Uitgaven mei: hoe krijg ik dit nu voor elkaar…

Geldsnor!

De vaste lezers weten het inmiddels: In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Ik hou verschillende overzichten bij. Eén van die overzichten zijn al onze kosten die we maken per maand, exclusief uitgaven aan het huis. En in mei hebben wij maar liefst 3 EUR minder uitgegeven dan in april. Dat is 0.06% van onze uitgaven (in de betreffende categoriën) in deze maand. Dat vind ik bijzonder, vooral omdat hierin niet alleen de variable lasten zitten, maar in de maand mei er ook nogal wat posten anders waren dan in april!

Zo kregen we voor het eerst de rekening voor de kinderopvang van onze jongste dochter. Met ruim 750 EUR is dat een fors bedrag…Maar we kregen ook (eindelijk!) de rekening voor eigen bijdrage van de kraamzorg. Daar wil ik nog wel wat over kwijt. Namelijk dat ik het totaal belachelijk vind. Niet dát ik een rekening krijg. Dat is logisch en is vantevoren bekend.
Maar het is een vrij forse rekening, althans voor veel gezinnen: ruim in de 200 EUR. En de incasso vindt plaats binnen 10 dagen na het sturen van de rekening. Als je krap bij kas zit, heb je dus best een uitdaging want er kan niet op geanticipeerd worden: de exacte hoogte weet je pas als je de rekening krijgt. Je weet ook niet hoe lang het gaat duren. In ons geval ruim 15 weken na afloop van de kraamzorg. En de rekening voor de bevalling zelf hebben we nog steeds niet gehad.

Om met de deur in huis te vallen: april was een hele dure maand. Zo werd er geld afgeschreven voor een beroepsvereniging van Lieftallige Echtgenote (krijgen we volgende maand als declaratie weer terug), hebben we foto’s laten maken met de kleinen en kwam de rekening van de dierenarts, waar ze in maart geweest waren. Ook heb ik diverse dingen gekocht voor ons aanstaande weekendje fietsvakantie. De kinderen zijn klein en hoewel ik diverse slaapzakken en dergelijke in huis heb om de kou het hoofd te kunnen bieden, moest ik ook nog het een en ander voor hen kopen.

Maar goed, andere flinke veranderingen tov. april was een aantal dagen fietsvakantie (haha, dat was bijna gratis…) en de aanschaf van de frituurpan. Het betekent dus ook automatisch dat een heleboel dingen minder hebben gekost dan de maand(en) hiervoor: zo waren er géén kosten voor de honden en hebben we vrij weinig geld aan “diversen” besteed.

In de meivakantie heb ik verder vrij veel geklust, zowel binnen als buiten. En daar ook veel geld aan uitgegeven: zo is de airco opgehangen op zolder waardoor nu alle verdiepingen van het huis airco hebben. Is ook wel nodig in de zomer: actueel is het nog een prettige 26C op mijn kantoor (op zolder dus), maar dat zal snel oplopen.

Vanaf deze maand is ook de hypotheek een stukje lager en dus de aflossing is verhoogd. Vanaf begin mei betalen we namelijk een lagere risico-opslag in de hypotheek vanwege de hogere WOZ-waarde. Ondanks dat het juiste bedrag er nog niet in staat, dan gaan de kosten nog een stukje verder naar beneden. Maar we hebben al wel de bevestiging dát dit gaat gebeuren en daarmee maakt de nettowaarde ook een grote sprong.

Op de beurs was het weer eens goed: +3.8% tov. april. De pensioenrekeningen deden slechts +0.6%. En ondanks alle verbouwingen (al komt de aannemer pas in juni( is er ook geld bijgekomen op de spaarrekening. En er is zelfs wederom een heel klein deel extra afgelost op de hypotheek. Het was maar 44,11 EUR. Maar ach, het is nog steeds beter dan niets.

Levensonderhoud721,93
Kleding-25,91
Horeca128,8
Brandstof0
Klussen & tuinieren2224,86
Overige671
Sub Totaal3720,68

Het levensonderhoud was deze maand een stukje duurder, ondanks eet-de-vriezer-leeg-maand. Die hebben we namelijk goed leeggegeten, maar daarna natuurlijk ook weer gevuld. En we hadden de opstartkosten voor de frituurpan: 6 liter zonnebloemolie bijvoorbeeld. En aan het eind van de maand kwamen de luiers in de aanbieding en die hebben we direct gescoord.
We hebben alweer een maand niet getankt. De horeca had ook weinig aan ons: de genoemde 128,80 EUR is inclusief de frituurpan en bijvoorbeeld een ijsje en frietjes tijdens de fietsvakantie.
Diversen is de fietsvakantie (100 EUR gepind, een deel daarvan hebben we nog), een nieuwe (tweedehands) fiets voor mijn zoon (20″ MTB, 60 EUR), Zwift-account, zwemles etc. En nog een kleine 25 EUR die ik kan declareren. Allemaal goed verklaarbaar en eenmalig (zwift is nu gepauzeerd overigens).

Vaste Lasten”

Verzekeringen328,68
Lokale belastingen144,26
Ziggo43,5
Energie86
Zakgeld300
Kinderopvang1737,46
Auto664,76
Rente hypotheek714,78
Aflossing hypotheek493,78
Studielening162,20
Sub Totaal4675,12 EUR
Totaal uitgaven8396,10 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

Dit alles brengt ons tot een spaarquote van 26.5% in de maand april. Niet slecht inclusief verbouwingen. Maar het was dan ook de maand waarin we de eigen bijdrage van de kinderopvangtoeslag terug kregen vanwege de corona-sluitingen, en de maand waarin Lieftallige Echtgenote haar vakantie geld kreeg. Daarentegen ook een maand waarin ik 6 dagen ouderschapsverlof had en mijn inkomen dus een stukje lager lag.
Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor: netto spaarmutaties, aflossingen op de hypotheek, beleggingen én de opbouw van mijn beschikbare premie-pensioen.

Outlook juni

Misschien krijgen we in juni de rekening voor de bevalling… Tot nu toe hebben we deze niet gehad. Verder hebben we geen woeste (dure) plannen die nu leiden tot kosten. Wel komt EINDELIJK de aannemer de schoorsteen verwijderen, en dat gaat een kleine 5000 EUR kosten. Ons spaarquote zal dan richting de -20% zakken.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Uitgaven mei: hoe krijg ik dit nu voor elkaar…”

  1. De kinderopvang rekening. 10 dagen van te voren… Dat is luxe :-). Wij krijgen hem en 2 dagen later wordt het afgeschreven…. Heb er al eens over geklaagd dat ik het niet zo netjes vind om het zo kort van te voren te sturen, want in het geval van correcties ben je eigenlijk dan al te laat…..

    Hier inderdaad ook de “eigen bijdrage” terug van de Kinderopvang. Dat was een leuke, onnodige, verassing al zeg ik het zelf.

    Verder vind ik dat je toch een nette SR hebt neergezet deze maand. Ik heb nog niet de balans opgemaakt.

    1. Nee, de rekening van de kraamzorg van de zorgverzekeraar. De kinderopvangrekening heb ik geen idee wanneer we die krijgen, het wordt iedere maand op de eerste afgeschreven maar is ook maandelijks hetzelfde (afgezien van deze eerste keer) en vind ik dus niet zo spannend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *