Uitgaven: augustus 2020

Geldsnor!

In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Welnu: augustus was een goede maand. Onze inkomsten waren stabiel en de uitgaven onder controle.

Levensonderhoud577.69
Kleding61.01
Horeca169.60
Brandstof36.90
Klussen & tuinieren100.07
Overige795.05
Sub Totaal1740.32

Levensonderhoud zijn de boodschappen, maar ook luiers, babydoekjes etc. Met 577.69 EUR hebben we de goedkoopste maand gehad sinds juni 2019. Kleding werd op de valreep nog opgekrikt door een paar schoenen voor de kinderen. Horeca werd voornamelijk veroorzaakt door een dagje Zeeland: lunch, kibbeling, diner. Klussen en tuinieren is niet meer zo goedkoop geweest sinds juli 2019. De overige kosten waren vrij hoog: wat dingetjes voor het zwemmen voor Zoon, een creditcard rekening (keurig binnen de termijn uiteraard) van de vakantie eind juni & een declaratie.

De vaste lasten hebben we tot nu toe benaderd als “vast”, maar recentelijk zijn we tot inzicht gekomen dat dit niet per se zo is: vanaf volgende maand zullen deze er anders uit zien. In september betalen we bijvoorbeeld onze woonverzekeringen voor een heel jaar vooruit: iets meer dan 600 EUR. Maar we krijgen ook geld van de energiemaatschappij terug (bijna 300 EUR). Vanaf oktober wordt het voorschot dan ook verlaagd naar 86 EUR ipv. 132 EUR. Ons “zakgeld”, het bedrag wat we allebei vrij kunnen besteden zonder verantwoording, is feitelijk ook flexibel.

De studielening betalen we zo langzaam mogelijk af. Hierop zit namelijk geen enkele rente.

Verzekeringen167.51
Lokale belastingen128.03
Ziggo53
Energie132
Zakgeld300
Kinderopvang1225.67
Auto664.32
Rente hypotheek766
Aflossing hypotheek432.76
Studielening162.20
Sub Totaal4031.49 EUR
Totaal uitgaven5771.81 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

In augustus was ons spaarquote gezond. Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor. Onze spaarquote was in augustus 37.8%. Dit is inclusief de opbouw van pensioen. Mijn pensioenplan is namelijk een “beschikbare premie-regeling”. Dit houdt in dat er geld geïnvesteerd wordt voor mij en is dus heel anders dan de “uitkeringsovereenkomsten” zoals deze van toepassing is in de meeste CAO’s. Er wordt een bedrag opgebouwd waarmee op enig moment pensioen wordt aangekocht.

Onze vermogensopbouw is zeer positief geweest in de maand augustus en we zitten nu iets boven de 100.000 EUR eigen vermogen. Dit is de optelsom van onze persoonlijke beleggingen, spaartegoeden, overwaarde van het huis en de beschikbare pensioenpremie. De overwaarde van het huis zit natuurlijk vast in stenen, en de pensioenpot kan ik pas over tientallen jaren bij – maar is wel van mij.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.