojuist was ik bij een gesprek met een WMO-consulent en een maatschappelijk werker. Zij worden in hun keuzes op alle vlakken beperkt door wettelijke kaders, en door beperkte middelen. Ze geven aan dat dit ooit anders was. De huidige kaders zijn geen ruime kaders (indicatief), maar zeer strakke kaders (zeer beperkte tot geen keuzevrijheid van de hulpverlener). Dus feitelijk is het woord ‘kader’ een eufemisme. Hun praktijk: niet de juiste organisatie mogen uitkiezen voor je cliënt op basis van eerdere ervaringen en vanuit je eigen professionaliteit/ vakkennis, maar wel: beperkt zijn tot de aanbieders die op basis van gekozen meetbare (want: meetbaar dus relevant?) kwalificaties (en laagste kosten!) gecontracteerd zijn door een gemeente met hierdoor een langere (en duurdere?) procedure.

  Ik denk nog steeds dat ‘de meeste mensen deugen’ en hoop en wens dat er weer betere tijden komen met sterke, wijze en empathische leiders.

  1. Ik ken zeker wel PVV-stemmers.

   En ik snap het sentiment. Maar het programma van PVV leidt niet tot oplossingen hiervoor. Sterker nog: de hardst getroffenen in de toeslagenaffaire (die racistisch was), raken van de regen in de drup.
   De oplossingen van PVV zijn onhaalbaar, onwettelijk en in een groot aantal gevallen vergroten ze de problemen.
   Ik hoop ook op wijze en empathische leiders. Geert Wilders is een uitstekende prater, zelfs strategisch een goede politicus. Alleen met een ongrondwettelijk verkiezingsprogramma.

  2. …en dan heeft “rechts” je genaaid in de afgelopen jaren, en wat doe je dan? Dan stem je wéér VVD, of nóg rechtser. Nee, daar kan ik met mijn verstand niet bij.

 5. Ik heb vooral heel erg gelachen. Gelachen om de reacties van politici die het zogenaamd niet aan zagen komen. En ook gelachen om de angst van Timmermans en andere mensen, voornamelijk vanuit links.
  Het geeft wel aan hoe slecht politiek Den Haag doorheeft wat er in het land allemaal leeft. En hoe slecht ze doorhebben dat het vertrouwen naar bijna 0 is gezakt. Dat komt oa. door alles wat je benoemd Geldsnor.

  Gelukkig leven we in een land waar niet 1 persoon of 1 partij het voor het zeggen kan hebben. Denkt men nu echt dat Wilders alles alleen gaat bepalen ? Dat gaat gewoon niet. Kortom: alle radicale zaken in het programma van PVV gaan overboord. Vervolgens kijken wat wel overeenkomt met NSC, BBB en wellicht toch VVD.

  En als ze er dan niet uit komen, dan komen er nieuwe verkiezingen. Iets wat volgens mij de VVD het liefste heeft, naar aanleiding van de eerste reactie. Maar ik acht de kans dan groot dat PVV nog groter wordt, en de VVD nog kleiner.

  Ondertussen ligt alles nagenoeg stil, en komen we geen steek verder. Maar dat zijn we intussen gewent.

  PS. alle voorgaande verkiezingen stemde ik blanco, omdat ik vantevoren wist dat geen enkel programma de waarheid werd. Dat gebeurt nu ook niet, maar ik heb voor het eerst gekozen. Voor Omtzigt. Waarom: 1. Zijn kennis en communicatie de afgelopen jaren sprak me erg aan. 2. Een andere overheid dan de afgelopen vele jaren is m.i. echt nodig. 3. uit meerdere stemwijzers bleek dat ik het dichtste bij zijn programma zit.

 6. Ik heb juist PVV gestemd omdat ik totaal geen vertrouwen meer heb in de “normale “ politieke partijen. Ze hebben ons land naar de kl.te geholpen door niet meer te luisteren naar de bevolking.

  Kijk naar het sluiten van de bejaardenhuizen. Veel mensen wonen te groot en zijn eenzaam. Ze hebben een handje hulp nodig maar kunnen nog veel zelfstandig. Koken voor je alleen is na een tijd niet meer leuk. Dus wonen ze in een te groot huis met heel veel duur betaalde zorg en veel mantelzorg. Deze vorm van zorg is op de middellange termijn niet meer te betalen.
  Ik werk met statushouders, zij houden hun hand op en verwachten alles gratis te krijgen. Werken, hooooo maar. De staat MOET voor mij zorgen is hun motto. Hún rechten kennen ze, hún plichten willen ze niet kennen. Dan spreken ze volgens hen te slecht Nederlands om te gaan poetsen of achter de vuilniswagen te lopen.

  Willen ze hier blijven, dan moeten ze zoals iedereen behandeld worden. Gewoon een baan, op de wachtlijst voor een huurwoning of bijzondere zorg, Nederlandse taal beheersen en je aanpassen aan onze normen, waarden én tradities. Dus geen vrouw uitmaken voor hoer omdat ze in de zomer met een korte broek en een topje rond loopt, dus niet zeuren over géén vrij met een niet Nederlandse feestdag zoals het suikerfeest, enz.

  De plannen van PvdA/GL staan voor heel veel mensen gelijk aan bittere armoede. Want wie kan met het salaris van een fabrieksarbeider een elektrische auto kopen, zijn huis van een warmtepomp voorzien, nog meer betalen voor de boodschappen en andere eerste levensbehoeften.
  Jij kan dat omdat je een dik betaalde baan hebt. Net zoals je vrouw. Maar over het algemeen kunnen de mensen dat helemaal niet betalen. Vind je het dan gek dat men PVV stemt. Er moet gewoon weer eens geluisterd worden door de overheid naar wat de bevolking wil. En niet mooi weer spelen naar de EU en maar blijven betalen voor andere landen.

  Eén Nexit zal er niet komen dat weet Wilders ook. Maar we kunnen wel onze positie heronderhandelen op diverse gebieden. En dat is ook heel hard nodig.

  1. Net als dat een Nexit er niet zal komen, zullen ook veel GL PvdA plannen genuanceerd worden toch?
   Waarom verwacht je minder armoede bij een uiterst rechtse partij tov een linkse partij?
   Ik heb zelf vooral tegenstrijdigheden gelezen in het programma. Schiphol is belangrijk voor ons vestigingsklimaat. Maar belastingen op bepaalde bedrijven gaan omhoog, we moeten de EU uit, grenscontroles invoeren en maatregelen voor expats schrappen. Allemaal niet best voor je vestigingsklimaat, me dunkt?
   Voorts wordt er gesteld dat geen van de klimaatrapport die voorspeld zijn [voor 2050] zijn uitgekomen. Maar moet de schadeafhandeling van Limburgse overstromingen (vergroot door een warmer klimaat) wel beter en miljarden naar dijken.
   Onderwijs moet kleinschalig (prima plan overigens), maar tegelijkertijd mogen er geen onbevoegde docenten meer zijn. Dat strookt niet met elkaar.
   En de flagrante leugen over 4 miljard inwoners in Afrika! Dat zijn er 1 miljard en worden er 2 miljard.

   Een gepolariseerde samenleving leidt niet tot een betere integratie. Die problemen zijn er zeker. En het is eveneens klip en klaar dat de huidige partijen (met name vvd) er een puinhoop van jewelste van hebben gemaakt.

   1. Ik verwacht meer armoede bij PvdA/GL omdat ze niet bereid zijn om water bij de wijn t te doen. Iedereen MOET volgens Timmermans groener dan groen gaan leven om de klimaatverandering tegen te gaan. En dat binnen een termijn van zo’n 5 jaar. Kijk maar naar de dwang die hij uitoefende binnen de EU als het gaat om de klimaatmaatregelen. Ook blijft hij mensen naar Nederland halen. Meer mensen betekent meer huizen, meer stikstofuitstoot, minder plek voor watermanagement, meer problemen met gebrek aan … enz. Dat kunnen we gewoon niet meer aan zonder flink te gaan inleveren op ons leven zoals het nu is.
    Waarom moeten Nederlanders zich gediscrimineerd voelen door statushouders als het gaat om sociale huurwoningen en allerlei toeslagen? Want dat de statushouders eerder een sociale huurwoning dan een Nederlander krijgen staat wel vast. In mijn gemeente worden er ieder jaar alvast vrijgekomen woningen gereserveerd voor statushouders. Het maakt niet uit dat er mensen al 10 jaar op de wachtlijst staan voor een woning. Die statushouder gaat voor. En daar wringt de schoen. De Nederlanders worden door de plannen van PvdA/GL constant te kort gedaan.

   2. Waarom verwacht je dat ze geen water bij de wijn zouden doen?

    Hoe haalt Timmermans “mensen naar Nederland”? Is het niet zo dat er een bepaalde groep mensen naar Europa vlucht, en we binnen die grenzen een X-aantal moeten opvangen?
    Overigens ben ik van mening dat we mensen die uit veilige landen komen en dus geen kans maken op asiel zo snel mogelijk moeten terugsturen. Dat is menselijker en voorkomt veel problemen. Helaas heeft het rechtse beleid juist het COA volledig afgebroken.

    Met betrekking tot statushouders: zou het voorstel dan zijn om statushouder in een AZC te laten zitten, terwijl ze dus feitelijk uit een onveilige situatie komen en zijn toegestaan om in Nederland te blijven en te werken.

    Ook begrijp ik dat het zuur is (en dat is een understatement) dat “Nederlanders” geen woning krijgen. Of dat probleem ligt aan die enkele aantallen duizenden statushouders (nog geen 23.000 in 2021 en 27.000 dit jaar) of elders, kan ik niet beoordelen. Het kan ook zo maar zijn dat er te weinig gebouwd is door een gebrek aan beleid de afgelopen jaren in woningbouw en dergelijk in de afgelopen 15-20 jaar.

 7. Ik heb zelf niet op de PVV gestemd en ik ken ook geen mensen die dat wel gedaan hebben. Of beter gezegd, in mijn vriendenkring zijn ze er niet. Wel in mijn wijk, best veel zelfs. We moeten maar afwachten hoe het zal gaan de komende tijd. Ik denk dat een aantal dingen zo’n vaart niet zal lopen, maar er zullen ook zeker dingen zijn die wel veranderen. Fijn trouwens om te merken dat hier bij de Snor de reacties beschaafd zijn, ongeacht de stem die men heeft uitgebracht. Zo hoort het ook te gaan in een democratie, elkaar de ruimte geven om een mening te hebben.

 8. Meestal een stille lezer maar deze emotionele blog kwam aan, vandaar een reactie.
  Ik heb niet gehuild. Het ongeloof en de verbijstering waren te groot. Ruimte voor andere emoties kwam pas de volgende dagen.

  Ik heb niet op PVV gestemd (wel op een ander partij met 3 tekens), ik heb een niet-Westerse (Aziatische) achtergrond en ik ken ook niemand die (durft toe te geven dat hij/zij) op PVV heeft gestemd. Maar dat laatste zegt niets, want in mijn gemeente heeft 1 op de 4 kiezers op PVV gestemd en deze stemmen moeten ergens vandaan komen…

  Het is een heel raar idee dat waarschijnlijk 1/4 van bewoners uit mijn straat (= mijn buren) op PVV heeft gestemd, dus het niet erg (genoeg) vindt om mensen buiten te sluiten.
  Nú wordt gezegd over mensen met Islamitische achtergrond, maar ik kan werkelijk de redenatie van deze houding niet volgen. Het is gesproken vanuit emoties en het voelt zo onberekenbaar. Dus wie kan mij garanderen dat de onvrede zo groot is/blijft dat een andere doelgroep als ongewenst wordt genoemd? Bijvoorbeeld een doelgroep met een Aziatische achtergrond gaat worden (= ik)? Een enge ontwikkeling voor iedereen met een niet-Westers achtergrond, vind ik.

  Ik woon al ruim 15 jaar in dezelfde wijk. Zoals gewoonlijk zeggen mijn buren en ik vriendelijk gedag als we elkaar tegenkomen en als we tijd hebben, maken we ook een praatje. Langzamerhand vraag ik me stiekem af: “je zegt nu wel vriendelijk gedag en we praten gezellig met elkaar, maar misschien ben je niet zo blij dat ik je buurvrouw ben omdat mijn uiterlijk/achtergrond anders is dan die van jou?”.
  Dit gevoel is echt heeeel raar/naar… Het wantrouwen werkt verlammend, bah. Zo wil ik me niet voelen en niet denken.

  Ik heb niet op PVV gestemd, niet alleen omdat ik niet eens ben met een aantal inhoudelijke standpunten, maar ook om een praktische reden. Een partij die alleen populaire uitspraken kan toeteren maar zijn programma niet laat berekenen of het financieel uitvoerbaar is — zo’n partij geeft mij geen vertrouwen. Zoveel mogelijk “likes/duimpjes” verzamelen, is heel anders dan een land besturen.

  Het is nog geen 100 jaar geleden dat een Duitse populist-politicus een groep mensen met andere achtergrond als zondebok bestempelde en de schuld gaf voor alles waarover het volk toen ontevreden was, deze doelgroep systematisch werd buitengesloten en de succesvolle zondebok-stempel werd voor nog meer andere groepen gebruikt.
  Tijdens geschiedenisles werd mij geleerd dat iedereen na WO2 heel hard riep “dít nooit meer”. Laten we alsjeblieft leren van de geschiedenis..

  Ik snak naar signalen die mij hoop en vertrouwen geven voor een samenleving waarin ik mij weer veiliger kan voelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *