Uitgaven juli: duurste maand sinds héél lange tijd

Geldsnor!

De vaste lezers weten het inmiddels: In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Ik herhaal wat ik in juni al schreef: Zo de kneiter. Juni Juli was een dure maand! We hebben wederom véél meer geld uitgegeven dan er binnen is gekomen. Dat is niet zo gek: we hebben de aannemer het restant betaald van de zolderverbouwing en we hebben een caravan gekocht. Voor de boekhouders onder ons: Ik heb de caravan in de kosten meegenomen en reken dus geen afschrijving meer in de komende jaren.

In de maand juli waren we (met name ik) veel meer vrij en hebben we meer leuke dingen gedaan. Zoals een dagje dierentuin, een dagje Naturalis, een dagje Obelink, een dagje (ja echt) Ikea. En door onze rurale ligging is dit vaak een heel eind rijden en dankzij “timing” met de baby betekent dit ook relatief vaak ergens een hapje eten, een ijsje en dat soort dingen. Sinds oktober 2019 hebben we niet meer zoveel geld uitgegeven aan “horeca”.

Een volgende tegenvaller, al was deze ingecalculeerd: het boodschappenbudget. Wij laten vrijwel alle boodschappen bezorgen. En daar hoort bij de AH een “bezorgbundel” bij, en die hebben we verlengd met een jaar.

De beurs ging “saaiwaarts” zoals sommige columnisten het noemen: +0.45% tov. juni. Opnieuw deden de pensioenen ook goed mee: +3.1% Tevens hebben we keurig opnieuw extra afgelost op de hypotheek: zo houden we het bedrag hetzelfde maar lossen we wel extra af.

Levensonderhoud782,69
Kleding138,40
Horeca177,36
Brandstof80,42
Klussen & tuinieren3548,19
Overige6773,53
Sub Totaal11500,59

Het levensonderhoud was deze maand zoals gezegd een stuk duurder. Dat is wel inclusief het verlengen van de bestelbundel van 113,40 EUR. Als je daarvoor corrigeert dan was het de goedkoopste maand van het jaar.

Zoals verwacht vorige maand, moesten we deze maand tanken. Het was de tweede keer dit jaar en kon echt niet meer worden uitgesteld. In verband met de vakantie verwacht ik dat we in augustus wéér moeten tanken. Overigens hebben we in juli ook de auto gewassen, voor het eerst sinds we deze hebben (oktober 2019).Vaste Lasten”

Verzekeringen102,86
Lokale belastingen143,09
Ziggo43,5
Energie86
Zakgeld300
Kinderopvang1840,28
Auto678,17
Rente hypotheek713,01
Aflossing hypotheek521,43
Studielening162,20
Sub Totaal4590,54 EUR
Totaal uitgaven16091,13 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

Dit alles brengt ons tot een spaarquote van -53,2% in de maand juli. Een belangrijk onderdeel daarvan is de caravan en natuurlijk de verbouwing. Van de verbouwing hebben we nu vrijwel alle kosten gehad (misschien nog een paar honderd EUR in augustus en september, voordat we in oktober & november de keuken doen…)

Een dikke min, maar het gaat wel weer goedkomen. Hopelijk betekent het dat de vakanties in de toekomst een stuk goedkoper zijn dan de paar duizend EUR die ik nu betaald heb voor een Landal-park…

Gelukkig zijn de overige kosten wél goed onder controle.

Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor: netto spaarmutaties, aflossingen op de hypotheek, beleggingen én de opbouw van mijn beschikbare premie-pensioen.

Outlook augustus

Augustus zal niet de goedkoopste maand worden: we zijn 3 weken op vakantie. En de vakantie is wel betaald, maar we gaan ongetwijfeld wat vaker uit eten, ijsje eten, leuke dingen doen. Morgen vertrekken we!

Ook moet de zolder verder afgemaakt worden. Ik ben nu de vloer aan het leggen, dus er komt hooguit nog een paar honderd EUR bij voor wat planken en platen.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Uitgaven juli: duurste maand sinds héél lange tijd”

 1. Fijne vakantie Geldsnor!
  En ach die paar maanden hogere uitgaven….. Uiteindelijk zorgt dat voor je levensgeluk en ben je het weer snel vergeten zodra je weer een maand hebt die een hoge SR heeft 😉

  Geniet van je 3 weken vakantie!

 2. Nou nou wat een tegenvallers allemaal, een caravan, een verbouwing en dan ook nog eens die dagjes uit, horeca en bezorgbundel.
  Beetje jammer dat het leven alleen alleen uit SR bestaat.
  Fijne vakantie.

  1. Waarom zo zuur, of is dat slechts mijn interpretatie? Ik geef een feitelijke kwantitatieve weergave van de financiële invloeden op mijn maand.
   Stel dat ik zou vinden dat een saving rate het belangrijkste zou zijn. Hoe zou dit dan stroken met de bewuste keuzes om meer van het opgroeien van mijn kinderen te zien (minder werken en altijd vanuit huis), een caravan te kopen en te verbouwen, zodat we ons huis en gezinsleven beter kunnen inrichten? Of het thuisbezorgen van boodschappen, wat zoveel tijd bespaard?

   Het was 1 van de beste maanden ooit, op kwalitatief gebied. Maar deze post, en feitelijk dit blog, gaat over met name de financiële kant van de keuzes die ik maak. Dat is dan weer te lezen in de andere posts waar ik die keuzes beschrijf en hoe deze tot stand komen.

 3. Het was dan de duurste maand sinds 2019, maar je hebt vooral kwalitatieve keuzes gemaakt.
  Een verbetering van je huis en gerieflijk wonen. Zelfs je caravan is een investering in je gezinsleven.
  Een mooie combinatie van bewuste keuzes maken. Sparen en genieten gaan samen in een jaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *