Uitgaven juni: -7.5% saving rate

Geldsnor!

De vaste lezers weten het inmiddels: In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Zo de kneiter. Juni was een dure maand! Het stond al in mijn verwachting, maar het is ook bewaarheid. Voor het eerst sinds een hele lange tijd hebben we (aanzienlijk) meer uitgegeven dan er binnen is gekomen. De oorzaak ligt in 2 dingen: we hebben het grootste deel van onze vakantie betaald (bijna 1800 EUR en inbegrepen in de post “overig”) en het eerste deel van de aannemer (1950 EUR).

De wederkerende posten zijn gelukkig goed onder controle en waren wat dat betreft tamelijk goedkoop. Sterker nog, als ik corrigeer voor deze posten was de maand juni 82 EUR goedkoper dan de maand mei. Niet slecht!

Maar tegen deze uitgaven valt niet aan te sparen. Maar gelukkig waren het geen verrassingen.

Op de beurs was het wederom goed: +3.8% tov. mei. En dat is in percentages dezelfde stijging als de maand er voor. Dit keer deden de pensioenen ook goed mee: +4.6% De pensioenrekeningen deden slechts +0.6%. Tevens hebben we keurig opnieuw extra afgelost op de hypotheek: zo houden we het bedrag hetzelfde.

Levensonderhoud747,02
Kleding130,68
Horeca50,20
Brandstof0
Klussen & tuinieren4203,81
Overige2151,57
Sub Totaal7283,28

Het levensonderhoud was deze maand een stukje duurder. We hebben een keertje in een opwelling (we, dat was ik niet) nootjes gekocht op de markt. Lekker, maar wel 9 EUR. En een snelle barbeque geïmproviseerd met bezoek. Ook lekker. Wel 21 EUR. En 2x luiers gekocht (wederom aanbiedingen), voor bij elkaar 93,24 EUR. Het zijn maandboxen, maar we doen net iets langer dan een maand er mee.


We hebben alweer een maand niet getankt: dit jaar tot nu toe 1x! De auto is nu wel echt leeg, dus de volgende keer dat we ergens verder naar toe moeten, moeten we tanken. Dit is vermoedelijk (en zeker op zijn laatst) in augustus want dan gaan we op vakantie.

De horeca had ik bijna op 0 gehouden. Maar we hebben in het laatste weekend van juni ergens lekker geluncht. En mijn vrouw had de dag daarvoor ook al daar geluncht. Of is het gelunched? Nouja, het was lekker.

Vaste Lasten”

Verzekeringen142,88
Lokale belastingen143,09
Ziggo43,5
Energie86
Zakgeld300
Kinderopvang1840,28
Auto664,67
Rente hypotheek713,92
Aflossing hypotheek519,55
Studielening162,20
Sub Totaal4616,09 EUR
Totaal uitgaven11899,37 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

Dit alles brengt ons tot een spaarquote van -7,5% in de maand juni. Dit was natuurlijk verwacht, zoals ik al schreef. Maar desalniettemin is het een minnetje. En daar hou ik niet van. Ik prijs me dan ook vooral blij dat de andere kosten onder controle zijn gebleven. Deze maand is het weer iets beter opletten met de boodschappen. Ik merk dat we stiekem weer iets meer frisdrank gaan drinken en af en toe snoepen. Dat is niet nodig en moeten we dus heel bewust doen.

Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor: netto spaarmutaties, aflossingen op de hypotheek, beleggingen én de opbouw van mijn beschikbare premie-pensioen.

Outlook juli

De rekening van de schoorsteen heb ik al binnen en reeds betaald. Maar die valt dus in de aankomende maand. Ook werk ik deze maand weinig en heb ik voornamelijk verlof. Mijn inkomsten zullen dus tegenvallen. Ik verwacht dan ook opnieuw een negatief spaarpercentage.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Uitgaven juni: -7.5% saving rate”

  1. Ik probeer me nooit zo dood te staren op maandelijkse resultaten. Die zijn altijd heel grillig doordat ik de zorgverzekering per kwartaal betaal, vakantiegeld, belastingteruggaaf, grote uitgaven etc. Het gaat vooral op de jaarlijkse trend

    1. Vakantiegeld (van mij) komt maandelijks, evenals zorgverzekering, & belastingteruggaaf. De enige grote post die niet maandelijks is, zijn de kosten voor de woonverzekeringen. Maar zeker in onze beginfase van FIRE proberen we kort op de bal te spelen. Dit om te voorkomen dat we na een jaar denken: “oh, balen!”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *