Uitgaven augustus 2021: viel alleszins mee

Geldsnor!

De vaste lezers weten het inmiddels: In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Zo hé. Wat was augustus een fijne maand! Niet qua weer, maar wel 3 weken vakantie. Genieten, genieten, genieten: met het hele gezinnetje 3 weken fulltime aanwezig. Nauwelijks geblogd. De maand was niet zo duur, althans het viel mij alleszins mee. De vakantie heeft wel een hoop geld gekost, maar het meeste daarvan is al veel eerder betaald. En het gaat om cashflow, nietwaar?

De beurs was goed! +5.21% in de maand augustus. Flinke outperformance tov. de pensioenbeleggingen: +2.5% Tevens hebben we keurig opnieuw extra afgelost op de hypotheek: zo houden we het bedrag hetzelfde maar lossen we wel extra af.

Levensonderhoud846,28
Kleding65,90
Horeca72,10
Brandstof69,67
Klussen & tuinieren189,47
Overige1986,34
Sub Totaal3229,76

Het levensonderhoud was duur in augustus. Met name dankzij de vakantie uiteraard: een fuetje hier, broodje op de camping daar, etc. Ook iets meer “gemaksvoedsel”, in de vorm van geschilde aardappels en wat duurder fruit in de kampwinkel.

Zoals verwacht vorige maand, moesten we deze maand opnieuw tanken: de auto lust wel een slok met caravan / dakkoffer. Het was de derde keer dit jaar.

In de vaste lasten is het een en ander gewijzigd. Ten eerste de verzekeringen: alle woon & reisverzekeringen worden vanaf deze maand weer maandelijks betaald. De korting op jaarlijks betalen was zó klein, dat ik het niet de moeite waard vond om de kasreserves te verkleinen. Ik ben immers ook voor mezelf begonnen deze maand en vind het prettig om een gelijkmatige “cash-out” te hebben.
Vanaf volgende maand gaat de energierekening ook fors omhoog, namelijk 36%. Niet omdat mijn tarief verhoogd is, maar omdat we te weinig betaald hebben afgelopen jaar door een rekenfoutje van mij.
De rente van de hypotheek is deze maand voor het eerst substantieel lager: de aanpassing van de WOZ is (nu goed) verwerkt door de bank.Vaste Lasten”

Verzekeringen167,49
Lokale belastingen143,09
Ziggo48,17
Energie86
Zakgeld300
Kinderopvang1840,28
Auto664,67
Rente hypotheek679,03
Aflossing hypotheek554,95
Studielening162,20
Sub Totaal4645,88 EUR
Totaal uitgaven7875,64EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

Dit alles brengt ons tot een spaarquote van 10,5% in de maand augustus. Daar zou ik normaliter zeer ontevreden mee zijn, maar inclusief de vakantie vind ik het best prima. Volgende maand (september) wordt slechter. De kosten gaan weliswaar een stuk lager uitvallen, maar ook mijn inkomen…

Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor: netto spaarmutaties, aflossingen op de hypotheek, beleggingen én de opbouw van mijn beschikbare premie-pensioen.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

One thought to “Uitgaven augustus 2021: viel alleszins mee”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *