Uitgaven oktober 2021: het viel best mee

Geldsnor!

De vaste lezers weten het inmiddels: In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Oktober was zonder twijfel de duurste maand in hele, hele lange tijd. Dit wordt niet verklaard door het feit dat oktober de langste maand van het jaar is (denk daar maar eens over na). Maar vooral door het plaatsen van de keuken die nog niet helemaal af is. Een andere flinke kostenpost was ons weekendje naar de Efteling.

Maar het was ook niet zo duur als ik verwacht had. Dit ondanks de tegenvallende rekening van de klusjesman. De belangrijkste afwijking is echter het moment waarop de rekening van de keuken binnenkwam. Het was 10% betalen bij order, 80% voor levering en 10% na installatie. Logischerwijs zou de 80%-rekening dus komen vóórdat ze de keuken zouden plaatsen. Maar de rekening kwam na de eerste werkzaamheden ipv. ervoor. Dus die is in november gekomen. De laatste 10% had ik in november verwacht, maar dat zal wel december worden.

Verder was het wel een prima maand. Een flinke post met “overige”, die vooral bepaald wordt door de rekening van de credit card. Dit waren zakelijke uitgaven die ik in september al gedeeltelijk betaald heb gekregen en in oktober de rest. De rekening heb ik meteen (uiteraard) volledig voldaan.

Op de beurs was het behoorlijk sappelen in oktober: +0.49%. Voor het eerst in lange tijd is dit een underperformance ten opzichte van de pensioenrekeningen, die een kleine 5% steeg. Tevens hebben we keurig opnieuw extra afgelost op de hypotheek: zo houden we het bedrag (min of meer) hetzelfde maar lossen we wel extra af.

Levensonderhoud644,15
Kleding87,47
Horeca154,16
Brandstof96,35
Klussen & tuinieren5199,76
Overige5104,00
Sub Totaal11285,89

Qua levensonderhoud was oktober 2021 een prima maand. Niet zo gek: we hebben meer op andere plekken gegeten omdat we 3 weken geen keuken hadden. Het koken wat we wel gedaan hebben was echter iets duurder: we hebben voor iets meer gemak gekozen omdat we maar met 1 pit konden koken buiten. Hierdoor was de post horeca vrij hoog. Dit is inclusief de horeca van de Efteling. Kleding was flink onder het gemiddelde (want dat is 125 EUR). Best aardig, met 3 kinderen die groeien als kool.

In de vaste lasten zit niets bijzonders. Saai is hier het devies.

Vaste Lasten”

Verzekeringen158,25
Lokale belastingen143,09
Ziggo53,50
Energie117
Zakgeld300
Kinderopvang2051,65
Auto664,67
Rente hypotheek677,23
Aflossing hypotheek560,33
Studielening162,20
Sub Totaal4887,92 EUR
Totaal uitgaven16173,81EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

Dit alles brengt ons tot een spaarquote van -37,9%. Tegen dergelijke uitgaven valt immers niet te verdienen, vandaar dat je er vooraf voor spaart. Het is veel meer dan verwacht, want ik had een spaarquote van -187% verwacht. Uiteraard zal november helemaal knettergek worden, want ik weet zéker dat we één forse rekening hebben: die van de keuken, want die ligt er al…

Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor: netto spaarmutaties, aflossingen op de hypotheek, beleggingen én de opbouw van mijn beschikbare premie-pensioen.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Uitgaven oktober 2021: het viel best mee”

  1. Dat valt inderdaad alleszins mee met wat je had gedacht. maar goed, dit zijn sowieso dure maanden. Meest interessante is straks je jaargemiddelde en eigenlijk je meerjarig gemiddelde. Die zal zo groen zijn als je maar kan denken verwacht ik 😉

    1. Het jaarlijkse zal afhangen van de laatste maanden. Ik werk in november veel voor de baas (en dus niet voor mezelf) waardoor ik tijdelijk weer mijn vrijwel normale inkomen zal hebben. Ook krijgt vrouwlief haar dertiende maand en de zorgbonus.
      Maar zeker de vermogensopbouw zal positief zijn dit jaar: pensioenfonds, eigen beleggingen, aflossingen woning en waardevermeerdering van de woning zijn aanzienlijk.
      Belangrijkste is natuurlijk de ontwikkeling van de lasten: die lopen op, mede dankzij de sterk toenemende hoeveelheid voedsel. Zoonlief is nu 6 en je merkt wel dat je daar met koken écht rekening mee moet houden…Het zijn toch 2 broden per week, plus avondeten uiteraard!

  2. Uit interesse: wat doe je met hypo-aftrek, kinderopvangtoeslag en dergelijk in het spaarpercentage? Meenemen als inkomsten of als negatieve kosten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *