Tuintopper: kunsthaag, onderhoudsvrij

Geldsnor!

Onderstaande foto heb ik schaamteloos gekopieerd van het Twitter-account van Reinier vd. Berg, je-weet-wel-die-weerman.

Een foldertje van de Action. Ik heb op zich niets tegen de action – zeker het oorspronkelijke concept waarbij ze oude voorraden opkochten en dit verkochten in hun winkels was fantastisch. Het voorkomt verspilling (verkeerd gelabelde producten zouden anders op de afvalberg belanden) en het is een goede manier voor mensen om wat te besparen.

Natuurlijk is de Action slachtoffer van het eigen succes en ligt de winkel nu vol met rommel. Althans, wat ik rommel noem. Daarmee zeg ik niet dat alles wat ze verkopen rommel is. Maar er is wel veel rommel te krijgen: goedkope snoep, energiedrank en allerlei dingen die feitelijk puur consumisme zijn en niet altijd bijster lang mee gaan. Telefoonoordopjes, laders, dat soort kneut.

Maar nu zijn ze hélemaal next level gegaan. Maar dan ook totaal! Je kunt een kunsthaag kopen. Een kunsthaag! Dat is een haag van plastic. Met als decoratietip: kunstvlindertjes! Want stel je toch eens voor dat je échte vlinders in de tuin zou hebben, of van die ellendige bijen. En één keer per jaar moet snoeien.

Om het af te maken leg je er een paar tegels in – zodat je zéker weet dat bij een flinke bui het water naar binnen klotst. En zonder bui? Pizza’s bakken op je eigen terras. Zónder pizzasteen of barbeque natuurlijk, maar de eigen bakoven die je hebt gecreëerd. Flink de airco aanknallen in de zomer vanwege de ondraaglijke hitte die de stenen hebben geabsorbeerd en ’s nachts weer afgeven. Natuurlijk wel nadat je de hele avond met een terrasverwarmer buiten hebt gezeten.

En weet je wat de grap is? Een écht plantje kost anderhalve euro. Groeien is gratis. Snoeien ook. Er komen echte vlindertjes en bijtjes op af, als het regent ruikt het heerlijk en het voorkomt een flinke opwarming van de tuin. Ook ziet het er door het jaar heen anders uit, en ook het volgende jaar anders dan het jaar er voor. Ga ervoor. Maar koop niet dit soort plastic rommel waar echt niemand beter van wordt – behalve de uitgeknepen leverancier in China en de Filipijnse bootslaaf die op het containerschip werkt.

Prettig weekend.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Tuintopper: kunsthaag, onderhoudsvrij”

 1. Verdrietig hè. :’-(

  Allemaal de mond vol van duurzaamheid, maar als je er zelf iets voor moet doen (1* in het jaar je heg snoeien bijvoorbeeld), dan is half NL niet thuis. En mijn constatering: de mensen die het hardst roepen, doen het minst…

  Ik ben bovenstaande lap plastic al een keer ‘in het wild’ tegen gekomen. Bij hetzelfde huis als waar de thuis is vol gelegd met piepschuim platen en daarop gestort beton. “Super makkelijk in onderhoud!” Bah!

  En voor de goede orde: ik houd helemaal niet van tuinen en zeker niet van tuinieren. Geef mij maar ‘gewoon buiten’.

  1. Ja, ik word daar wel treurig van. Ik zag laatst ook ergens een foto met kunstgras, een kunsthaag etc.
   Hier hebben we heel wat haag (ongeveer 40 meter), 6 bomen (boompjes) in de voortuin en enkele in de achtertuin. Met brede borders met grote planten, waar padden, vogels, vlinders en bijen zich thuis voelen. Het kost allemaal niet eens veel tijd (mede dankzij de grasmaairobot die het gazon bijhoudt, waar overigens gewoon mos, klaver, madeliefjes en paardebloemen in groeien).

 2. Zou je zoiets eigenlijk niet moeten kunnen verbieden? Gewoon uit de verkoop halen door de groenpolitie gaat te ver. Maar dit is natuurlijk het meest absurde product…

 3. Helemaal eens met de plastic zooi etc.

  Maar wist je ook dat gewone bloemen en planten(zaden) tegenwoordig vaak ook gif bevatten ? Dit is alsnog heel schadelijk voor de insecten en bijen.

  Je kunt bijenvoedselbank worden en 30 zakjes biologisch zaad uitdelen 🙂

 4. Als iemand met 2000 m2 tuin weet ik dat het enorm veel werk kost, maar dit is wel even het andere uiterste, ongelofelijk. Naast milieu, maakkosten etc ziet het er toch gewoon niet uit.

  Nee dan liever twee keer per jaar de heg snoeien en van het groen genieten.

  Fijn weekend!

 5. Op zich ben ik het helemaal met je eens, maar ik werk op een zorginstelling voor mensen met meervoudige beperkingen en daar worden veel ruimtes binnen een beetje opgeleukt met die nepplantjes en bloemetjes en voor je reageert , natuurlijk zouden echte planten en bloemen veel leuker zijn, maar de meeste clienten kunnen niet zelf voor de bloemetjes zorgen en dan heb je ook nog eens het proleem dat er wel eens met spullen gegooid word en dan zijn nepspulletjes van plastic toch iets veiliger en makkelijker op te ruimen dan echte planten en bloemen en ook nog eens goedkoper. En de mensen die hen begeleiden hebben echt geen tijd om buiten al hun andere werkzaamheden ook nog eens bloemen en planten te verzorgen.

  1. Om de ruimtes binnen op te fleuren wil ik best een gedoogbeleid toestaan ;-). Ik ken de situatie in dat soort omstandigheden vanuit het werk van mijn schoonouders. Alle respect – en meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *