Uitgaven april 2021: het was een dure maand

Geldsnor!

De vaste lezers weten het inmiddels: In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Om met de deur in huis te vallen: april was een hele dure maand. Zo werd er geld afgeschreven voor een beroepsvereniging van Lieftallige Echtgenote (krijgen we volgende maand als declaratie weer terug), hebben we foto’s laten maken met de kleinen en kwam de rekening van de dierenarts, waar ze in maart geweest waren. Ook heb ik diverse dingen gekocht voor ons aanstaande weekendje fietsvakantie. De kinderen zijn klein en hoewel ik diverse slaapzakken en dergelijke in huis heb om de kou het hoofd te kunnen bieden, moest ik ook nog het een en ander voor hen kopen.

Maar het was ook een goede maand: ik heb geklust op zolder en van de 500 EUR die ik gebudgetteerd had om elektra aan te leggen heb ik exact 0 EUR uitgegeven. Ik heb alle bestaande PVC-buizen en bedrading (die in orde was uiteraard) opnieuw gebruikt. Wel heb ik wat lampen gekocht (Ikea) en wat klein spul.

Op de beurs was het saai: vrijwel volledige stilstand. De pensioenrekeningen deden wel +3%. En ondanks de dure maand is er ook geld bijgekomen op de spaarrekening. En er is zelfs een heel klein deel extra afgelost op de hypotheek. Het was maar 31,65 EUR. Maar ach, het is beter dan niets.

Levensonderhoud667,75
Kleding338,24
Horeca44,45
Brandstof0
Klussen & tuinieren113,11
Overige1230
Sub Totaal2393,55

Het levensonderhoud was alweer relatief goedkoop. Zeker als je bedenkt dat hier extra dingen bijzitten voor de fietsvakantie volgende week. Ik blijf dan ook overtuigd dat het goedkoper is om boodschappen te laten bezorgen. We hebben niet getankt en zijn niet noemenswaardig aan het spenderen geweest bij de lokale horeca. De flinke post voor de kleding komt oa. door 2 slaapzakken voor de kleintjes zoals boven uitgelegd. En de “diversen” zijn: rekening dierenarts (>200 EUR), sparen voor de kinderen (arbitrair, maar ik moet het ergens kwijt), beroepsvereniging (> 300 EUR), kapper (van Lieftallige Echtgenote, ik heb een tondeuse) en zo nog wat kleinere dingetjes zoals zwemles (48EUR) en de bibliotheek (53 EUR).

Vaste Lasten”

Verzekeringen115,01
Lokale belastingen144,26
Ziggo43,5
Energie86
Zakgeld300
Kinderopvang1070,42
Auto664,76
Rente hypotheek755,5
Aflossing hypotheek472,35
Studielening162,20
Sub Totaal3814 EUR
Totaal uitgaven6207,55 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

Dit alles brengt ons tot een spaarquote van 24.8% in de maand april. Onze uitgaven waren weliswaar lager dan in de maand maart, maar in die hogere uitgaven zaten ook aflossingen op de hypotheek. En in de maand april is mijn salaris een stuk lager dan in de voorgaande maanden: ik heb namelijk mijn eerste week ouderschapsverlof in deze maand zitten. En dat kost een ruime 400 EUR.
Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor: netto spaarmutaties, aflossingen op de hypotheek, beleggingen én de opbouw van mijn beschikbare premie-pensioen.

Energie & bezoekers

Ik heb besloten een extra categorie toe te voegen in mijn maandoverzicht. April was de zoveelste maand op rij met meer dan 10.000 bezoekers, namelijk 11.841. Dank daarvoor! De maand mei staat in het teken van vakantie (de eerste 2 weken van mei) en verbouwingen (later, noem aannemers onbetrouwbaar in hun timing ;-)). Ik weet niet hoeveel ik aan bloggen toe kom. De berichten van het begin van de maand zijn allemaal al eind april geschreven ;-).

Het energieverbruik van april was hoog: de maand was flink kouder dan vorig jaar en er is dus veel meer gestookt. Op het gebied van gas valt dit nog wel mee: 56m3 vs. 42m3. Maar op het gebied van elektra scheelt het bijna 200kwh. In totaal is er dus bijna 350kwh méér verbruikt dan in 2020, wanneer ik ook het gasverbruik in kwh uitdruk. Autorijden hebben we in beide maanden niet gedaan, dus dat verbruik is gelijk.

De opbrengst van de zonnepanelen was aanzienlijk lager dan vorig jaar: 1210kwh vs. 1525 kwh. Desondanks is dit nog een stuk beter dan een aantal weken geleden en het bij te betalen bedrag op de energierekening is geslonken van bijna 200 EUR naar een kleine 115 EUR. En het is flink meer dan ons eigen verbruik van 960kwh.
(overigens, het kan zijn dat hier later een update in volgt. Dit bericht is geschreven op 30 april in de middag en de cijfers van 30 april zijn dus niet accuraat.)

Outlook mei

Misschien krijgen we in mei de rekening voor de bevalling en eigen bijdrage van de kraamzorg. Tot nu toe hebben we deze niet gehad. Het wordt ook de maand waarin de rekening voor de kinderopvang bijna verdubbelt nu mijn jongste ook naar de kinderopvang gaat. En de maand waarin we meer kinderopvangtoeslag krijgen als een gevolg daarvan.

Maar: ook gaan de grootste kosten voor de zolderverbouwing gemaakt worden. De schoorsteen gaat er af (5000 EUR, constructief onderdeel van het huis) en de airco wordt geplaatst (1700 EUR, split-unit). Daarmee zal de savingsrate in mei richting de -65% gaan en het “year-to-date” resultaat tot onder de 10% zakken.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Uitgaven april 2021: het was een dure maand”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *