Triple glas: een update

Geldsnor!

Al eerder heb ik geschreven over ons huis en het glas. Een korte samenvatting: ons huis is vrijstaand, en voorzien van dubbel glas met een roede-verdeling. Sommigen vinden dat authentiek. Wij vinden het eerlijk gezegd storend.

Het neemt tot 4% lichtinval weg. Dat is niet het ergste: met triple glas vermindert de lichttransmissie nog sterker. Maar het verstoort vooral het vrije uitzicht. Want er zit iedere keer zo’n lelijke roede in de weg.
Daarbij zit het in houten kozijnen, die op zich kwalitatief prima zijn. Hout is een mooi materiaal en het isoleert goed. Maar een belangrijk nadeel is dat het geschilderd moet worden om goed te blijven. En dat schilderwerk zit er aan te komen. Dankzij de roedeverdeling kost het schilderen van de kozijnen echter een slordige 7.000 EUR.

Een ander belangrijk aspect: het is “slechts” dubbel glas. Dubbel glas uit de jaren ’90. Dat is sowieso technisch volledig afgeschreven (het argon is al lang ontsnapt via de afdichtingen), maar ook zonder dit verschijnsel is het inmiddels inferieur.

U-waarde van dubbel glas versus HR++ en Triple Glas

Dubbel glas uit de jaren ’90 had een U-waarde van ongeveer 2.7 W/m2/k. De U-waarde is een maat voor warmteverlies. In dit geval dus 2.7 watt per vierkante meter, per graad temperatuurverschil tussen binnen en buiten.
Dat zegt je wellicht weinig. Maar modern HR++ glas “doet” 1.1 en een triple glas maximaal 0.7W. Nu valt er veel te vertellen over U-waardes. Sterker nog, ik kan daar (letterlijk!) uren over praten. Maar dat doe ik nu niet.

Duidelijk mag zijn dat het verschil tussen een oude dubbele ruit en een nieuwe dubbele ruit of triple glas enorm is. Je hoeft je verder niet druk te maken over koude bruggen: zelfs triple glas blijft altijd de zwakste schakel van de isolerende schil in een woning met geïsoleerde spouwmuren (U=0.5)
Dus kunnen we gaan rekenen met warmteverlies van de woning. In dit geval pak ik de benedenverdieping.
De totale glasoppervlakte van mijn woning (beneden) is 21.9m2.
Het warmteverlies per graad temperatuurverschil is respectievelijk 59W (dubbelglas), 24W (HR++) en 15.3W (Triple HR+++).

De seizoenen & temperatuur: U-waarde toegepast

In een gesimplificeerd model gaan we nu kijken naar het totale warmteverlies. Gesimplificeerd wil zeggen dat ik simpelweg de gemiddelde maandtemperatuur neem, en daarmee het temperatuurverschil van de woning bepaal. Deze stel ik op gemiddeld 17C. Ik zal je een hoop rekenwerk besparen. Maar onderstaand is het totale warmteverlies per maand in een gemiddeld jaar in mijn huis, door het glas. Per glassoort, uiteraard.

Warmteverlies per maand, in kwh

Dit warmteverlies moet gecompenseerd worden om het huis op de genoemde 17C te houden. Het totale warmteverlies met dubbelglas is 3167kwh. Bij HR++ glas is dit nog slechts 1290 en bij HR+++ ofwel triple glas is dit 821.

in kwh31671290821
in m3 gas33713787
Warmtepomp kWh792323205

Dit brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. Om het eenvoudig te houden, reken ik met de prijsplafond-prijzen: 0.4 EUR per kwh en 1.45 per m3. Onderstaande de kosten per jaar (in een gemiddeld jaar, voor mijn woning, voor mijn omgeving).

DubbelglasHR++HR+++
Elektrische verwarming€ 1.266,64€ 516,04€ 328,39
Gasverwarming€ 488,05€ 198,83€ 126,53
Warmtepomp€ 316,66€ 129,01€ 82,10

Terugverdientijd triple glas

Het vervangen van dubbelglas naar triple glas levert bij gasverwarming ongeveer 361 EUR op. Bij het verwarmen met de warmtepomp is dit 234,56 EUR.
Mooie bedragen. Maar het hangt wel af van de totale prijs voor het vervangen natuurlijk.
Het vervangen van de kozijnen (welke inclusief 1 deur en 1 set openslaande tuindeuren is) kost ongeveer 18.000 EUR excl. eventuele subsidies. Echter, het spaart schilderwerk uit. De “meerkosten” bedragen dus ongeveer 11.000 EUR.

De terugverdientijd is daarmee iets meer dan 30 jaar bij deze prijzen. Zonder prijsplafond ligt dit een stuk lager.

We kunnen ook kijken naar het verschil tussen triple & dubbel glas. Dit verschil is ongeveer 150 EUR per vierkante meter. Laten we het afronden op 3.000 EUR. Per jaar is de extra besparing slechts 50 EUR, wat een terugverdientijd van 60 jaar betekent.

Financieel gezien dus een volstrekt onverantwoorde keuze. Maar er spelen nog meer factoren mee: geluidshinder en comfort. Dat is niet te kwantificeren in euro’s.

Subsidies op glas

Echter, er zijn subsidies te verkrijgen. Samengevat: 150 EUR per m2 voor triple glas en 53 EUR per m2 voor HR++ glas. Dat betekent een totale subsidie van 3150 EUR voor triple glas.
De meerkosten bedragen nu nog slechts 8.000 EUR tov. niet vervangen, en een terugverdientijd van 22 jaar tov. het niet vervangen.

Het verschil met HR++ glas is nu ook genivelleerd naar in totaal ongeveer 1000 EUR, of een kleine 15 jaar. Op eens wél een verstandige financiële beslissing.

(Noot: de bedragen in de offerte die ik heb gekregen zijn inclusief de deuren zoals gezegd. Dit verhoogd het totaalbedrag nogal, omdat deuren dankzij het hang & sluitwerk relatief duur zijn tov. kozijnen)

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

12 gedachten over “Triple glas: een update”

 1. Dag Geldsnor,
  Om de hoeveel jaar worden de kozijnen geverfd? De toekomstige kost hiervan kan je evt er nogmaals bijnemen. Indien het houten kozijnen zijn heb je het toch elke 5 jaar opfriswerk. Het is misschien wat creatief boekhouden/rijk rekenen, maar het uitsparen van een toekomstige uitgave kan een huidige investering ook verantwoorden. De running costs van houten ramen hebben ons ook overhaald om te switchen.
  Groeten!

 2. Wij hebben in onze woonkamer (2 onder 1 kap) ook 32 jaar oud dubbel glas zitten. Aan de achterkant in de aluminium schuifpui, in de voorkant in houten kozijnen (die wel 1.5 jaar geleden geschilderd zijn).
  Qua ventilatie beneden zijn we afhankelijk van een rooster boven de schuifpui (intake) en de afzuigkap voor het koken (outtake).
  Ik zit eraan te denken om de ruiten te laten vervangen, te beginnen met de schuifpui (al dan niet inclusief pui). Daar hebben we de rolluiken naar beneden als het in de nacht erg koud is en lijkt dan best goed te werken.
  Mijn vraag: Zou triple glas daar uberhaupt interessant zijn, vanwege het ventilatierooster?
  Dat ventilatierooster wil ik eigenlijk niet kwijt, omdat het dan een grote klus wordt om de ventilatie ook helemaal anders te gaan doen. Qua energiekosten is dat waarshcijnlijk wel het beste, maar de hoeveelheid gas die het kost om het beneden minimaal 15 graden te houden is slechts rond de 400m3 per jaar.
  Hoe heb jij de ventilatie geregeld in jouw woning, die ongeveer even oud is?

  1. Er komen 2 dauerlufts in de woning, 1 voor en 1 achter. Verder heb ik 3 ventilatieroosters (zoek maar eens op ventilatie op dit blog) op de benedenverdieping.
   In de WC heb ik natuurlijke ventilatie (verticale pijp zonder mechanische ondersteuning). In de badkamer MV en 3 ventilatieroosters (iedere slk 1).
   Op zolder Velux vensters met 3 roosters (nl 3 ramen). 2 op slk zoon en 1 op mijn kantoor.
   Ik ventileer op basis van luchtvochtigheid.

   Met een laag gasverbruik is de terugverdientijd lang. Maar het warmteverlies via ventilatie is stukken minder dan het warmteverlies via het glas. Ik zal het binnenkort eens uitrekenen.

 3. Sowieso, maar bij roedes is het helemaal interessant (bijna belangrijk) om warm-egde afstandhouders te nemen. Je neemt dan de koudebrug weg van je aluminium afstandhouder door deze te vervangen door kunststof. Roedes=meer afstandhouders=meer warmteverlies. Voor de euro’s meerprijs zeker een overweging om mee te nemen!

  Bas

 4. Je doet heel veel kluswerk en verbouwingen zelf aan jullie huis, waarom dan het schilderwerk uitbesteden? Dat is in mijn beleving een klus, die niet leuk is maar wel gemakkelijk zelf te doen.

  1. Weet je hoeveel werk het is om een compleet huis goed in de verf te zetten? Alle kozijnen, deuren, dakranden etc,? Heeeeeeeeeeel veel werk. Als je dat allemaal na tijd moet doen ben je er weken mee bezig (zo niet maanden). En dan mag het nog niet te koud zijn, of te warm, of te nat of te hard waaien…….
   Ik weet waar ik over praat. Heb het heel lang zelf gedaan en ik kan het ook heel goed (kreeg complimenten van de schilder toen die voor het eerst kwam), maar ben heel blij dat we het inmiddels uitbesteden.

   1. Jazeker weet ik dat, ik doe het zelf ook. Het was een oprechte vraag omdat Snor wel klussen doet die ik zou uitbesteden omdat ik de kennis en vaardigheid niet heb. En schilderen niet erg moeilijk is. Het is vervelend werk maar daarmee spaar ik geld dat ik gebruik om bijvoorbeeld vloerverwarming te installeren.

  2. Goede vraag. Het is met 21 ramen veel werk, zeker met die roedes. Twee kleuren, veel schuurwerk. En ik heb er een vreselijke hekel aan. Krijg het ook niet zo goed…

  1. Dat zit in de totale kosten, het gaat om de vergelijking huidig glas en kozijnen verven of triple met nieuwe kozijnen (of hr++, maar als je toch nieuwe kozijnen neemt)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *