Aan het begin van dit jaar was ik even werkloos. Dit viel in een complex geheel van werkzaamheden in het verleden: tot juni 2022 was ik in loondienst bij een werkgever, waar ik ontslag nam en als consultant een tijdje met ze verder ging. Dat is niet verboden, alleen word je door de belastingdienst niet gezien als ondernemer.
Geen probleem: mijn échte onderneming zat in een BV en was een startup, waar we inmiddels mee gestopt zijn. In de periode van juni t/m januari heb ik echter ook nog een contract in loondienst gehad. Dit bedrijf wilde geen ZZP ivm. de hoge tarieven en het kwam mij in de aanlooptijd eigenlijk wel goed uit voor de AOV. Daar was ik nu immers via het werk voor verzekerd.
Enfin, het bedrijf waar ik dit bij deed was ook een startup, en ze hadden niet de middelen om de arbeidsrelatie voort te zetten. Deze heeft daarmee 7 maanden geduurd, wat ook de overeengekomen tijd was. Maar het heeft me wel het recht op een WW-uitkering gegeven. Daar had ik dubbele gevoelens bij. Ik heb weliswaar mijn hele leven gewerkt (vanaf mijn 17e inmiddels ben ik fulltime aan de slag geweest), maar ik zou vast snel een nieuwe baan hebben.
Maar wat als dat niet zo zou zijn? Ik heb me dus keurig volgens de protocollen gemeld bij het UWV. En jahoor, ik had recht op een uitkering. Dat is mooi, want voor hetzelfde geld (haha!) zit je lang thuis en heb je het wel nodig. Al na 3 weken had ik een baan, en heb dit natuurlijk keurig gemeld bij het UWV.
Maar nog altijd moest ik de inkomsten doorgeven. Ik snapte (en snap) er niets van: mijn inkomen ligt ruim boven het maximumdagloon.
Ik had mijn inkomsten doorgegeven. En kreeg enkele dagen later een bericht in Mijn berichtenbox. Een betáálspecificatie en een brief. WTF?
Ik bleek nog een bruto uitkering van 1000 EUR te krijgen. Geldsnor snapte er niets van. Mijn “WW-maandloon” bedroeg het maximum van 5579 EUR. Echter, ik heb een inkomen wat hóger ligt dan dat doorgegeven aan het UWV. Er staat echter “inkomsten uit werk”: 4094.23 EUR. Huh? Hoe ik ook rekende, ik krijg het niet voor elkaar. Er is geen enkele combinatie van getallen op mijn loonstrookje die daar op uit kán komen.
Wat is er aan de hand? Bij het UWV weten ze het vast wel. Nu schijnt deze vraag niet zo vaak voor te komen, want het kostte ze 20 minuten om het te beantwoorden. Maar het zit als volgt: Je inkomen ligt hoger dan het maximum WW-maandloon. Maar het bedrag “inkomsten uit werk” wordt gemaximeerd op (bijna) 75% van dit dagloon. De inkomsten uit werk worden dus fictief verlaagd. Er wordt minder loon ingehouden dan ik verdiend heb.
Ik vind het maar gek, maar heb me op het hart laten drukken dat het wel degelijk klopt. Het is zo krom als een hoepel, maar ik blijf dus voorlopig deze uitkering krijgen. Het voelt niet lekker, ook al is het “gratis” geld. Ik heb het niet nodig. Het is te krom voor woorden dat dit zo werkt.
Nu kan ik de uitkering best stopzetten – dacht ik. Al dacht ik ook dat het automatisch zou gaan. Maar dat kan dus niet (al probeer ik het wel). Dat kan alleen als je voor hetzelfde aantal uren weer aan het werk gaat als voorheen (of wanneer dit niet meer dan 5 uur per week afwijkt). Ik ben echter van een 24-urig contract naar een 40-urig contract gegaan.
We zullen zien hoe het afloopt. Mocht je je afvragen wat ik met het geld heb gedaan? Ik heb de helft afgedragen aan de voedselbank. De andere helft staat op de spaarrekening: omdat ik niet wist dat ik überhaupt nog een uitkering zou krijgen, had ik natuurlijk geen wijziging in de loonheffingskorting toegepast.
Bizar he? Mijn man had ook een tijdje een ww uitkering terwijl hij al een nieuwe baan had. Wel voor minder uur, dus de aanvulling leek logisch. Hij kreeg alleen veel langer dan de destijds geldende twee jaar een uitkering… Ook iets met opnieuw opgebouwde rechten ofzo. Ik snapte er geen biet van, ondanks universitaire opleiding, en zette het geld apart. En dan die brieven in zogenaamd ‘duidelijke taal’ (ergerlijk korte zinnen die kant noch wal raken), ook onnavolgbaar. Als je dan belt en je vraagt wat het betekent kan het wel in twee zinnen worden uitgelegd, maar zo staat het niet in de brief…. Pas toen de uitkering definitief stopte durfde ik wat met het geld te doen, bang als ik was voor terugvordering. Dit speelde 10 jaar geleden, blijkbaar is er nog niets veranderd, jammer.
Tof, die donatie.
De tarieven voor WW zijn behoorlijk verhoogd zie ik. 5600 euro. In 2013 ontving ik netto, een pak minder. Bruto bedragen vermelden is niet mijn ding.
De wegen van UWV zijn onnavolgbaar.
Bruto is het enige wat telt. Want het bruto inkomen heeft invloed op bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag en de hypotheekrente-aftrek. Die beide factoren moet je meenemen om tot een netto bedrag te komen. Alleen de loonbelasting en pensioenpremie aftrekken van het brutobedrag vertelt namelijk ook niet het hele verhaal.
Het negatieve van het verbonden blijven aan het UWV terwijl je het niet nodig heb is dat je WW gebruikstijd periode op deze manier verlengd wordt. Dit is nadelig als je voor een tweede keer in de WW komt en het dan qua opgebouwde WW tijdsduur wel nodig zou hebben.
De wegen van de UWV zijn onnavolgbaar. Een vriendin in de ww heeft enige tijd bij ons gewoond. Nu 11 maanden geleden is ze verhuisd naar een huurwoning. Een maand of 8 geleden heeft het UWV haar teveel uitgekeerd. Ze trok natuurlijk direct aan de bel, maar het UWV vond toen dat ze er toch echt recht op had. Inmiddels zien ze in dat onze vriendin toch gelijk had en moet ze terugbetalen. Alle post krijgt ze op haar eigen adres, behalve die brief over het terugbetalen, die kwam nog op ons adres.
Stel nou toch dat er inmiddels iemand zou wonen die haar helemaal niet kent, zou ze toch zomaar wanbetaler worden.
En stel nou toch dat ze, zoals zoveel mensen die leven van een uitkering, het geld had opgemaakt na de bevestiging vorig jaar dat ze er echt recht op had… Gelukkig heeft ze het opzij gezet (daar afblijven is bepaald niet makkelijk als je leeft van 1300 euro in de maand).
En gelukkig zijn zij en jij slim genoeg om alle post nog enigszins te begrijpen. Wat maken ze het toch allemaal ingewikkeld daar!
Ik heb nog nooit post gekregen van het UWV, dat gaat allemaal digitaal gelukkig. Maar inderdaad, je kunt er best mee in de problemen komen.
Maar laten we het zo zeggen: ik heb een MSc in economie gehaald op de universiteit. Mijn werk bestaat gedeeltelijk uit het lezen van contracten. En ook ik moet er voor bellen. Voor hoeveel procent van de Nederlanders zou deze communicatie en rekensommen wél duidelijk zijn?