Update van de frituurpan

Geldsnor!

Vorig jaar mei hebben wij een frituurpan gekocht.  Een dubbele frituurpan zelfs. En naar volle tevredenheid, durf ik wel te stellen.

Afgelopen weekend heb ik voor het eerst de afgewerkte frituurolie naar de milieustraat gebracht. 18 liter in totaal, vanaf mei 2021 t/m eind januari 2022. 8 maanden dus in totaal. Onze frituurpan “slikt” ongeveer 5 liter frituurolie per keer, en we hebben natuurlijk diverse keren de olie vervangen. Ongeveer eens in de 7-8x, en na het bakken van de oliebollen.

Met de dubbele pan is het vrij makkelijk om een systeem aan te brengen: de linker pan is voor de snacks, de rechter voor de friet. (Voor Noorderlingen & Randstedelingen: friet = patat.) Hier hou ik me heel strikt aan. Zo voorkom ik dat het paneermeel in de friet komt, en gaat de olie iets langer mee. Al is dit primair het gevolg van gebruik.

Het schoonmaken is eenvoudig: alle onderdelen zijn demonteerbaar en gaan prima in de vaatwasser, met uitzondering van de verwarmingselementen. De olie gaat met een trechter terug in de fles waar ze oorspronkelijk uitkwam, en die fles gaat daarna de schuur in totdat ik een redelijke voorraad heb.

Ik ben er uiterst tevreden mee. In 2018 spendeerden we 222,30 EUR bij de plaatselijke snackbar. In 2019 was dit reeds 321 EUR en in 2020 was het 310 EUR. In de eerste helft van 2021 (t/m mei) was het 164 EUR. En daarna: nul. Niets, noppes, niente. We zijn niet één keer meer bij de snackbar geweest.

Onze “thuisbakfrequentie” is gelijk gebleven: eens per 2 weken eten we frietjes & snacks. Natuurlijk betekent dit wél dat we de friet & snacks nu zelf moeten kopen, evenals de olie. Edoch: onze kosten voor boodschappen zijn naar beneden gegaan, en niet omhoog: van 711 EUR pm naar 703 EUR per maand. Het effect is dus simpelweg niet zichtbaar in de maandelijkse boodschappen.

Conclusie: dit hadden we eerder moeten doen!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

18 gedachten over “Update van de frituurpan”

 1. Fundamenteel meningsverschil hier: het is patat.

  Je noemt een product naar de grondstof, niet naar het productieproces. Koffie noemen we bijvoorbeeld ook geen ‘brand’ omdat de bonen toevallig gebrand worden.

   1. Haha, geen idee! Dit is mijn favoriete onzinnige discussie onderwerp. Altijd goed voor vliegend servies op verjaardagen.

   2. Tot een jaar geleden wist mijn zoon niet eens wat patat was. Ondanks dat wij oorspronkelijk van boven de rivieren komen. Dus toen oma vroeg “lust je patat” keek hij vragend naar oma. Wat is patat? Het antwoord “frietjes” werd wél begrepen.

  1. “Je noemt een product naar de grondstof”

   Doe je dat met alles ? Wordt best lastig dan.
   Heel veel krijgt dan ineens de naam “hout” , “plastic”, “metaal”, ” rvs”

   Als je het alleen bij eten doet kom je iets minder in de problemen. Alvast wat voorbeelden: chips (ook een aardappel), yoghurt, vla, vlaai, taart

   Of wordt het dan een opsomming van grondstoffen 😉

  1. Nee, helaas niet. Patat/friet moet 2x gefrituurd worden. Dat betekent dus 2x zo vaak vervangen. 2,5kg friet kost 1,99 bij de AH, gesneden en al 1x gefrituurd. Een kilo piepers kost 60ct (direct bij de boer), dus 2,5kg kost mij 1,50 EUR. Voor die 49ct krijg ik het niet nog een keer gefrituurd. Schaalvergroting heeft zo zijn voordelen. Het zou ook onevenredig veel tijd kosten (schillen & voorfrituren). En de grootste kosten zitten niet in de frietjes zelf, maar in de snacks die er bij horen. En we maken wel eens zelf bitterballen, maar dat is écht veel werk en niet goedkoper. Wel leuker :-). Maar tijdrovend dus. Er zit een grens aan wat ik zelf realistisch gezien kan doen.

   Maar, toegegeven: gewoon gefrituurde aardappeltjes zijn ook lekker, zonder het frieten te maken.

   1. Je kunt de aardappelen iets groter snijden en ze dan “ambachtelijk” en “huisgemaakt” noemen. Dan bespaar je nog meer, want een portie huisgemaakte frieten/pommes(patatjes) kost al snel 6,95 per portie, in een restaurant!

 2. Ik dacht even dat ik hier een update “van” de frituurpan ging lezen met je titel :-D. Waarop ik toch even achter mijn oren moest krabben, want die Geldsnor is toch niet van de gadgets! Heeft hij gewoon een pratende frituurpan!

  Maar goed, zonder gekheid, mooi om te zien dat het echt profijt heeft. Wij zijn al vele jaren geleden gestopt om naar de snackbar te gaan. En het aantal keer dat wij verleid worden om de frituurpan aan te zetten is dusdanig klein dat we sowieso vrijwel nooit patat/friet (om de discussie uit de weg te gaan) eten.

  1. Geen fan van de airfryer, te grote verleiding en lang niet zo gezond als je denkt. En alle patiënten van mijn vrouw hebben zo’n ding. En zij is obesitas-deskundige zullen we maar zeggen 🙂

  2. Zo grappig dat je nog steeds denkt dat het gezonder is. Dit is allang bewezen van niet. In patat voor oven/airfryer is het benodigde vet al ‘ingebracht’. Het is bewezen even vet/slecht als ‘gewone’ patat, soms zelfs slechter. Google het gerust, het is een mythe dat het gezonder/beter is. Goed, regelmatig ververst plantaardig frituurvet is prima voor je als je dat incidenteel tot je neemt.

   1. Ik had wel verwacht dat er ergens airfryer in alle reacties hier voor zou komen.
    En dat er dan ook een reactie komt over “friet voor oven/airfryer”. Heb je al eens bedacht dat je die friet helemaal niet hoeft te gebruiken ? Wij doen exact dezelfde friet en snacks als voor de frietpan in de airfryer. En het komt er net zo lekker, zo niet lekkerder, uit. Een kroket blijft aan de witte kant, maar dat doet niks af voor de smaak.

    Een airfryer is gezonder, als je hem niet vaker gebruikt dan de frietpan en met dezelfde producten. Mijn partner met diabetes type 1 merkt super veel verschil. Gelukkig hoeven wij niet per se elke week friet, en zij al helemaal niet (bij haar is dat nooit geweest ook), dus voor ons is de verleiding goed te handelen.

    Daarnaast beschouwen we de airfryer ook als snelle oven. Maar we gebruiken de oven ook nog gewoon.

   2. Klopt, beiden is niet gezond. Echter, zoals Pim hieronder ook zegt, ben je helemaal niet verplicht om airfryer-klare friet te gebruiken. Dat scheelt al een hoop aan vet, iets wat je er met de frietpan in moet bakken.
    Los daarvan regereren mijn darmen in ieder geval heel anders dan wanneer de friet van de frituur komt (serieuze buikpijn).

 3. We maken elke zaterdag Frikandel speçiaal en bakken er patatjes bij
  We bakken in frituurolie van ah
  Onze kleinzoon zegt altijd bij oma en opa is het zaterdag patatdag
  1 keer per maand verversen we de olie endoen we de oude olie ook terug in een
  oude fles en brengen hem in de bak bij ah

 4. Friet? Patat? Patat friet? Op de lagere school al leerden we dat het ‘patates frites’ was en dat alle andere benamingen niet juist waren. Gevolg was dat we, eenmaal op de leeftijd gekomen dat zelfstandig we een patatje konden/ mochten kopen, consequent ‘patat friet’ bestelden. Ik zat toen al op de middelbare school; 1957 – 1963.
  Niet dat ik ooit een groot liefhebber ervan geworden ben. het grootste deel van de laatste 15 jaar dat ik werkte bracht ik door-de-week door in een hotel of motel en nam vrijwel altijd het dagmenu. Maar dan nadrukkelijk zonder frietjes; die kwamen me na een paar weken zo ongeveer de neus uit. Heb wel eens van een kok gehoord dat hij vanuit de keuken zag dat ik arriveerde en hij een half uur later aardappelen voor me ging koken. Maar daar ben ik dan ook iets minder dan twee jaar geweest, dus bijna onderdeel van het interieur en had wat privileges die andere gasten niet hadden.

  Wat de afgewerkte frituurolie aangaat; enige jaren geleden las ik op een blog dat de betreffende dame in het najaar alle houten schuttingdelen behandelde met afgewerkte frituurolie van een ‘bevriende’ snackbar’. “Je tuin ruikt een paar dagen naar een snackbar” was haar commentaar, “maar het is het behoud van het hout.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *