Update: Project Tuin

Geldsnor!

De achtertuin is zoals eerder gedeeld eigenlijk vrijwel klaar. Er moeten nog wat dingetjes opgeruimd worden en een zandbak gemaakt worden. Ook hadden we nog meer planten nodig voor in de borders, maar gelukkig hebben mijn schoonouders hun tuin aangepakt en hielden ze veel planten over. Voor exact 0 euro hebben we dus een aantal skimea’s, een vlinderplant, een ongedefinieerde-plant-met-paarse-bloemetjes, hortensia’s en sneeuwbollen gekregen.

Maar ook in de voortuin hebben we grote stappen gemaakt: de oprit is verbreed (waardoor er nu 2 auto’s naast elkaar passen). En ik heb afgelopen weekend mijn “wadi” gegraven, zodat het water van de schaapskooi in de tuin weg kan stromen.

Dit wordt daarmee ook een nattere plek dan de omgeving. Door er heuveltjes omheen te maken (ik heb namelijk héél véél zand over) komt er een natuurlijk samenspel van nat (op de bodem van de wadi) tot droog (zuidkant van de heuveltjes). Aan de noordkant van de heuveltjes is het weer iets droger dan op de bodem, maar vochtiger dan op de zuidkant.

Enfin; een vrij aardig samenraapsel van wat ik nodig had. De toestroom van water moet nog getest worden (regen, alstublieft!). De wadi is namelijk een meter of 10 lang, dus het zal behoorlijk moeten regenen om water van achter het huis naar voor het huis te krijgen.

Aanplant: meevaller

Voor ons was het heel belangrijk om veel bloemrijke planten te hebben. Ik ben verzot op vogels, bijen, vlinders en andere insecten. We hebben online (we wilden namelijk niet met het hele gezin naar het tuincentrum ivm. corona) een aantal planten uitgezocht. Een variatie van kleuren en standplaatsen: droog en volle zon, vochtig en schaduwlievend, paars, roze, blauw, geel, rood. Ook hebben we 2 appelboompjes gekocht, zodat we lekker appels uit eigen tuin kunnen eten. Tip: koop appels die in verschillende seizoenen geoogst worden. Wij hebben nu een appel die rijp is in augustus, en een soort die pas in de herfst geoogst wordt. Dat voorkomt een toestroom van appels op 1 moment.

Onze (voor)tuin is vrij groot: de oprit is nu 6 meter breed en daarmee blijft er een kleine 12 meter over (en 6 meter diep). In totaal is de voortuin inclusief het stuk naast het huis ruim 100m2 groot. Er mag dus best wat volume in! Maar nu is de truc: heel veel soorten zaaien zichzelf uit, of zijn makkelijk te vermeerden. Het vermeerderen kan vaak door simpelweg een stuk van de kluit door te steken en opnieuw uit te planten.

Soorten die zichzelf vermeerden en uitzaaien, zoals bodembedekkers en sommige zaadrijke planten zijn wellicht minder ideaal. Hier brengt de variatie in hoogte en omstandigheden een voordeel. Sommige soorten die ik gekocht heb zaaien zich uit én houden van een vochtige bodem. Die zaaien zich dus niet zo makkelijk uit op de veel drogere heuvels rondom de wadi. Dit geldt ook voor de droogte-minnende soorten op de heuvel, die niet de wadi in migreren.

Een laatste stap die ik gevolgd heb is het gebruik maken van de planten die er al stonden. Onze voortuin is enkele jaren met rust gelaten, en heeft dus vrij spel gehad in het uitplanten van natuurlijk voorkomende soorten of eerdere aanplant. Er staan volop vrouwenmantels, wat klimop en wilde aardbeitjes, en diverse soorten paddenstoelen. Hier heb ik omheen gewerkt en geëvacueerd waar mogelijk. Elders in de voortuin heb ik het snoeiafval van de catalpa’s verwerkt en hier ook het blad omheen gegooid (plus blad van de buurtbomen). Goed voor het bodemleven en een overwinteringsplekje voor de egels!

De kosten voor de aanplant bedragen op dit moment 162 EUR. De regenpijpen voor de schaapskooi, om het water verder naar voren te brengen, komt van een tweedehands bouwmaterialenzaak en kostte 0.50 EUR. Niet gek, voor een weelderige bloemen & insectentuin!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Update: Project Tuin”

  1. Misschien dat je van het voorjaar / zomer als je naar buiten gaat, overal wat zaad(doosjes) van wilde planten kunt meenemen. Vogelwikke, watermunt, grote kattestaart, rolklaver, grote klaver enz. Volgens mij gaan die heel lekker op je wadi.

    1. Volgen na het weekend. De planten worden donderdag geleverd, en dan kan ik zaterdag de rest van het grondverzet doen (alleen de wadi is nu klaar, er ligt nog +/- 20m3 grond “over” te zijn), de boompjes planten en de overige planten. En ik hoop nog op flink wat regen: dan kan ik zien of het wegstroomt zoals ik wil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *