Uitgaven oktober 2020

Geldsnor!

In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Oktober was een bijzonder goede maand, zelfs bijna de beste van het jaar. Het was een beroerde maand op de beurs, waardoor pensioen & beleggingsportfolio nauwelijks groeiden ondanks een inleg van bijna 1000 EUR. Maar, het is ook de eerste maand geweest waarin we nauwelijks verzekeringskosten betaalden (omdat we in september een jaar vooruit hebben betaald) en waarin we minder voor de kinderopvang betaalden omdat Oudste Zoon 1 dag minder naar de BSO gaat vanaf deze maand (en die rekening kwam in oktober). Echter: we hebben ook een correctie gekregen voor de kinderopvangtoeslag door een hoger inkomen (wegvallen bepaalde aftrekposten voor studie en dus een hoger verzamelinkomen).

Primeur: we hebben de hele maand oktober niet getankt!

Levensonderhoud618
Kleding99.30
Horeca221.75
Brandstof0
Klussen & tuinieren53.93
Overige572.40
Sub Totaal1565.38

Levensonderhoud zijn de boodschappen, maar ook luiers, babydoekjes etc. Met 618 EUR hebben we bijna 40 EUR meer uitgegeven dan in september. Kleding was een zeer goede maand, nog geen 100 EUR
Horeca was flink: we zijn een weekendje weg geweest en het eten op het vakantiepark heb ik hieronder geparkeerd. Ook is mijn vrouw een dagje weggeweest met mijn schoonmoeder als bedankje: en da’s duur.

De vaste lasten hebben we tot nu toe benaderd als “vast”, maar recentelijk zijn we tot inzicht gekomen dat dit niet per se zo is. Vanaf heden gaat Oudste Zoon 1 dag minder naar de BSO, wat bijna 200 EUR (excl. opvangtoeslag) scheelt. Omdat we een hoog inkomen hebben, is dit vrij rendabel. Ook hebben we deze maand bijna geen kosten aan verzekering, gezien het alleen mijn levensverzekering, zorgverzekering en een kleine eigen bijdrage voor suikeronderzoek voor mijn vrouw is.

De studielening betalen we zo langzaam mogelijk af. Hierop zit namelijk geen enkele rente.

Verzekeringen110.96
Lokale belastingen128.03
Ziggo53
Energie86
Zakgeld300
Kinderopvang1034.57
Auto664.32
Rente hypotheek762.73
Aflossing hypotheek435.94
Studielening162.20
Sub Totaal3737.75 EUR
Totaal uitgaven5303.13 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

In september was ons spaarquote gezond. Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor. Onze spaarquote was in oktober 44.8%. Dit is inclusief de opbouw van pensioen. Mijn pensioenplan is namelijk een “beschikbare premie-regeling”. Dit houdt in dat er geld geïnvesteerd wordt voor mij en is dus heel anders dan de “uitkeringsovereenkomsten” zoals deze van toepassing is in de meeste CAO’s. Er wordt een bedrag opgebouwd waarmee op enig moment pensioen wordt aangekocht.

Onze vermogensopbouw is zeer positief geweest in de maand oktober (ondanks de beroerde beurs) en we zitten nu ruim boven de 100.000 EUR eigen vermogen. Dit is de optelsom van onze persoonlijke beleggingen, spaartegoeden, overwaarde van het huis en de beschikbare pensioenpremie. De overwaarde van het huis zit natuurlijk vast in stenen, en de pensioenpot kan ik pas over tientallen jaren bij – maar is wel van mij.

Vooruitblik november

November wordt een iets slechtere maand, vermoed ik zomaar. We hebben namelijk een vakantie geboekt voor volgend jaar zomer en we moeten daarvoor in november een aanbetaling doen van 800 EUR. Ook zullen we vermoedelijk een keertje moeten tanken deze maand, al denk ik dat we maar voor een tientje er in gooien. We doen namelijk maanden met een tank benzine tegenwoordig, dus waarom zou ik heel veel van dat spul in de auto stoppen als het niet hoeft?

Ook hebben we 2 verjaardagen in november, maar daarvoor zitten al wat cadeautjes in de maand oktober. Horeca, kleding en verbouwing zullen beperkt zijn deze maand.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *