Update Project Wadi: subsidie op het afkoppelen van het regenwater

Geldsnor!

Al eerder heb ik geschreven over ons Project Wadi: het afkoppelen van de hemelwaterafvoer (regen dus) van het riool. De rioolwaterzuivering werkt namelijk beter als het minder verdunt is met ander water wat in principe schoon is. Maar tegelijkertijd zorgt het laten infiltreren van het regenwater voor een nattere bodem en een betere grondwaterspiegel. En niet alleen dat: als de grond natter is, trekt nieuwe regen er beter in dan wanneer deze is dichtgeslagen door de droogte.
En last but not least: regenwormen, insecten, mossen, algen en schimmels gedijen allemaal veel beter bij een vochtigere bodem en het blad van de bomen wordt dus veel sneller afgebroken.

Allemaal winstpunten. Voor sommige mensen zal wellicht ook nog het argument spelen dat je zelf minder hoeft te beregenen. Maar in Huize Geldsnor (of “The Gardens of Geldsnor”) wordt niet beregend. Dus dat maakt voor ons weinig uit. Alleen de planten in potten krijgen water, en dat is condenswater uit de droger of water uit de regenton.

Maar het heeft nog een voordeel: we krijgen er in onze gemeente subsidie voor. 8 EUR per m2, en met 145m2 dakoppervlak is dat een lucratieve business. De kosten zijn namelijk zo hoog als je het zelf wil maken.

Uiteraard zijn er vereisten: mijn opvang moet groot genoeg zijn om een bui van 40mm (40ltr per m2) op te vangen op eigen terrein. Dat is dus bijna 6.000 liter. Dat is geen enkel probleem: ik heb een deel afgekoppeld in de moestuin, en een grote wadi gegraven langs het huis (aan de zijkant) en aan de voorkant. Dat heb ik met elkaar verbonden (zijkanten & voorkant) met pvc-buizen, zodat een eventueel overschot op de ene plek niet resulteert in een overstroming daar, maar dat het 1 grote opvanglocatie is.

Daar past met gemak duizenden liters water in en voldoet aan de eisen. De PVC buizen kosten wel geld; maar nauwelijks. We hergebruiken 100% van de buizen die we van het huis afhalen. Die worden namelijk vervangen door een optisch mooiere variant van zink. Dat past beter bij de woning, esthetisch gezien. Vond vrouwlief. (Kies uw gevecht…)
In totaal zijn we 372 EUR kwijt geweest aan de zinken regenpijpen en bevestigingsmaterialen. Nog een kleine 3 tientjes aan overige materialen zoals de PVC-bochten die ik moest maken onder de grond. En nog een 120 EUR voor een regenton van 300 liter op de oprit.

In totaal hebben we 520 EUR materiaal gekocht voor dit project. En daarvoor mooiere regenpijpen (…) én de hele boel afgekoppeld. En daar krijgen we ruim 1100 EUR voor terug.

Win-win!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

8 gedachten over “Update Project Wadi: subsidie op het afkoppelen van het regenwater”

 1. Dat is zeker mooi. Het ligt wel een beetje aan de grondsoort en grondwaterstand of infiltreren goed lukt. Bij ons is het lozen van hemelwater op het riool verboden, en is de grondwaterstand relatief hoog en hebben we keileem. We hebben daarom voor ons dakoppervlak een behoorlijke wadi nodig (85 m2). We hebben deze afgelopen jaar beplant met planten die daartegen zouden moeten kunnen en noemen het een ‘regentuin’. Ik ben benieuwd hoe de planten zich deze winter houden. Verdamping zorgt in de zomer voor meer water’verlies’ dan de infiltratie.

  1. Onze oude wadi, waar het tuinhuis op afwatert, staat nooit vol. Nu heb ik daar nog 45m2 dak bijgevoegd. En nog steeds zakt het weg. Niet ontevreden!
   Ik woon in het droge zuidoosten, met redelijk doorlatende grond, licht kleihoudend.

 2. Ik woon in een dorp dat in een dal ligt. Alle regenwater van de velden, wat niet direct wegzakt, en van de wegen stroomt naar beneden. Tel daar diverse bronnen bij op. De gemeente had dus regelmatig wateroverlast. Dat hebben ze aangepakt door een regenwaterriool aan te leggen. Alle huizen zijn hier hier verplicht op aangesloten. Tenzij je een ontkoppeling hebt aangevraagd. Sindsdien is er weinig tot geen wateroverlast meer. De riolering van de huizen kan weer gewoon doorstromen, het water staat niet meer op straat bij een flinke regenbui enz.

 3. Ik woon in een wijk waar iedereen is afgekoppeld. De bedoeling is eigenlijk dat je het in je eigen tuin laat lopen maar iedereen graaft een een leiding naar de gemeente straat. Deze absorbeert dat overigens voortreffelijk, de weg heeft dan ook een speciale ondergrond. De grond daaronder is polderklei. In de wijk ligt ook een gemeentelijke wadi, maar daar heb ik nog nooit water in zien staan. Ook niet bij hoge waterstanden zoals op het moment.

  Overigens is het volgens mij hier wel verboden om zinken regenpijpen te installeren…

   1. Dank je. Ik heb het net even gelezen. De verticale hemelwaterafvoer wordt volgens de tabellen niet meegerekend (de rest was reeds van zink, en hebben we dus niet aangepast). Feitelijk hebben we dus méér zink in de grond van de tuin, en minder naar de rioolwaterzuivering.
    Wellicht dat uiteindelijk de biotoop zich ontwikkelt tot een zinkflora (https://nl.wikipedia.org/wiki/Zinkflora)
    De concentraties lijken ruim onder de normen te blijven en in het niet te vallen tov. bv. vangrails (die van verzinkt staal zijn gemaakt).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *