Uitgaven januari

Geldsnor!


In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Januari 2021 was eigenlijk wel een “geschikte maand” voor ons. We hebben weinig geld uitgegeven aan de normale dingen en een forse investering gedaan in de eerste fase van de zolderverbouwing. Maar verder valt er bijzonder weinig te melden. Logisch ook: vrijwel alles was dicht. Leuke dingen doen was er niet bij, afgezien van wandelen en een keertje autopicknicken. Ook heb ik vrij veel gefietst (een kilometer of 300) en verder weinig uitgegeven.

Op het gebied van “asset management” was januari opnieuw een matige maand, nadat december ook al matig was. Onze portefeuille werd exact 1% meer waard. Ons eigen vermogen steeg met 1.7%, mede dankzij de 1% stijging van het aandelenportfolio en inleg in oa. pensioen en aflossing hypotheek.

Levensonderhoud744,40
Kleding99,61
Horeca80,45
Brandstof3,08
Klussen & tuinieren3175,17
Overige216,94
Sub Totaal4319,65

Levensonderhoud zijn de boodschappen, maar ook luiers, babydoekjes etc., voor een gezin van 4 personen: 2 volwassenen, een kleuter en een peuter. Met 744,40 EUR ben ik redelijk tevreden. In januari hebben wij te maken met verjaardagen, en deze maand was redelijk vergelijkbaar met januari 2020 (+2.5%). Of dit inflatie is of niet kan ik niet zo eenvoudig zeggen, omdat er een grote variabiliteit zit in de boodschappen. Immers een keer wel of geen luiers kopen veroorzaakt eenvoudig dit soort verschillen.
Brandstof, zoals in bovenstaande, lijkt een beetje gek. Wie tankt er nou voor 3,08 EUR? Nou, dat is ongeveer de rekening die je krijgt als je een PHEV aan de stekker hangt. Voor dat geld heb ik weer 50km elektrisch gereden. Iets meer dan 6ct per km, dus een stuk goedkoper dan benzine!

In de post “verzekeringen” zit ook een rekening van de tandarts. Hiervoor heb ik geen aparte verzekering, dus die betaal ik gewoon maandelijks zelf. Wel hadden we nog een meevallertje: ik heb Ziggo gebeld voor korting, en gekregen. Deze maand is dus een stukje goedkoper dan anders.

Verzekeringen152,81
Lokale belastingen0 (loopt van maart tot december
Ziggo26,29
Energie86
Zakgeld300
Kinderopvang1070,42
Auto664,67
Rente hypotheek760,36
Aflossing hypotheek438,31
Studielening162,20
Sub Totaal3661.06 EUR
Totaal uitgaven7980,71 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

In januari was ons spaarquote natuurlijk heel laag: 10.7%. Dit komt doordat we begonnen zijn met de zolderverbouwing. Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor. De kosten voor de zolderverbouwing verreken ik NIET in een waardestijging van onze woning.
De genoemde 10.7% is inclusief de opbouw van pensioen. Mijn pensioenplan is namelijk een “beschikbare premie-regeling”. Dit houdt in dat er geld geïnvesteerd wordt voor mij en is dus heel anders dan de “uitkeringsovereenkomsten” zoals deze van toepassing is in de meeste CAO’s. Er wordt een bedrag opgebouwd waarmee op enig moment pensioen wordt aangekocht.

Outlook februari

Februari wordt een onvoorspelbare maand. Logischerwijs zouden de boodschappen 10% goedkoper moeten zijn, simpelweg omdat de maand februari 10% korter duurt dan januari of maart. Maar er gaat ook een baby geboren worden in februari. Zal dit het makkelijker maken om eten te bestellen, of juist minder aantrekkelijk?

Ook ga ik mogelijk een nieuwe telefoon kopen, al komt dit van mijn zakgeld en dat zie je dus niet terug in bovenstaande overzicht :-).

En, genant genoeg, ben ik een foutje tegengekomen in een excelsheet waarmee ik uitreken hoe groot mijn voorschot moet zijn. Voor de maand januari werd de elektriciteit wel meegenomen, maar op een prijs van 0 cent. Als je werkelijke verbruik ongeveer 1000kwh per maand is, dan is die invloed “heel behoorlijk”. Niet direct op mijn cashflow in de maand februari, maar wel in de verdere verwachting voor dit jaar.

Ook gaan we beginnen / verder met de zolderverbouwing. Gedeeltelijk zal dit werk in februari uitgevoerd worden, maar de hoofdmoot eind maart en in april, met wat afwerking in mei en juni. Ik heb flinke bedragen gereserveerd voor “professionele hulp”. Zelf ben ik namelijk best wel handig – maar ik heb straks ook 3 kinderen: een kleuter, een peuter en een baby. In hoeverre ik dus er aan toe kom is wat onzeker. Maar ik wil zeker geen (zelf opgelegde) stress dat ik te weinig geld gebudgetteerd heb voor de verbouwing. Er zit 30% “lucht” in mijn budget.

Ook verwacht ik in februari het overzicht van de gemeentelijke belastingen, gebaseerd op de ledigingen van 2020 (afval) en de nieuwe WOZ-beschikking. Die zal naar verwachting flink stijgen – maar lag toen wij het kochten aanzienlijk onder de vraagprijs die wij betaald hebben.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Uitgaven januari”

    1. De kinderopvangtoeslag voor ons is 362 EUR per maand, gebaseerd op huidige opvang. De huidige opvang is 2 dagen per week kinderdagverblijf voor Jongste Dochter en 1 middag BSO voor Zoon. Vanaf mei verandert dit, omdat dan ook Jongste Dochter naar de opvang gaat. En vanaf september verandert het wéér omdat Dochters dan maar 1 dag opvang per week hebben ipv. 2 🙂

      (Nouja, de huidige opvang is natuurlijk 0.0, ze zijn fulltime thuis.)

    1. Ja, het zijn forse bedragen. Gratis zou wellicht meer mensen in staat stellen om te werken, aan de andere kant moeten we goed beseffen dat de kinderopvangtoeslag al zéér inkomensafhankelijk is. Lage inkomens krijgen tot 90% terug, hogere inkomens ~30%. Dat maakt dus een behoorlijk verschil.
      Gratis maken van de opvang betekent vooral dat hóge inkomens er sterk op vooruit gaan, en lage inkomens vrij weinig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *