Uitgaven maart 2021

Geldsnor!

In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Zo…De eerste maand van het jaar waarin de school helemaal open was, de kinderopvang weer normaal functioneerde en de eerste volledige maand dat mijn jongste dochter op deze wereld is (immers half februari geboren). Het is ook een maand waarin ik zowaar een paar keer op kantoor ben geweest én fysieke afspraken heb gehad voor het werk. Het was dan ook relatief “druk”, waarbij een heleboel blogposts die ik wilde schrijven nog steeds op de plank liggen. Het was ook de maand waarin we een bakfiets hebben gekocht (serieus, en daarom publiceer ik dit vandaag en niet op 1 april), naar de dierenarts zijn geweest en flink aan de gang zijn gegaan met de zolderverbouwing.

Op het gebied van “asset management” was maart een meer dan uitstekende maand. Onze aandelen deden het goed met een plus van 6.4%, mijn pensioenrekening dikte 3.9% aan en onze spaarrekening groeide ook ondanks de zolderverbouwing. Geen slecht resultaat dus!

Levensonderhoud678,99
Kleding165,64
Horeca64,60
Brandstof59,29
Klussen & tuinieren556,92
Overige783,76
Sub Totaal2309,20

Levensonderhoud zijn de boodschappen, maar ook luiers, babydoekjes etc., voor een gezin van 5personen: 2 volwassenen, een kleuter, een peuter en een baby. In maart zaten we weer onder de 700 EUR. Voor het eerst sinds november 2020 (toen zelfs onder de 600). In de post “diverse” zit een ereader voor mij (de vorige ben ik 2 jaar geleden verloren in een vliegtuig en ik heb héél lang gewacht met het kopen van een nieuwe) en een bakfiets (300 EUR) die uiteraard niet elektrisch aangedreven is.

We hebben ook nog 500 EUR extra afgelost op de hypotheek en 500 EUR belegd (in een aandeel en niet in een ETF).

Vaste Lasten”

Verzekeringen102,86
Lokale belastingen144,26
Ziggo43,5
Energie86
Zakgeld300
Kinderopvang1064,78
Auto664,76
Rente hypotheek757,28
Aflossing hypotheek939,9
Studielening162,20
Sub Totaal4265.54 EUR
Totaal uitgaven6574,74 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

Dit alles brengt ons tot een spaarquote van 39.0%. Uitermate tevreden mee, als je bedenkt dat er op zolder inmiddels een wand staat, een vloer ligt en 2 deuren gekocht zijn. Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor: netto spaarmutaties, aflossingen op de hypotheek, beleggingen én de opbouw van mijn beschikbare premie-pensioen.

Outlook april

April…Tsja. De maand waarin kinderbijslag wordt bijgeschreven (446 EUR), maar ook waarin de rekening van het dierenarts bezoek in maart komt (164 EUR). De maand met Pasen, al doen we dit jaar niets bijzonders en eten we niet thuis. Het wordt ook een maand met een relatief grote declaratie voor brandstofkosten in maart (120 EUR) en mogelijk krijgen we deze maand dan eindelijk de rekening van de bevalling & eigen bijdrage van de zorg (die niet kwam in maart zoals ik verwachtte).

Het zal ook de eerste maand zijn sinds september dat we meer energie opwekken dan verbruiken. Daar merken we op de rekening natuurlijk niets van, maar het is toch een fijn gevoel. Maart was wat dat betreft overigens ook niet zo slecht: bijna 1000kwh opgewekt met de panelen!

Qua blog: ik hoop (vrijwel) iedere dag iets de wereld in te kunnen spuien. Er staat nog heel wat op de rol, de inspiratie is nog lang niet op!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Uitgaven maart 2021”

 1. Wat leuk dat je zo’n inzage je uitgaven geeft. Wat een prestatie van het bedrag levensonderhoud. Mag ik vragen hoe jullie dat doe met drie kinderen? Ons lukt het niet om onder de 800 per maand te komen met twee kids. Ik leer graag van je ideeën:)

  1. Grappig, want ik heb helemaal niet het idee dat we hier heel zuinig in zijn. We doen boodschappen bij de AH, hebben 3 kinderen in de luiers (maar mijn zoon meestal niet meer, maar nog niet helemaal nachtzindelijk) en eten veel groente en uitsluitend kwaliteitsvlees (en daar steeds minder van). Brood komt van de warme bakker uit het dorp.
   Maar, we drinken vrijwel geen frisdrank (hooguit 1 fles per week), nauwelijks alcohol (ongeveer 1 krat bier per half jaar), kopen alle groente bij de lokale boer evenals veel fruit en eieren (40% goedkoper dan supermarkt). We kopen vrijwel niets kant en klaar: het schillen van aardappels en het schoonmaken van groente gaat heel snel als je dat vaker doet en scheelt heel veel kosten. De enige A-merken die we gebruiken zijn soms soep-in-zak (unox), DE koffie en heel soms Pepsi in de aanbieding (2=1) en de Ruijter gestampte muisjes.

 2. Dan zal het wel in de groente zitten. Die kopen wij ook bij de AH en vind ik echt ongelofelijk duur. Heb zelf 2 kinderen in de luiers (dat gaat hard zelf van Kruidvat) en verder zelfde patroon als jij zo te zien. Kant en klaar groente ben ik al lang geleden mee gestopt. Daar durven ze gerust 2 tot 3 keer de normale prijs voor de vragen..

 3. Vind de ereader en vliegtuig opmerkelijk….

  Nadat ik een ereader als afscheidscadeau kreeg, op vakantie in het vliegtuig een boek las, klaagden mensen over het licht van de reader. ‘S nachts.
  Ereader verkocht en ik lees altijd boeken op de iPad. Veel makkelijker. Ook om boeken op te zetten.

 4. Mijn Ereader was er een zonder licht, nooit klachten. Ik lees veel en reisde veel. Na dertien uur vliegen ben ik niet zo scherp meer. Was zelfs tweede keer en ook een keer mijn paspoort. Dat was een avontuur…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *