Uitgaven november

Geldsnor!

In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

In oktober maakte ik een verwachting voor de maand november. Maar, ik zat er helaas, of eigenlijk gelukkig, aardig naast! Ik had verwacht te moeten tanken (wat klopt: iets meer dan 65 EUR was de schade). Maar, ik had ook verwacht dat we de vakantieaanbetaling zouden moeten doen van 800 EUR. Hier zat ik naast: dit was geen 800 EUR, en we hoeven pas in december te betalen: 702 EUR. December zal dus een slechtere maand gaan zijn – maar toch ook weer niet, dankzij de eindejaarsbonus van mijn Lieftallige Echtgenote.

We waren ook al een poos op zoek naar (exact dezelfde als elders in het huis) gordijnen voor aan de achterzijde van het huis. Die waren EINDELIJK weer te bestellen en dat hebben we dus gedaan (bijna 400 EUR) en de beplanting van de voortuin hebben we aangeschaft: iets meer dan 150 EUR.
Al met al was het een zeer goede maand: de zorgbonus werd in november betaald en die was niet gebudgetteerd vanwege onduidelijkheid of mijn vrouw er wel of geen recht op had.

Op het gebied van “asset management” was november een meer dan uitstekende maand. Het portfolio aan beleggingen werd 18,5% meer waard (ja, in 1 maand) en ook het pensioen-portfolio deed het goed met een plus van 7,5% in een maand.

Levensonderhoud564,23
Kleding146,52
Horeca69,94
Brandstof65,41
Klussen & tuinieren563,07
Overige739,7
Sub Totaal2148,87

Levensonderhoud zijn de boodschappen, maar ook luiers, babydoekjes etc., voor een gezin van 4 personen: 2 volwassenen, een kleuter en een peuter. Met 546,23 EUR was het qua “levensonderhoud” de goedkoopste maand sinds september 2018 en toen waren we maar met z’n drieën.

De vaste lasten hebben we tot nu toe benaderd als “vast”, maar recentelijk zijn we tot inzicht gekomen dat dit niet per se zo is. Vanaf november gaat Oudste Zoon 1 dag minder naar de BSO, wat bijna 200 EUR (excl. opvangtoeslag) scheelt. Omdat we een hoog inkomen hebben, is dit vrij rendabel. Ook hebben we deze maand bijna geen kosten aan verzekering, gezien het alleen mijn levensverzekering & mijn zorgverzekering betreft.

De studielening betalen we zo langzaam mogelijk af. Hierop zit namelijk geen enkele rente.

Verzekeringen99,81
Lokale belastingen128,03
Ziggo53
Energie86
Zakgeld300
Kinderopvang1034,57
Auto664,32
Rente hypotheek761,95
Aflossing hypotheek436.73
Studielening162.20
Sub Totaal3726.61 EUR
Totaal uitgaven5875.48 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

In november was ons spaarquote meer dan gezond. Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor. Onze spaarquote was in november 44.7%. Dit is inclusief de opbouw van pensioen. Mijn pensioenplan is namelijk een “beschikbare premie-regeling”. Dit houdt in dat er geld geïnvesteerd wordt voor mij en is dus heel anders dan de “uitkeringsovereenkomsten” zoals deze van toepassing is in de meeste CAO’s. Er wordt een bedrag opgebouwd waarmee op enig moment pensioen wordt aangekocht.

Onze vermogensopbouw is zeer positief geweest in de maand november en we zitten nu ruim boven de 115.000 EUR eigen vermogen. Dit is de optelsom van onze persoonlijke beleggingen, spaartegoeden, overwaarde van het huis (tov. taxatie-waarde toen we het kochten. Naderhand hebben we voor bijna 100.000 EUR eigen geld verbouwd, maar niet meegerekend in waardestijginge) en de beschikbare pensioenpremie. De overwaarde van het huis zit natuurlijk vast in stenen, en de pensioenpot kan ik pas over tientallen jaren bij – maar is wel van mij.

Vooruitblik december

Alle cadeautjes voor Kerst & Sint zijn gekocht. We zullen nog wel wat extra geld kwijt zijn aan de diverse festiviteiten, maar dat zal toch beperkt zijn. Er zijn geen verjaardagen meer gepland deze maand, en ik zal wat meer op kantoor zijn. Daar staat 2 weken kerstvakantie tegenover straks. Daarna gaat Lieftallige Echtgenote met zwangerschapsverlof.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *