Verandering van plan: extra projecten 2021

Geldsnor!

Al eerder heb ik geblogd over het feit dat we al veel gedaan hebben in ons huis en dit najaar de tuin aan gaan pakken. Ook waren we al van plan om een dakkapel te laten plaatsen volgend jaar. De kosten hiervoor zullen ongeveer 20.000 EUR gaan bedragen. Een aanzienlijke smak geld, maar dit is inclusief het verwijderen van de schoorsteen. Deze zit midden in het huis op een erg onhandige plek, en is onderdeel van de dakconstructie. Dat betekent bouwkundige aanpassingen, die ik niet zelf kan doen…

Ook schreeft ik eerder al over de noodzaak van een nieuwe keuken. De kosten daarvoor schat ik in op 10.000 EUR. Ik kan namelijk vrij veel zelf, en zal dus ook vrij veel zelf doen. Maar, gister is er nog iets bijgekomen op het lijstje:

De Warmtepomp. Al toen we dit huis betrokken wilde ik een warmtepomp installeren, maar dit is er niet van gekomen. De ketel die er hangt was net nieuw (2016) en tamelijk efficiënt. Na een jaar ben ik er wel achtergekomen dat de ketel voor ons echter véél te groot is. Het laagste vermogen is nog steeds hoger dan wat ik nodig heb om de woning warm te stoken. “Pendelen” is het resultaat. Maar niet alleen dat: ik ben niet overtuigd van het aansluitwerk en wil vooral gewoon geen gas meer. Dit is een financieel voordeel (warmtepomp is in maandelijkse lasten veel voordeliger), maar ook een klimaatvoordeel. Verwarmen met de warmtepomp levert zelfs gestookt op kolenstroom minder CO2 op. Reken even mee!

Een kuub gas levert 9.77kwh aan warmte, waarvan uiteindelijk 9.21kwh de woning in gaat. Efficiënter wordt het niet. Een m3 gas veroorzaakt 1.89kg CO2 op bij verbranding. Per kwh warmte hebben we het dus over 205 gram CO2 per kwh warmte.

Een kolencentrale levert ongeveer 820 gram CO2 uitstoot op per kwh. Stokend met een COP van 4 betekent dit…205 gram per kwh warmte! Het mooie is echter dat je niet rekent met de “worst-case” maar met het grid-gemiddelde. Dat is in Nederland momenteel ongeveer 400 gram per kwh, ofwel 100 gram per kwh warmte (COP 4).

1000m3 gas levert 9210kwh warmte op. Met een COP van 4 betekent dit dat ik 2302.5kwh per jaar nodig heb om dezelfde warmte te genereren met een warmtepomp. Uit eerdere cijfers blijkt dat 1000m3 gas 1890kg CO2 oplevert, en 2302.5kwh “slechts” 921kg. Een winst van 969 kg dus. Niet enorm veel, maar toch behoorlijk!

Qua kosten: 1000m3 gas kost 744 EUR + vastrecht van 0.627 EUR per dag (228.86 per jaar). In totaal 972.86 EUR per jaar. Elektriciteit kost in dagtarief 0.226 EUR per kwh, of 520 EUR per jaar. Het verschil is daarmee 453 EUR per jaar!

Maar dat is niet de echte reden

Beiden bovengenoemde redenen zijn mooi. Maar waar het werkelijk om draait: ik wil geen verbrandingsbronnen meer in mijn huis. Gister ging de CO-melder af in de ruimte waar de CV-ketel hangt. Ik heb flink gelucht en het in de gaten gehouden, maar ik wil dit gewoon niet meer. Of het nu vals alarm was of niet: zonder verbrandingsapparaten heb je per definitie geen kans op CO-vergiftiging. Ik wil me daar geen zorgen meer om hoeven maken. En als dit ook nog eens beter voor de wereld is én geld oplevert, waarom zou ik het dan niet doen?

Invloed op de plannen

Dit jaar zijn we begonnen met beleggen, veel meer sparen én aflossen. De komende 12 maanden gaan we niet beleggen, maar ook niet extra aflossen. Ons spaarvermogen is, exclusief de gewone aflossingen van de hypotheek en exclusief pensioenpremies ongeveer 30.000 EUR per jaar. Samen met het spaargeld wat we nu hebben (zonder aan onze buffer te komen) moet dit de ruimte bieden om het volgende te doen:
April-mei 2021: Schoorsteen verwijderen & dakkapel plaatsen (en afwerken): 20.000 EUR
September 2021: Keuken vervangen (10.000 EUR)
September 2021: Warmtepomp plaatsen incl. zonneboiler & buffervat: 7.000 EUR

Het positieve is: als we dit kunnen, betekent het ook dat we onze hypotheek in 10 jaar af kunnen lossen. Dat is wellicht niet het meest rendabele* om te doen – maar het geeft wel heel veel financiële ruimte.

(*de praktijk zal zijn dat we een hybride variant vinden tegen die tijd van investeren en aflossen)

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *