Uitgaven september 2020

Geldsnor!

In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

September was opnieuw een goede maand, zelfs beter dan augustus. De investeringen werden minder waard (-3%), op sommige posten hebben we (iets) meer uitgegeven. Maar, onder de post diversen aanzienlijk minder!

Levensonderhoud582.97
Kleding192.49
Horeca207.95
Brandstof84.49
Klussen & tuinieren40.52
Overige497.73
Sub Totaal1606.15

Levensonderhoud zijn de boodschappen, maar ook luiers, babydoekjes etc. Met 582.97 EUR hebben we 5 EUR meer uitgegeven dan in augustus maar dat is niet noemenswaard. Kleding werd op de valreep nog opgekrikt door een paar schoenen voor mijn vrouw…
Horeca was aanzienlijk meer dan in voorgaande maanden. Een keertje uit eten, paar keer frietjes halen & ijs halen.

Klussen en tuinieren is wederom aanzienlijk afgenomen. Het project Schaapskooi (tuinhuisje) is afgerond. Afgezien van een dakgoot die ik gekocht heb en wat spullen heb afgevoerd naar de stort, was er niets aan te merken op de kosten.

De vaste lasten hebben we tot nu toe benaderd als “vast”, maar recentelijk zijn we tot inzicht gekomen dat dit niet per se zo is. Vanaf deze maand zien ze er anders uit: de verzekeringen zijn vooruit betaald voor een heel jaar (behalve zorgverzekering en levensverzekering. We hebben ook heel wat geld teruggekregen van Greenchoice: bijna 285 EUR. Vanaf oktober wordt het voorschot dan ook verlaagd naar 86 EUR ipv. 132 EUR. Ons “zakgeld”, het bedrag wat we allebei vrij kunnen besteden zonder verantwoording, is feitelijk ook flexibel.

De studielening betalen we zo langzaam mogelijk af. Hierop zit namelijk geen enkele rente.

Verzekeringen699.85
Lokale belastingen128.03
Ziggo53
Energie-284.88
Zakgeld300
Kinderopvang1225.67
Auto664.32
Rente hypotheek764.18
Aflossing hypotheek767.15
Studielening162.20
Sub Totaal4764.40 EUR
Totaal uitgaven6370.55 EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

In september was ons spaarquote gezond. Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor. Onze spaarquote was in september 40.7%. Dit is inclusief de opbouw van pensioen. Mijn pensioenplan is namelijk een “beschikbare premie-regeling”. Dit houdt in dat er geld geïnvesteerd wordt voor mij en is dus heel anders dan de “uitkeringsovereenkomsten” zoals deze van toepassing is in de meeste CAO’s. Er wordt een bedrag opgebouwd waarmee op enig moment pensioen wordt aangekocht.

Onze vermogensopbouw is zeer positief geweest in de maand september en we zitten nu iets boven de 100.000 EUR eigen vermogen. Dit is de optelsom van onze persoonlijke beleggingen, spaartegoeden, overwaarde van het huis en de beschikbare pensioenpremie. De overwaarde van het huis zit natuurlijk vast in stenen, en de pensioenpot kan ik pas over tientallen jaren bij – maar is wel van mij.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.