Update van het prijsplafond: het lijkt ergens op!

Geldsnor!

Vandaag is naar buiten gekomen dat het kabinet heeft geluisterd naar de Geldsnor. Nouja, of naar de vele anderen die hetzelfde geluid lieten horen en een groter bereik hebben dan mijn bescheiden blogje: het prijsplafond voor energie is aangepast.

En omdat ik daar nogal wat commentaar op heb gehad, ben ik één van de eersten om hier dan ook op te reageren: wat fout was, is goedgemaakt.

Zo is het plafond voor elektra iets opgerekt (van 2400kWh naar 2900kWh) en de prijs voor consumenten verlaagd van 0.70 EUR naar 0.40 EUR. Dat is goed nieuws!

Dankzij dit prijsplafond blijft het namelijk lonen om elektrisch te rijden, in plaats van op benzine te gaan rijden. En door de betere verhouding betekent het ook dat het blijft lonen om te verwarmen met een warmtepomp, mits je binnen het plafond blijft. Dit zal niet voor iedereen gelden, uiteraard. Maar wel voor een grotere groep.

Hoeveel scheelt het “nieuwe” prijsplafond voor een normaal gezin?

Op 1200m3 gas scheelt het 6 tientjes per jaar. Maar bij elektra is het verschil groter!
Stel dat je 3500kWh per jaar verbruikt, en een marktprijs hebt van (gemiddeld) 90ct per kWh.
Dan is de rekening zonder prijsplafond 3150 EUR per jaar.
Met het oude prijsplafond is dit 2670 EUR (namelijk 2400x 0,70 en 1100 maal 0,90).
Met het nieuwe prijsplafond is dit nog slechts 1700 EUR. Een verschil van bijna 1000 EUR per gezin. Samen met het gasplafond is het zelfs iets meer dan 1000 EUR.

Het nadeel laat zich ook raden: als dit de norm is voor een gezin, dan zal deze regeling maar liefst 8 miljard EUR méér gaan kosten dan het oude prijsplafond. Iedereen weet dat dit geld linksom of rechtsom ergens vandaan moet komen.

Besparen op verbruik is dan ook nog steeds slim en lonend. Zowel voor jezelf als individu, als voor de maatschappij. Als individu, omdat ook de genoemde 40ct ruim boven de oude prijzen liggen. En uiteraard om binnen het plafond te vallen.
Maar ook voor de maatschappij: eventuele “overkosten” worden beperkt en hoeven dus niet gecompenseerd te worden.

In ieder geval een stukje goed nieuws voor de krappe portemonnees. Voor mij verandert er niets: ik blijf maximaal besparen op mijn energieverbruik.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

11 gedachten over “Update van het prijsplafond: het lijkt ergens op!”

 1. Inderdaad is dit beter voor veel mensen met een kleine beurs.
  Voor mij persoonlijk maakte de oude regeling en nu ook de nieuwe regeling geen verschil daar mijn termijnbedrag zo laag is dat ik maar 1x per jaar mag afrekenen.
  Heeft dit nog veel negatieve / positieve gevolgen voor je flex qua elektra.

 2. tja voor ons maakt het niet zoveel uit , met 2400 kw per jaar en 500 gas zitten wij ,met nog een vast contract goed. maar we kijken uiteraard verder wanneer zetten wij de vaatwasser en wasmachine aan ? het is even zoeken , zoonlief net een tiny appartement gekocht met flex contract. maar gelukkig heeft hij het zuinigzijn meegekregen van ons. in eerste instantie milieutechnisch maar nu toch ook voor de portomonee

 3. Geld van de overheid €190 per maand. Ik ontvang geen indexatie, want de pensioenen mogen niet geïndexeerd worden. Uitgesteld loon, is voor beleggen in staatsobligaties. DNB heeft het moeilijk.
  Maar nu krijg ik twee maanden geld. Dat is mooi. Zeker als je weet dat het houden van de oude terugdraai energiemeter en weinig gas, tussenwoning label À mij een maand termijn van €31 kost. Dat wordt niet afgeschreven, want drie jaar contract en premie om te blijven.

 4. Vind je deze stap echt in de goede richting? Het scheelt namelijk “maar” 500kWh. Het meest logische had ik gevonden als alles op 1 kWh-hoop was gegooid, zodat de all-electric huishoudens ontzien/beloond werden.

  Vergeet trouwens niet, dat bij het vorige plafond elektra en gas beiden excl. BTW, energiebelasting en ODE waren. Nu is dat inclusief, dus je vergelijking is nog voordeliger.

  1. Alles op 1 hoop was nog slimmer. Maar het is overheid, niet teveel inzicht in 1x verwachten. Met iets besparen blijven wij er onder. Belangrijk vind ik dat de verhouding beter klopt.
   Oude plafond was dacht ik ook all in?

  1. Kan ik helaas weinig mee – heb straks flexibel energiecontract en lever veel stroom terug die gesaldeert wordt. Die rekentooltjes zijn prima bruikbaar voor “standaard” situaties.
   Belangrijkste is en blijft: bezuinigen op verbruik!

 5. Hmm, maar hoe kan je nu onder de 2900kw blijven als je met een warmtepomp verwarmd? Of zou stroom opgewekt door zonnepanelen niet meetellen in die 2900kw omdat we volgend jaar nog 100% mogen salderen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *