Uitgaven september 2021: “totale controle”

Geldsnor!

De vaste lezers weten het inmiddels: In huize Geldsnor houden wij elke maand een bijeenkomst over onze financiën: wat hebben we uitgegeven de afgelopen maand, wat is er aan inkomsten binnengekomen en wat hebben we derhalve overgehouden?

Om met de deur in huis te vallen: september was een topmaand. We zijn volledig “in control” en dat was bijzonder. Bijzonder omdat er veel bijzondere dingen gebeurd zijn: zo ben ik vrij veel aan het werk geweest (veel brandstof), maar heb ik ook mijn telefoon kapot laten vallen (en moest er dus een nieuwe komen, “verstopt” in het potje diversen), en heb ik een groot beeldscherm gekocht om makkelijker thuis te kunnen werken. Een laptop is behoorlijk behelpen… Maar ook hebben we geld van de kinderopvangtoeslag teruggekregen (onverwachts) én veel declaraties betaald gekregen.

Die declaraties moet ik even uitleggen. In mijn excel-sheet staan de declaraties onder inkomsten. Dit omdat de uitgaven gewoon bij de uitgaven staan. Maar er zit wel een fasering in: ik heb declaraties nu betaald gekregen voor dingen die ik met de creditcard betaald heb en pas in oktober of zelfs november betaal (zonder extra kosten). En dit is aanzienlijk: een paar nachten hotel, een ticket naar de VS, 3200km zakelijk verkeer (die ik met de PHEV heb gedaan, ipv. met de elektrische bedrijfswagen). Omdat dit behoorlijk opliep, heb ik deze declaraties al vooraf betaald gekregen, voor kosten die met name in november gemaakt worden.

Voor onze portefeuille was de beurs uitzonderlijk goed: +3.42% in de maand augustus. Wederom een flinke outperformance tov. de pensioenbeleggingen. Die kletterde 2.19% naar beneden. Tevens hebben we keurig opnieuw extra afgelost op de hypotheek: zo houden we het bedrag (min of meer) hetzelfde maar lossen we wel extra af.

Levensonderhoud567,68
Kleding180,74
Horeca133,40
Brandstof83,59
Klussen & tuinieren431,09
Overige515,46
Sub Totaal1911,96

Qua levensonderhoud was september 2021 de goedkoopste maand sinds héle lange tijd, nl. gelijk aan november 2020. Voor die tijd moeten we teruggaan tot 2018 om een goedkopere maand tegen te komen. De post horeca was relatief hoog, maar september was de maand waarin we onze trouwdag vierden en uit eten zijn geweest. Kleding betrof eigenlijk alleen maar sterke uitverkoop-items van bestellingen in de laatste week in augustus.

In de vaste lasten zit niets bijzonders. De verhoging van de energierekening is meegenomen, maar was slechts gestegen van 86 EUR naar 117 EUR. Netto is het nog steeds nul, want ik krijg voor 7000kwh per jaar aan stroom gecompenseerd van mijn werkgever. Tegen 0.23 EUR per kWh is dat goed voor ongeveer 134 EUR per maand.
Overigens zijn de kosten voor de kinderopvang gestegen: vanaf oktober gaat mijn oudste dochter 2 ochtenden per week naar de peuterspeelzaal.Vaste Lasten”

Verzekeringen152,81
Lokale belastingen143,09
Ziggo53,50
Energie117
Zakgeld300
Kinderopvang1962,41
Auto664,67
Rente hypotheek678,12
Aflossing hypotheek534,58
Studielening162,20
Sub Totaal4768,38 EUR
Totaal uitgaven6680,34EUR

Spaarquote & vermogensopbouw

Dit alles brengt ons tot een spaarquote van 39,1% in de maand september. Véél hoger dan verwacht. Dit komt mede doordat ik mijn eigen inkomen te conservatief had ingeschat, maar ook geen rekening had gehouden met de extra “inkomsten” betreffende de kinderopvangtoeslag. En uiteraard een beetje een vertekend beeld door de declaraties. Op langere termijn rekent zich dat natuurlijk wel weer recht, als een groter deel van de werkelijk gemaakte kosten ook opgenomen zijn in de uitgaven. Zo reken ik op een spaarquote van -186% in oktober (de keuken wordt geplaatst).

Tot ons “spaarquote” reken ik alles wat bijdraagt aan een betere financiële positie dan de maand ervoor: netto spaarmutaties, aflossingen op de hypotheek, beleggingen én de opbouw van mijn beschikbare premie-pensioen.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *