Uitgaven december

Geldsnor!

In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

In november maakte ik een verwachting voor de maand december. Dit was nogal summier: ik had verwacht relatief weinig uit te gaan geven. Dat is niet gelukt. De oorzaken waren zeer eenvoudig: we moesten de constructeur betalen voor de constructie-tekeningen voor de dakkapel en mijn vrouw moest iets betalen voor haar werk wat ze pas deze maand terugkrijgt. Dit in combinatie met een zeer grote creditcard rekening (fietstrainer, vakantie-aanbetaling en iets voor het werk, wat ik ook terugbetaald heb gekregen in december) maakt dat het een zeer dure maand was. Er ging ruim 8600 EUR van onze rekeningen de economie in…

Op het gebied van “asset management” was december een matige maand. De beleggingen werden nauwelijks meer waard. Maar dat is gezien de bizarre stijgingen in november ook niet zo gek.

Levensonderhoud807,91
Kleding4,19
Horeca138,95
Brandstof35,56
Klussen & tuinieren1219,81
Overige2584,36
Sub Totaal4790,78

Levensonderhoud zijn de boodschappen, maar ook luiers, babydoekjes etc., voor een gezin van 4 personen: 2 volwassenen, een kleuter en een peuter. Met 807,91 EUR was het qua “levensonderhoud” de duurste maand sinds augustus 2019. Duidelijk te zien dat we wat luxer gegeten hebben rondom de kerstperiode.

Vanaf december betalen we de kosten zoals we die maken in januari. Dat wil zeggen dat incasso’s voor de maand januari in december gedaan worden. Een wat duurdere maand dus ook aan deze kant.

De studielening betalen we zo langzaam mogelijk af. Hierop zit namelijk geen enkele rente.

Verzekeringen102,86
Lokale belastingen128,03
Ziggo53
Energie86
Zakgeld300
Kinderopvang1044,03
Auto664,32
Rente hypotheek761,16
Aflossing hypotheek437,52
Studielening162,20
Sub Totaal3739.12 EUR
Totaal uitgaven8529,90 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

In december was ons spaarquote een stuk minder dan de maanden ervoor. Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor. Onze spaarquote was in december 35.1%. Dit is inclusief de opbouw van pensioen. Mijn pensioenplan is namelijk een “beschikbare premie-regeling”. Dit houdt in dat er geld geïnvesteerd wordt voor mij en is dus heel anders dan de “uitkeringsovereenkomsten” zoals deze van toepassing is in de meeste CAO’s. Er wordt een bedrag opgebouwd waarmee op enig moment pensioen wordt aangekocht.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *